På grunn av korona og de endringene i sesongen det førte med seg blir årets NBA Draft holdt onsdag 18. november, nesten et halvt år etter det som er vanlig. Draften er den beste muligheten for dårlige lag til å få tak i en stjerne som kan endre lagets fremtid. Dessverre for dem blir årets draft ansett som svak av ekspertene, som tror det er få stjerner tilgjengelig, men det er likevel mange gode spillere her for lagene som er flinke til å lete. Her er noen av de største talentene:

LaMelo Ball

6’7″/201 cm høy – Guard, Illawarra Hawks

Den yngste av Ball-brødrene har vært i offentlighetens søkelys i mange år. Spilte forrige sesong for bunnlaget i den australske ligaen, som har en del gode spillere men ikke kan måle seg med de beste i Europa. Der fikk han gjøre litt som han ville, akkurat som vi har sett han og familien gjøre tidligere. Det gjorde at han fikk vist frem pasningstalenter av de sjeldne, som gjør at mange eksperter tror han har det høyeste potensialet av alle i 2020-draften. Men det gjorde også at han fikk ta hårreisende dårlige valg uten å bli holdt ansvarlig, spesielt når han tok elendige skudd.

På grunn av disse vanskelige skuddvalgene fra langt hold og tidlig i skuddklokken endte han opp med elendig scoringseffektivitet (37.5 FG% og 25 3p%). Som storebror Lonzo bør også LaMelo endre litt på skuddteknikken sin, men straffeskytingen hans (72.3%) tyder på at skuddet kan bedres. Jeg tror han har bedre ballbehandling og er mer eksplosiv enn det Lonzo er, noe som gjør han bedre egnet til å være hovedplaymakeren i et lag. Han bruker størrelsen sin til å plukke mange returer og vil nok ende opp med en del triple-doubles. Forsvarsspillet hans har ikke vært det store til nå, men med hans kvikkhet og størrelse har han potensiale til å være ganske god. Det er enda en del av spillet hans som vil kreve at et lag holder han ansvarlig og har den rette kulturen.

Anthony Edwards

6’5″/196 cm høy – Guard, Georgia

Viser i glimt at han har kvalitetene til å bli en storscorer.
Han kommer til skuddet sitt når han vil, men kan til tider bli for glad i å ta vanskelige skudd fremfor å angripe kurven. Skuddet til Edwards er rett og slett ikke så godt som han selv tror (40 % totalt og 29 % på trepoengere). Når han først angriper så har han fysikken og touchet til å score mot de fleste.

Det samme problemet ser man i forsvar. Han har størrelsen og er atletisk nok til å potensielt forsvare flere posisjoner. Dessverre ser det ut som han ofte mangler fokus og innsats. Jeg tror Edwards er en av dem som i størst grad trenger å havne på et NBA-lag med skikkelig treningskultur, hvor han blir holdt ansvarlig. Får laget han til å ta bedre avgjørelser offensivt og gi skikkelig innsats defensivt kan de bli belønnet med en stjerne. Men det er også en sjanse for at han er på vei ut av ligaen om noen år hvis han ikke skjerper seg.

James Wiseman

7’1″/216 cm høy – Center, Memphis

Det var mange som fikk en kortere sesong enn forventet, men Wiseman fikk bare tre kamper for Memphis på grunn av at han hadde mottatt økonomisk støtte fra collegelagets trener Penny Hardaway. Han imponerte i det lille han fikk spille med snitt på 19.7 poeng (77 % FG), 10.7 returer og 3 blokkerte skudd per kamp. Det er vanskelig å se for seg at en spiller med Wisemans størrelse og atletiske gaver ikke får en lang karriere i NBA, spørsmålet er om det blir som en gjennomsnittlig center eller en stjerne.

Potensialet til å bli et defensivt anker er der, men foreløpig prøver han litt for hardt å blokkere skudd. I den lille tiden han spilte for Memphis skjøt motstanderlagene bare 33 % da han var på banen og han bør bli fryktet rundt kurven. Derimot må han bli flinkere på å komme seg ned i forsvarsstilling når han må bytte over til mindre spillere. Offensivt vil han putte en del poeng på offensive returer, alley-oops og kontringer. Wiseman har et bra touch rundt kurven, men er mer en spiller som lagkameratene må sette opp i scoringsposisjon enn at du kan gi han ballen og forvente at han skaper noe.

Onyeka Okongwu

6’9″/206 cm høy – Big, USC

Han er antagelig den beste forsvarsspilleren blant toppkandidatene i draften. Blokkerer alt rundt kurven! Okongwu har også vist potensialet til å score inside og bør kunne straffe mindre forsvarere. Han plukker bra med returer, spesielt offensivt er han en trussel.

Kanskje litt liten mot de aller største centerne, men veldig allsidig og gir 110% innsats. Har blitt sammenlignet med Bam Adebayo defensivt og er akkurat den typen big alle NBA-lagene er ute etter nå. Men Bam er blandt ligaens beste atleter, Okongwu har god fysikk, men er nok ikke helt på det nivået.

