NBA Draft 2019 av Ulrik Sydnes

1. Zion Williamson, Duke – til New Orleans Pelicans

Power Forward, 6’7/201 cm høy, 285 lbs/130 kg tung

Det var et enkelt valg for Pelicans å drafte Zion som avtakeren til Anthony Davis i New Orleans. Hans unike fysikk har gjort han til det mest hypede talentet til å komme inn i ligaen på mange år. Men han har mye mer enn bare fysikk å tilby! God ballbehandling og pasninger for posisjonen sin, veldig god til å avslutte rundt kurven og potensiale til å forsvare flere posisjoner på et høyt nivå. Den største svakheten akkurat nå er skuddet.

2. Ja Morant, Murray State – til Memphis Grizzlies

Point Guard, 6’3/190 cm høy, 175 lbs/79 kg tung

Fikk først oppmerksomhet for sine atletiske evner, som han viser med et kjapt førstesteg og ved eksplosive dunker. Han har også blitt en meget god playmaker som kan både bruke farten og triks for å skape for andre, noe som ga han 10 assists per kamp. Scorte nesten 25 poeng per kamp, riktignok mot litt svakere lag enn andre i draften og har det meste som scorer, selv om skuddmekanikken hans er litt merkelig. Viser potensiale i forsvar, men ikke alltid fokusert. Er også litt for tynn til å bytte over på større spillere. 

3. R.J. Barrett, Duke – til New York Knicks

Shooting Guard/Small Forward, 6’7/201 cm høy, 202 lbs/92 kg tung

En allsidig scorer som har fotarbeid, styrke og kan komme seg til skudd i midrange mot de fleste forsvarere. Spørsmålet er om han kan gjøre det på et høyt nok nivå til å være førstevalget på et godt lag. Han plukker mange returer for størrelsen og kan angripe direkte på overganger. Viste potensiale som playmaker i pick-and-roll (4.3 assists per kamp), men fikk tunnelsyn til tider. R.J slet også med effektiviteten som scorer og treffsikkerheten på trepoengere(30.8%) og straffeskudd(66.5%) er lite imponerende. Har fysikken og størrelsen til å gjøre det godt defensivt, men må gi full innsats oftere. Han ledet Canada til gull i U19-VM som 17-åring og var mesterskapets store spiller!

4. De’Andre Hunter, Virginia – til Atlanta Hawks

Small Forward, 6’7/201 cm høy, 225 lbs/102 kg tung

Passer inn på de fleste lag som en klassisk 3-and-D spiller, men kan han utvikle seg til å bli noe mer? Han har blitt en veldig trepoengsskytter (48.3%) og har utviklet det offensive spillet til å bli mer allsidig som scorer. Har likevel for dårlig ballbehandling til at han vil skape sitt eget skudd i særlig stor grad. Defensivt er han veldig solid og har potensiale til å forsvare flere posisjoner. Har styrken til å forsvare i posten og gjør lite feil på rotasjoner, men han tvinger ikke frem så mange steals og blokkeringer.

5. Darius Garland, Vanderbilt – til Cleveland Cavaliers

Point Guard, 6’2/188 cm høy, 175 lbs/79 kg tung

Garland var ikke rangert som en topp ti rekrutt før sesongen og rakk bare å spille fem kamper før han ble skadet og mistet resten av sesongen. Likevel ble han draftet i topp fem, noe som både sier litt om potensialet han har vist, men også om at mange andre spillere har skuffet. Hans fremste styrke er skuddet og Garland skyter raskt en treer fra langt hold om forsvareren ikke markerer han tett. Flink til å skaffe seg rom, både gjennom dribling og pick-and-roll. Playmakeregenskaper har han vist i glimt, men snittet bare 2.6 per kamp i det lille han fikk spilt denne sesongen. Han er liten og ikke den mest atletiske, så det kan bli tøft defensivt for Cleveland å spille med Garland og Sexton samtidig.

6. Jarrett Culver, Texas Tech – til Minnesota Timberwolves

Shooting Guard, 6’7/201 cm høy, 194 lbs/88 kg tung

Allsidig guard som kan forsvare, plukke returer, har gode pasninger og score i midrangen. Han har vist at han kan treffe vanskelige skudd, men må treffe på flere fra langdistanse (30.4% på trepoengere). Flytter ballen villig og ledet laget sitt i målgivende pasninger (3.7 per kamp). Han spiller smart defensivt, men mangler nok fysikken til å bli dominerende der.

7. Coby White, North Carolina – til Chicago Bulls

Point Guard, 6’5/196 cm høy, 191 lbs/87 kg tung

Kjapp point guard som har vist mer potensiale som scorer enn playmaker så langt. Han er en treffsikker skytter og skaper ofte farligheter i pick-and-roll. White kan komme seg til kurven også, men må få seg litt mer muskler og utvikle en floater for å bli virkelig farlig der. De grunnleggende pasningene er der, men han kan gjerne forbedre den delen av spillet litt så han kan være den primære playmakeren for et godt lag.

8. Jaxson Hayes, Texas – til New Orleans Pelicans

Center, 6’11/211 cm høy, 219 lbs/99 kg tung

Veldig atletisk spiller som kan bli en alley oop-maskin. Har lange armer, er veldig kvikk og har alle fysiske forutsetninger for å bli et defensivt anker, om han bare legger på seg litt muskler. Blokkerer masse skudd og kan forsvare lenger ute på banen i tillegg. Kan bli bedre til å lese spillet og være proaktiv, samt plukke flere returer. Foreløpig skyter han kun rundt kurven, men er en god straffeskytter så det kan være potensiale i Hayes som skytter etter hvert.

9. Rui Hachamura, Gonzaga – til Washington Wizards

Power Forward, 6’8/203 cm høy, 230 lbs/104 kg tung

Det største japanske baskettalentet noensinne. God scorer på college-nivå som har potensiale til å bli en mismatch offensivt. Kan både poste opp mindre spillere og drive forbi større, med et skudd som stadig forbedres. Begynte først å spille organisert basket som 14-åring, så han har mye å gå på når det gjelder å lese spillet både i angrep og forsvar. Sliter defensivt hvor han kan angripes i pick-and-roll, men har verktøyene til å bli bedre. Har vist at han er villig til å jobbe hardt og lære.

10. Cam Reddish, Duke – til Atlanta Hawks

Small Forward, 6’8/203 cm høy, 208 lbs/94 kg tung

Kom inn i sesongen med store forventninger knyttet til seg, men var tredjevalget på Duke og skuffet mange. Har alle verktøyene, har gode pasninger og ballbehandling for størrelsen. Ser ut som han er en strålende skytter, men slet veldig med effektiviteten (45% eFG). Potensiale til å forsvare flere posisjoner, men mangler disiplin og jevn innsats. Det er mulig Atlanta har fått et røverkjøp på denne posisjonen i draften, men Reddish kan og bli en spiller som frustrerer ved å bare en sjelden gang vise glimt av hva han kunne blitt.