Opp gjennom er NBA-historien fulle av menn som har måttet overkomme ekstreme hindringer for å nå målene sine og bli suksessfulle. Noen var hjemløse, noen hadde ikke mødre eller fedre og noen kom tilbake fra det flere trodde var karrièretruende skader. Men se for deg en gutt som startet som en dopselger og ble arrestert over et dusin ganger. Hvilke sjanser har han til suksess? Hva kommer det til å bli av han?

Svaret: En NBA-vinner.

Av Markus Walderhaug

Psst! Følg oss på Instagram!

Caron Butler vokste opp ved kysten av Lake Michigan, nærmere bestemt Racine, Wisconsin, ca. 35  kilometer sør fra Milwaukee. Han ble oppdratt av moren sin, som ofte måtte ha to jobber for å kunne ta vare på sønnen sin. Allerede da Caron bare var 12 år gammel var han ute på gaten og solgte narkotika. Så startet arrestasjonene. Da Caron hadde fylt 15 år hadde han allerede blitt arrestert hele 15 ganger, og da ble han endelig sendt til et maksimalt sikkerhetsbevaringssenter for ungdommer i ett år. Selv om senteret var for pøbelunger, var ikke stedet riktig plass å tøye grensene på. I følge Caron selv handlet hver dag om å overleve. Han sa at han så at folk ble drept og voldtatt – miljøet var svært dårlig.

Det var samtidig som han satt på senteret at kjærligheten til basketballen blomstret. Etter å ha sittet to uker på isolat bestemte han seg for å snu opp ned på livet. Dagen han slapp ut, droppet han med en gang de tidligere jobbene han hadde hatt, og fikk seg en jobb på Burger King. Han var endelig fri fra det livet som hadde dratt han ned.

Eller det var det han trodde.

Den 22. januar 1998 kom en SWAT-enhet på døren til Caron med en ransakelsesordre. Noen hadde sagt  at de hadde kjøpt narkotika ved Carons hus, selv om Caron ikke hadde vært en del av det miljøet på over ett år. 17-åringen stod ovenfor en minimumsstraff på 10 år. Det neste som skjedde, forandret livet hans fullstendig.

Mannen som ledet SWAT-laget snakket med og fant til slutt ut at Caron hadde absolutt ingenting med saken å gjøre. Han lot Caron gå og sendte isteden SWAT-laget tilbake. Fra det punktet var det ingenting som kunne stoppe Caron – han mottok et stipend fra universitetet i Connecticut hvor han snittet på 18 poeng, 8 rebounds og 2 steals hver kamp.

26.juni 2002 ble Caron Butler, den tidligere barnenarkotikaselgeren, gutten som kjempet hardt for å komme seg unna det livet, draftet som nummer 10 av Miami Heat. I 2010 ble han tradet bort til Dallas Mavericks, som trengte en spiller som kunne produsere bra med poeng. Caron ga dem eksakt hva de trengte, men han ble skadet i januar 2011 og fikk ikke spilt mer den sesongen, hverken i grunnserien eller i sluttspillet. Likevel fortsatte Butler å være en leder og et forbilde for sine lagkamerater, samtidig som han kjempet hardt for å bli klar til play-offs. Den tøffheten hjalp laget slik at de vant en NBA-tittel det året etter 4-2 i kamper mot Miami Heat, og den 13. februar 2012 mottok Caron sin fullt fortjente mesterskapsring.

Carons historie viser akkurat hva man kan oppnå bare ved å gjøre en modig avgjørelse, selv om mange av vennene hans gjorde narr av ham for å forlate narkotika livet sitt for å jobbe på Burger King. Han oppnådde mer enn noen av vennene hans kunne drømt om, han ble en NBA-mester.

Caron drar ofte rundt og besøker slike sentere som han var en del av da han var ung. Han snakker med de som er der og forteller sin historie for å inspirere dem. Caron er også sjef for seks forskjellige Burger King-sjapper rundt om i USA. Caron jobber også som NBA-ekspert.