Draften er gjennomført og nå åpner Free Agency! Hvilke spillere er tilgjengelig og hvilke free agents kan forsterke forskjellige NBA-lag?

Vipps gjerne en liten eller stor sum til 90280763 for arbeidet som legges ned!

Av Vegar Fjell

Vi legger bak oss en ny spennende NBA-draft og nå rettes fokuset mot Free Agency (FA). Årets FA er langt fra like sterk som fjorårets, men det finnes allikevel en rekke veldig gode spillere som kan forsterke et og annet lag i NBA denne sesongen.

Har du sett saken der vi kårer de ti verste FA-signeringene de siste 10 årene?:

Vi har sett nærmere på de 10 beste spillerne i den kommende FA-perioden, samt noen spillere verdt en honorable mention! Med «beste spillere» i denne sammenheng kan vi ofte vektlegge andre ting enn på vanligere spillerrangeringer. Kvalitet og egenskaper er viktig, men alder, verdi og hva de kan tilføre lag fremover er også svært viktig i et FA-perspektiv.

PS: Vi har utelatt de vi vet har optet-in, som f.eks. Andre Drummond, mens eksempelvis Anthony Davis er med fordi det fortsatt er uavklart, selv om de fleste har sterke antakelser om hva han velger.

Viktige uttrykk forklart:
En spiller som går inn i Free Agency kan ha følgende kontraktstatus:

Unrestricted FA: En spiller kan dersom han er unrestricted free agent signere for hvilket som helst lag.
Restricted FA:
En spiller kan signere for hvilket lag han vil, men hans nåværende lag beholder kontraktsrettighetene dersom de matcher tilbudet spilleren har mottatt fra et annet lag.
Player Option:
Spillerne med player option kan velge mellom å spille en ny sesong med sitt respektive lag for så og bli unrestriced FA ett år senere, eller «opt out» og bli en restricted free agent med en gang.
Team Option: Lagene kan her velge om de ønsker å beholde en spiller med team option en sesong til, eller om de vil slippe han på FA slik at spilleren er en unrestricted FA.

Det ble en vill overgangsperiode i fjor. Kan vi forvente litt action også i år?

Honorable mentions:

Rajon Rondo, Los Angeles Lakers (Unrestricted)
Ok, han er kanskje ikke en av de beste enkeltspillerne, men hvilken verdi det vil være å hente playoff-Rondo! Her er det mange lag som bør kjenne sin besøkelsestid. Enkelte Celtic-fans ønsker han «hjem», men ryktene peker i retning Lakers-nabo LA Clippers! Med tanke på at Dennis Schröder har funnet veien til Lakers er det vel i hvert fall sannsynlig at Playoff-Rondo bidrar andre steder neste sesong.

Tristan Thompson, Cleveland Cavaliers (Unrestricted)
Den 29-årige canadieren legger bak seg en godt betalt 5-årskontrakt med Cavaliers, som han har spilt for hele NBA-karrieren. Thompson var nær skadefri fram til 2016, men har siden da vært noe mer skadeutsatt. Men mesteren fra 2016 kan fortsatt være et godt tilskudd ved glasset for mange lag, og har de siste sesongene også levert bedre som scorer!

Christian Wood, Detroit Pistons (Unrestricted)
Wood har ikke lyktes spesielt godt så langt i sin NBA-karriere, men fikk vist litt av sitt potensial da Drummond forsvant til Cleveland. Kan han ta enda et nytt steg i år og blomstre så mye at han kan være en solid big guy for et lag med behov for det? Svaret er usikkert, men Wood kan være verdt en sjanse.

Malik Beasley, Minnesota Timberwolves (Restricted)
Malik er en spennende spiller i årets FA. Potensialet vi så i Nuggets var i ferd med å slå ut i full blomst i Timberwolves før korona satt et punktum for det gjennombruddet. En ung og lovende skytter som kan forsterke mange lag, men hvor langt vil Minnesota strekke seg for å beholde han? Keep in mind at han har hatt litt trøbbel med lovens lange arm også, og avventer dom. I det denne går i «trykken» går de siste ryktene ut på at Timberwolves ser etter trade-muligheter.

Marcus Morris, LA Clippers (Unrestricted)
Var i ferd med å levere en veldig god sesong i New York da han ble hentet inn som en del av support castet til PG13 og Kawhi. Det hele endte med at det var tvillingbroren som stakk av med chip, men Marcus er nok fortsatt best. En solid 3 & D-spiller som også gir ethvert lag en tough guy.

Jerami Grant, Denver Nuggets (Unrestricted)
En ving som kan skyte og som kan forsvare nesten fra 1 til 5? Mange lag ville nok takket ja. En hardtarbeidende spiller som har vært viktig for Nuggets og en spiller Nuggets helt sikkert ønsker å beholde. Grant valgte å ikke benytte seg av sin player option og er klar for å prøve lykken i FA.

