Etter en dramatisk 98-94 seier etter overtid mot Chicago Bulls natt til lørdag, har Detroit Pistons startet sesongen perfekt med tre seiere og null tap. En viktig bidragsyter var Andre Drummond. Den unge centeren scoret 20 poeng, plukket hele 20 returer og leder ligaen i antall returer med 16.3 per kamp denne sesongen. Trener Stan Van Gundy har formet laget og taktikken rundt Drummond, med håp om at han kan spille den samme rollen Dwight Howard hadde for Orlando Magic.

Som trener for Howard i Orlando hadde Van Gundy den mest atletiske centeren i NBA. Han plukket returer, blokkerte skudd og trakk inn forsvarere når han rullet mot kurven etter å ha satt en screen. For å utnytte Howards egenskaper maksimalt valgte treneren å hente en power forward i Rashard Lewis, som hadde trepoengsskyting som sin største styrke, fremfor en som tok opp plass under kurven ved siden av Howard. Siden forsvarsspillerne hadde fire skyttere de måtte forsvare på trepoengslinjen, så åpnet det seg mye plass for guardene å angripe i og for Howard selv til å utnytte sin fysikk.

I sommer mistet Detroit sin power forward Greg Monroe. Monroe er en god returtaker og post scorer, men når han spilte sammen med Drummond så ble det veldig trangt under kurven. Som i Orlando valgte Van Gundy å ofre størrelse for trepoengsskyting og hentet inn Ersan Ilyasova, en typisk ”stretch 4”. Pistons ga også en lang(og dyr) kontrakt til point guarden Reggie Jackson, som de håper kan utvikle seg til All-Star nivå. Det vil være avhengig av at han har god kjemi med Drummond i pick-and-roll situasjoner. En så stor og atletisk spiller suger inn forsvarsspillere og Jackson må bare ha overblikket til å finne de åpne skytterne. Hvis forsvaret nøler med å hjelpe på Drummond, så kommer det en alley-oop og dunk før de får summet seg.

Det er fortsatt et stort forbedringspotensial for Andre Drummond offensivt. Han har fått prøve å poste opp en del både denne og forrige sesong, uten at det har vært særlig vellykket. I sesongens første kamp mot Atlanta Hawks var han 0 av 7 på skudd i posten. Dette er et område hvor Dwight Howard var litt undervurdert da han spilte for Orlando. Han kunne virke mekanisk, men scoret ganske effektivt på hookskudd. I kamper bør derfor Drummond konsentrere seg om å få poeng gjennom dunker og offensive returer, som han har vært ligaens beste på å plukke de tre siste sesongene. Hans største akilleshæl er straffeskytingen. Han har kun truffet på 40% av straffene så langt i NBA-karrieren, som gjør at mange lag heller vil sende han til straffelinjen enn å risikere at han dunker inn to poeng.

For første gang i karrieren slipper Drummond til i et system som er skreddersydd for hans kvaliteter. Uten en annen big man som tar opp plass under kurven kan han virkelig få brukt sin størrelse og fysikk. Med en trener i Stan Van Gundy, som vet hvordan han skal få det beste ut av en slik spiller, spår jeg at Drummond har sitt beste år så langt og kommer med på All-Star laget i Øst. Klarer han å forbedre seg fra straffelinjen eller utvikle sitt postgame så kan han virkelig bli en spesiell spiller. Her har Detroit-fansen mye å glede seg over i mange år fremover!