Killian Hayes

6’5″/196 cm høy – Guard, Ulm

Fransk-amerikaner som har utviklet seg i den franske og den tyske ligaen. Hans beste ferdighet er hans playmaking, men han må fortsette å utvikle ballbehandlingen sin for å utnytte det maksimalt. Foreløpig er han veldig venstrehendt, som kan hindre han i å komme dit han vil på banen. Skuddet hans blir avgjørende for hvor god spiller Hayes ender opp som. Han var lite treffsikker på trepoengere i Europa (traff på 29 %), men kan score på stepbacks og traff på 88 % av straffeskuddene sine, som ofte indikerer potensial som skytter.

Hayes er ingen eksplosiv atlet, så han kan slite med å komme seg forbi forsvareren sin eller avslutte rundt kurven. Det gjør også at han ikke vil være en som forsvarer motstandernes beste spiller, men han ser spillet godt og bidrar med hjelpeforsvar.

Deni Avdija

6’9″/206 cm høy – Wing, Maccabi Tel Aviv

Israeler med serbisk bakgrunn som ble MVP i den israelske ligaen denne sesongen, hvor Maccabi dominerer totalt. Derimot fikk han det tøffere når de spilte i Europa og han fikk bare 14 minutter per kamp der, hvor han snittet 4 poeng, 2.6 returer og 1.2 assists. Han har ganske allsidige ferdigheter, men det er få ting han virkelig skiller seg ut på. Han har for eksempel vist at kan utføre pick-and-rolls og poste opp mindre forsvarere, men det spørs om noen NBA-lag ønsker å la han gjøre det.

Han er en ganske grei forsvarsspiller, men det store spørsmålet er skuddet hans. Formen ser god ut, men har truffet under gjennomsnittet på trepoengere. Fryktelig dårlig straffeskyter (52 %), som er et skikkelig rødt flagg når det gjelder skyting.

Obi Toppin

6’9″/206 cm høy – Big, Dayton

Denne karen er en skikkelig eksplosiv spiller som kan varte opp med superatletiske dunker. Allerede en veldig god pick-and-roll spiller, som kan avslutte med kraft eller finesse. Har også et godt skudd og når han treffer 39 % på trepoengerne sine kan han virkelig strekke ut forsvaret. Han er eldre enn de fleste i draften og allerede fylt 22 år, som kan gi enkelte lag mindre tro på utviklingspotensialet.

Toppin spilte center på college, men er langt fra det defensive ankeret lag ønsker å ha der. Med så mange raske wings som blir brukt som power forwards i dagens NBA vil Toppin også ha problemer med å forsvare den posisjonen.
Han kan blokkere skudd på ren fysikk, men sliter med å komme seg ned i forsvarsposisjon og forflytte seg raskt nok.

Isaac Okoro

6’6″/198 cm høy – Wing, Auburn

Okoro er skikkelig atletisk og har potensial til å bli en av ligaens beste forsvarsspillere. Kan både forsvare mannen med ballen, rotere og spille godt hjelpeforsvar. Han har styrken og den defensive smartheten til å forsvare flere posisjoner.

På den andre siden av banen må han ta store steg for å få minutter for et godt lag. Foreløpig er han ikke farlig for motstanderen når han dribler ballen og de frykter ikke skuddet hans ute fra trepoengslinjen. Han traff bare 28.6 % derfra denne sesongen og må fikse litt på skuddmekanikken han bruker. Ganske svak straffeskyting (67.4 %) lover heller ikke bra med tanke på hans utvikling der.

Tyrese Haliburton

6’5″/196 cm høy – Guard, Iowa State

Haliburton er enda en av disse større playmakerne som har blitt veldig populære i NBA. Han er en smart spiller som alltid har kontroll og kanskje den flinkeste til å sette opp lagkamerater i gode posisjoner av alle i denne draften. Skuddet han ser merkelig ut, men han treffer på overraskende mange av de (42 3P% på 5.6 forsøk per kamp) og har lang rekkevidde.

Jeg tror at Haliburton mangler de atletiske egenskapene til å heve et angrep på egen hånd, men han kan være en sentral del av det. God forsvarsspiller som har lagforsvar som sin styrke, hvor han får brukt overblikket og smartnessen sin. Han er ikke like god i en-mot-en situasjoner defensivt.

Patrick Williams

6’8″/203 cm høy – Wing, Florida State

Williams er den yngste college-spilleren i draften. Han har en kraftig fysikk og kan nok forsvare de fleste forwarder på en god måte, men er litt for treig for kjappe guardene. Blokkerte ett skudd per kamp og vil nok være best som en small ball power forward.

Han viser glimtvis potensial som playmaker, men er veldig uferdig og mistet ballen nesten dobbelt så ofte som han leverte målgivende pasninger. Williams har fysikken til å score effektivt rundt kurven og skuddet hans er i utvikling. Han har blitt en solid straffeskytter, men har fortsatt en jobb å gjøre med trepoengsskytingen (32 %), hvor han bruker for lang tid på skuddbevegelsen.

Se også opp for:
RJ Hampton – Atletisk guard som gikk rett fra high school til den australske ligaen. Må fortsette med å utvikle skuddet og playmakingen.
Tyrell Terry – Combo guard med potensial som scorer og rekkevidde til logoen. Vil slite defensivt med størrelsen sin.
Cole Anthony – Point guard som var rangert veldig høyt etter high school. Mer glad i å score selv enn å sette opp andre.
Saddiq Bey – Ser ut til å utvikle seg til en klassisk 3-and-D wing og kan passe inn på de fleste lag.