Dāvis Bertāns, Washington Wizards (Unrestricted)
Bertans er kanskje FAs beste stretch four (i hvert fall som skytter) og er i rivende utvikling. Viste seg tilliten verdig i hovedstaden og leverte bunnsolide 43,4 % fra 3 og snittet 15.4ppg. Latvieren har nok veldig gode kort på hånda før årets FA og er nok en attraktiv mann på markedet i høst.

Topp 10:

10. Serge Ibaka, Toronto Raptors (Unrestricted)
Veteranen har nok fortsatt mye igjen i tanken og kan være en god signering for flere, men spørsmålet er om han ønsker å dra? Til tross for rykter om at han er ønsket i Nets, uttalte Ibaka selv tidligere i år at han ønsker å signere ny kontrakt i Toronto. NBA champion Ibaka som legger bak seg kanskje en av sine beste sesonger. Hvem er den heldige vinneren av veteranens tjenester kommende sesong?

9. Joe Harris, Brooklyn Nets (Unrestricted)
En av ligaens aller beste skyttere er ledig på markedet og det er nok mange som sikler etter å få navnetrekket til NBAs 3-point Contest Champion i 2019. Harris har økt scoringssnittet sitt 3 sesonger på rad og har snittet over 40 % fra 3-poengslinja i samtlige av de samme sesongene. Men lite tyder på at Harris forlater det som er i ferd med å bli kanskje ligaens mest spennende lag. Nets har i hvert fall uttalt at Harris er lagets prioritet i FA denne høsten.

8. Goran Dragić, Miami Heat (Unrestricted)
Goran begynner å bli en skikkelig veteran i NBA-sirkuset og vil runde 35 år før utgangen av neste sesong. Det er fortsatt usikkert om Heat vil legge mer penger i potten for sin veteran, men etter en meget god sesong og en uunnværlig prestasjon i sluttspillet virker det stadig mer sannsynlig at sloveneren blir i Florida.

Men hvis ikke, så er det et og annet lag som bør kaste penger etter Dragić om de har behov for en rutinert playmaker med gode scoringsferdigheter! Kanskje kunne eksempelvis Bucks være en god destinasjon? Giannis og Goran høres krem ut for oss, men vi tipper at Goran forblir Heat-spiller én sesong til.

7. Danilo Gallinari, OKC (Unrestricted)
Italieneren har til tider storspilt i Oklahoma. Baksiden med «Gallo» er at han er noe skadeutsatt, men det er utvilsomt mange lag som allikevel kommer til å ville risikere noe for å få Gallinari i troppen. Det har lenge vært snakk om Miami Heat og italieneren skal ha vært svært nære tidligere i år.

Vil etter sigende passe godt inn i Heat, men den tapre finaletaper fra Florida blir neppe alene om å kjempe om Gallinaris underskrift. En stretch four går sjeldent av moten, spesielt ikke i dagens NBA. Vil OKC prøve å beholde han i den rebuilden de er i gang med? Gallinari utvilsomt en av årets FA mest spennende spillere med en foreløpig ganske uviss destinasjon.

6. Gordon Hayward, Boston Celtics (Unrestricted)
Det er mye spenning knyttet til Haywards fremtid om dagen. Hayward valgte å ikke benytte seg av sin ganske lukrative player option hos Celtics og er unrestricted Free Agent når FA åpner fredag. Den tidligere Jazz-stjernen har slitt mye med skader og det er lenge siden vi har sett god, gammel Hayward-magi over en lengre periode. Kan han komme tilbake dit?

Dersom han kan det, så har han kvaliteter som ethvert lag har bruk for. Før han ble skadet på nytt forrige sesong, begynte det faktisk å se ganske bra ut! Og det har fått mang en Celtics-fan til å håpe på at han han signerer ny kontrakt, men mye tyder på at han nå kan være tapt for Celtics. Kan det bli en sign-and-trade eller finner Hayward en gullkantet avtale uten å involvere C`s? New York Knicks banker i hvert fall hardt på døren i skrivende stund.

5. Bogdan Bogdanovic, Sacramento Kings (Restricted)
Denne er jo helt absurd nå! Tidligere denne uken ble det sagt at Bogdanovic var klar for Milwaukee Bucks gjennom en såkalt «sign-and-trade». Både «Woj» og «Shams» meldte dette, og de er nærmest å regne som fasit. Men enten har de vært for raske på tweet-tommelen, eller så har noe annet gått fryktelig galt. Bogdanovic går nemlig nå inn i Free Agency som Restricted Free Agent allikevel! Flaut for både Bucks og Kings.

Hva nå? Ender han til slutt opp som en viktig brikke rundt Giannis allikevel, finner han andre sign-and-trade muligheter, eller ender det opp med at han blir i Sacramento? Det siste høres merkelig ut med tanke på alt som nå skjer. Det som er helt sikkert, er at Bogdanovic er en svært ettertraktet spiller med et veldig godt skudd som neppe kommer til å ha vanskeligheter med å lande en god kontrakt i årets FA.

4. Montrezl Harrell, LA Clippers (Unrestricted)
Forrige sesongs Sixth Man of The Year er ledig på markedet! Fikk fortjent tyn etter det litt famøse sluttspillet, men «Trezz» har vært svært viktig for Clippers de to siste sesongene. Det han mangler på size tar han igjen på styrke og innsats, og bidragene hans i begge ender av banen vil være en oppgradering for flere NBA-lag.

