NBA-sesongen er godt over halvveis og sesongen har satt seg skikkelig, og i den sammenheng har vi sett på tre kategorier og listet opp en topp fem i hver av kategoriene. Hvem har tatt de største stegene, hvilke nykommere har vært de beste og hvem har spilt best forsvar?

Av Markus Sandnes

Vi er endelig på Instagram – følg oss @AltomNBAno!

Most Improved Player

5. Aaron Gordon
I et relativt håpløst Magic-lag har Aaron Gordon vist at det kan være lys i enden av tunnelen. Mannen som har vært mest kjent for å være fast innslag i dunkekonkurransen under All Star-helgen, har endelig begynt å vise hva som bor i ham. Gordon snitter på 18,6 poeng per kamp, mot 12,6 forrige sesong. Field Goal %, altså skytingen fra gulvet, er også kraftig forbedret. 8 rebounds per kamp er også veldig respektabelt. Synd han ikke spiller på et bedre lag.

4. TJ Warren
Dette er også en spiller fra et ganske svakt NBA-lag. TJ Warren har steppet opp og er Phoenix Suns nest beste spiller etter stortalentet Devin Booker. Snitter på 19,7 poeng og 5,5 rebounds. Stor forbedring fra tidligere sesonger. Treffprosent på 50 fra gulvet er sterkt.

3. Tyreke Evans
I en ellers tung sesong for Memphis Grizzlies, har Evans vært deres eneste høydepunkt. Der stjernene Marc Gasol og Mike Conley(skadet) av ulike årsaker ikke har levert, har Tyreke Evans vært deres viktigste spiller. 19,5 poeng, 5 assist og 5 returer i snitt er strålende for et lag som er blant NBAs minstscorende. Trepoengsskytingen har vært svært imponerende (snittprosent på 38,8 %).

2. Lou Williams
Dette var sesongen Blake Griffin skulle melde seg på i MVP-kampen. Han er for mye skadet, i stedet har Lou Williams tatt ansvar og til tider har han båret et skadeskutt Clippers-lag på sine egne skuldre. Har flere 40/50 -poengs-kamper og snitter på 23 poeng per kamp. Forvandlingen fra rollespiller i Rockets til stjerne i Clippers har vært utrolig.

1. Victor Oladipo
Oladipo trivdes ikke under Westbrook sine vinger i Oklahoma i fjor. Etter overgangen til Indiana Pacers har han virkelig fått ut hele sitt potensial. Han dunker, driver til kurven, skyter 3ere, skyter midrange. Han gjør det meste og trives i rollen som «the mainman» i Pacers. Snitter på pene 24 poeng og skal ha ekstra honnør for å være ekstremt god i de avgjørende situasjonene. Vært hovedgrunnen til at Indiana Pacers har vært en av sesongens største overraskelser i NBA.

Rookie of the Year

5. Dennis Smith Jr.
Etter å ha blitt valgt som nummer 9 i draften av Dallas Mavericks, har Smith gått rett inn og både fått og tatt ansvar. Kan minne litt om Russell Westbrook i spillestilen. Voldsomt atletisk, angriper kurven på en imponerende måte og spiller med stor selvtillit. Som skytter har han en del å gå på, selv om han snitter på 14,5 poeng som rookie. 40%FG og 30% 3p er ikke mer enn greit. Har også hatt en tendens til å ta en del dumme skudd, ikke ulikt nevnte Westbrook.

4. Kyle Kuzma
I skyggen av mer omtalte Lonzo Ball har Kyle Kuzma vært den største overraskelsen blant rookiene. Gutten som ble valgt som nummer 27 i draften har snittet på imponerende 16,5 poeng per kamp, noe som er veldig bra for en rookie som store deler av sesongen har startet på benken. Det blir spennende å se om han kan få enda mer ansvar fremover. Blant mye talent i Lakers har Kuzma vært blant de mest fremtredende.

3. Jayson Tatum
Ble valgt som tredjemann i 2017-draften av Boston Celtics,og har – etter Gordon Haywards
fryktelige skade i første seriekamp – fått mer ansvar enn det som i utgangspunktet var tenkt. Det ansvaret har han tatt, offensivt og defensivt. 13,5 poeng per match er bra, men enda mer imponerende er FG% på 50%. Tar gode skudd, god spillforståelse, driver godt. Tatum, som er født i 1998(!), ser ut til å ha spilt i ligaen i 10 år. Derfor får man en følelse av at hvis Stevens hadde bedt Tatum om å ta et større offensivt ansvar, kunne han lett snittet på 20 poeng per kamp.

2. Donovan Mitchell
Nummer 13 i draften har blitt Utah Jazz sin viktigste offensive spiller. Snitter på
19,3 poeng per match, noe som er best av rookiene. Atletisk, god distanseskyting og overraskende god i forsvar. Mitchell er mannen som skal ha ballen når ting skal avgjøres, og har tatt det ansvaret på en imponerende måte. Her har Jazz en fremtidig All Star.

1. Ben Simmons
Åpnet sesongen forrykende og var på et tidspunkt med i MVP-diskusjonen. Har roet seg kraftig den siste måneden, men synes fortsatt han er en soleklar ROTY. Simmons var førstevalget i 2016-draften, men var skadet hele forrige sesong. Regnes derfor som rookie. Snitter på 16,6 poeng, 8 rebounds og 7,2 assists per kamp, noe som er ekstremt for en rookie. Har alt en basketspiller trenger bortsett fra distanseskudd. Den dagen Ben Simmons får distanseskuddet på plass har 76ers en virkelig superstjerne.

Defensive Player of the Year

5. Al Horford
Boston Celtics er blant de beste defensive lagene og jeg må finne plass til en spiller derfra. Jaylen Brown og Marcus Smart har vært solide defensivt, men det må bli Al Horford. Er sjefen i et imponerende forsvar som slipper til minst i ligaen. I sentrum har Horford stått og voktet kurven på en strålende måte.

4. LaMarcus Aldridge

Selv uten NBAs i utgangspunktet beste forsvarspiller, Kawhi Leonard, har Spurs vært bunnsolide bakover. Aldridge bør få mye av æren for det. Har en av de beste defensive ratingene og er sammen med trener Gregg Popovic grunnen til at Spurs har 30-17 denne sesongen uten sin beste spiller tilgjengelig.

3. Kevin Durant
Storscoreren har utviklet seg voldsomt i den defensive delen av spillet. Har en latterlig fysikk, så forutsetningene har alltid vært der. Man så glimt av det i sluttspillet i fjor. Den gode utviklingen har fortsatt, og har vært strålende denne sesongen. Spesielt kampene mot LeBron James har vært imponerende. Han har til tider rystet James med fantastisk forsvarspill. Snitter på 2,1 blokkeringer, som er fjerde best i ligaen.

2. Draymond Green
Ligaens beste forsvar får med to spillere på denne lista. Draymond Green har
vært og er Warriors sin beste forsvarsspiller. En spiller som kan alle triksa i
boka, på godt og vondt. Er et konstant mareritt å ha på seg, og kommer fort
under huden på motspillere. 1,3 blokkeringer per kamp er blant de beste.

1. Paul George
Oklahoma City Thunder har til tider røra offensivt denne sesong. Defensivt har de derimot hvert til tider strålende. Limet i forsvaret heter Paul George, og der han offensivt har vært andrefiolin bak Russell Westbrook, har han vært glitrende i forsvar. Leder ligaen i steals (2,2 per kamp) og er hovedgrunnen til at OKC er et av de beste defensive lagene. Flytter beina fort i tillegg til å ha den nødvendige fysikken for å kunne guarde store spillere.