VIPPS gjerne til 90280763 hvis du liker jobben vi har gjort i det siste med enormt med saker!

Akrem Dagnew (Centrum) og Andreas Isaksen (Ammerud) er to BLNO-spillere som både er gode spillere og meget dyktige dommere. Begge har dømt en del på høyt nivå, blant annet i BLNO dameserien.

Vi har tatt en prat med duoen og stilt dem et par spørsmål.

– Åssen er det å kombninere BLNO-spilling med dømming på høyt nivå?

Akrem: Det er veldig gøy, men også utfordrende til tider. Som spiller går det mange timer til treninger og kamper i løpet av en uke. Det samme gjelder som dommer, hvor man bruker flere timer per kamp, både på forberedelser, selve kampen og evalueringer i etterkant. Men jeg syntes det er drit kult å både spille og dømme på høyt nivå, det er det ikke mange som kan.

Andreas: Å kombinere spilling og dømming synes jeg ikke er noe problem. Dommeroppdragene er lagt opp slik at man kan være fleksibel ut ifra tilgjengelighet. Jeg mister muligheten til å dømme flere kamper ettersom jeg gjør meg utilgjengelig de dagene jeg spiller BLNO kamper og det er litt synd, men jeg er altfor glad i å spille så det går som første prioritet.– Får du tid til begge deler, og klarer du å prestere på topp i begge, når det går en del tid med begge deler?

Akrem: Begge deler tar mye tid. Det er mulig jeg hadde prestert bedre hvis jeg bare hadde gjort en av delene, men jeg liker å gjøre begge. Det kommer nok en tid hvor jeg bare kommer til å gjøre en av delene, vi får se om jeg presterer bedre da.

Andreas: Tid til begge deler har jeg nok av, det handler bare om å disponere tiden riktig og prioritere. Om jeg klarer å prestere topp i begge deler er uavhengig av hverandre. Men nå skal det sies at det er dømminga som tar støyten hvis jeg må velge og det kan ha vært med på å bremse utviklingen min som dommer. Hvis man vil bli flink i noe så er mengdetrening en viktig del. Ved å holde på med både spilling og dømming så prioriteres bort andre ting man kunne gjort på fritiden, men det er prisen å betale. Jeg er veldig glad i basket så jeg angrer ikke på at jeg har prioritert bort sosiale sammenkomster, fester, fylla, ligge i senga til langt utpå dagen i helgene osv. og heller valgt spilling, trening eller dømming.

Kan være et bilde av 4 personer– Har du lært mye som spiller av å være dommer, og hva?

Akrem: Jeg har lært veldig mye som spiller av å være dommer, og vice versa. Som dommer må man kunne reglene godt, noe som også kommer til nytte som spiller. Man får også en bedre forståelse for begge rollene. Når jeg dømmer vet jeg hvordan det er å være spiller, og kan forstå deres frustrasjon over enkelte ting. Og som spiller vet jeg selv hvor krevende jobben som dommer er.

Andreas: Jeg føler kanskje ikke at jeg har lært så mye som spiller av å være dommer, men heller omvendt. Jeg har selvfølgelig lært mer av spillet og har en utvidet forståelse av det, men ofte kan det være litt hemmende. Det å spille og ha regelboka i hodet kan hindre meg i å f.eks. spille ekstra hardt fordi jeg vet at det jeg gjør kan være feil. Så i stedet for å la dommerne i kampen avgjøre om de tillater det eller ikke så har jeg allerede begrenset meg selv.

Det jeg har lært mye av ved både å være spiller og dommer er hvordan å kommunisere med mennesker. Som dommer og spiller er man borti mange forskjellige personligheter og mange forskjellige situasjoner. Jeg har vært i utrolig mange og det har gitt meg masse god erfaring når det kommer til håndtering av situasjoner og mennesker. Som dommer har du alle øynene på deg og du tvinges til å måtte ta avgjørelser, og helst de riktige. Dette er egenskaper som har hjulpet meg i andre scenarier i livet, både i jobbsammenheng og på personlig nivå.

– Vil ikke tro du klager noe på dommere lenger nå? 😃

Akrem: Jeg klager ikke på dommerne. Jeg prøver heller å snakke hyggelig med dem:)

Andreas: Jeg må dessverre innrømme at selv jeg klager på dommere iblant. Det er en ufin ting som jeg har jobbet med det siste året. Men til forskjell fra andre spillere som klager på hva som helst så kommenterer jeg på helt reelle ting som jeg vet er feil eller riktig fordi jeg kan reglene.

Kan være et bilde av 1 person– Hva har du å si til de som tenker på å både dømme og spille på høyt nivå?

Akrem: Jeg sier go for it! Jeg tror man får en veldig stor fordel som dommer av å spille/ha spilt på høyt nivå. Man får en god forståelse for spillet, og vet hvordan det er å være på banen som spiller. Så kjør på!

Andreas: Til de som ønsker å spille og dømme på høyt nivå så vil jeg si at det er absolutt å anbefale, men ingenting kommer gratis. Det ligger ufattelig mange arbeidstimer bak. Alt fra å bli sent i hallen og spille basket, til å stå opp tidlig dagen derpå for å dømme 4-5 regionskamper. Man må legge inn ekstra timer utenfor treningstidene: styrketrening, ballkontroll, skyting, løping. Man må rådgive seg med eldre, erfarne dommere og studere spillet. Det er mye arbeid, men reisen dit er veldig gøy også. Du vokser som person og skaffer deg et utrolig stort sosialt nettverk. Du får være med på å reise og oppleve mange nye ting og steder. Det er kjempekult og det gir deg muligheten til å være unik i basketballmiljøet vårt i Norge.

VIPPS gjerne til 90280763 hvis du liker jobben vi har gjort i det siste med enormt med saker!