Ryktene skal ha det til at Clippers ønsker å beholde big guyen sin i Los Angeles, men de kommer trolig til å få kamp om navnetrekket hans når Free Agency åpner. Verdien hans kan ha sunket noe etter sluttspillet, men vel vitende om at spesielle omstendigheter (dødsfall i familien) gjorde forutsetningene vanskeligere, kan det hende han kan forvente gode penger allikevel.

3. Fred VanVleet, Toronto Raptors (Unrestricted)
Hvem skulle tro for noen år siden han vi skulle være her at Fred VanVleet er en av de mest spennende spillerne i Free Agency?! Veien fra undrafted i 2016 til NBA Champion i 2019 har vært lang, men nå skal Freddy få betalt for jobben. Etter å ha kjempet seg inn på Raptors gjennom Summer League i 2016 har han gradvis tatt større og større steg, og sesongen 2019/20 var han også en bunnsolid starter for de da regjerende mesterne.

Verdien til den bare 6ft1 store VanVleet er betraktelig større nå enn forrige gang han skulle signere kontrakt, og det samme med listen med interesserte lag! I podkasten «The Old Man & The Three» med JJ Redick er også VanVleet ærlig på at pengene er viktig når han nå skal velge lag, samt muligheten til å spille point. Raptors er helt garantert interessert i å beholde han, men kan det komme andre lag å tilby mer enn Raptors er villig til å gi?

2. Brandon Ingram, New Orleans Pelicans (Restricted)
Det er i utgangspunktet svært lite som tyder på at Brandon Ingram forlater New Orleans med det første. Han er restricted free agent som betyr at Pelicans beholder han dersom de matcher et eventuelt tilbud fra andre lag. Alt tyder på at de enten gjør det, eller gir han et tilbud selv som andre ikke vil matche. Og det må de nesten gjøre – for Brandon er på gang.

Det var riktig nok kontroversielt at han vant Most Improved Player forrige sesong, men fortjent eller ei så hadde den tidligere Lakers-spilleren sitt gjennombrudd og fikk også en All Star-selection. Komplementerer også Zion bra og ny kontrakt er en no-brainer for Pelicans! Men dersom de mot all mulig formodning skulle la han gå, bør det gå varmt på telefonen til agenten hans.

1. Anthony Davis, LA Lakers (Unrestricted)
Den klart største stjernen i årets Free Agency, men neppe den vi kommer til å lese mest om. For etter å ha storspilt forrige sesong med LeBron James ved sin side og vunnet et championship, er det ingenting som tyder på at «The Brow» ønsker å flytte på seg. I tillegg deler han agent med LeBron og kongen har også gjort det helt klart at Lakers nå er ADs lag.

Det virker ganske sikkert at Davis kommer til å signere en såkalt «2+1-kontrakt» med Lakers etter at han ikke benyttet seg av player option før frist. Dette betyr at han har gode muligheter for en solid max-kontrakt om noen år.

Disse er vi også spente på!:
Avslutningsvis vil vi dra fram noen spillere det knyttes stor spenning rundt i tiden som kommer. For ikke bare de som har utgående kontrakter er interessante overgangsmål naturligvis!

James Harden, Houston Rockets
Rykteflommen er i ferd med å nå over sine bredden. Mye tyder på at James Harden ønsker seg bort fra Houston, selv om han har 2 år igjen av kontrakten. Men det store spørsmålet er; Hva kan de få i retur dersom de går med på en Harden-trade? Så langt er det primært to lag som er knyttet sterkt til Harden. I Philadelphia sitter nå Daryl Morey bak spakene, mannen som inntil nylig var GM i nettopp Rockets og som har et veldig godt forhold til Harden. Men det heteste ryktet er at Brooklyn Nets vil danne en supertrio med Harden, Durant og Irving! Kan det skje?

Russell Westbrook, Houston Rockets
Det har plutselig gått bratt nedover for Russ. Fra MVP og superstjerne i OKC til en tilsynelatende untradeable spiller. Mye av grunnen er selvsagt at han er blant de best betalte i ligaen og det er kanskje for lenge siden han gjorde seg fortjent til den lønningsposen. Westbrook har vært like tydelig som Harden – han vil vekk fra Houston. Trolig er Rockets langt mer villig til å trade Westbrook. Foreløpig er det eneste konkrete ryktet at man har prøvd å få til en avtale med en annen overbetalt superstjerne, John Wall!

Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks
Ro ned til hvilepuls nå dersom du er Bucks-fan. Det er få om noen rykter om at Giannis har tenkt til å flytte på seg akkurat nå. Men kommer han til å ta supermax-en snart? Da Jrue Holiday ble hentet inn, samt Bogdanovic (Som det er veldig mye uklarheter rundt), tydet mye på at Bucks gjorde klar for nettopp en superavtale til sin greske superstjerne. De har kastet alt de har nå Milwaukee og det ville vært krise om Giannis ikke forblir Bucks-spiller.