Vi har oppsummert Harden-traden som satte fyr på sosiale medier og vi har spurt NBA-fansen om hvilke lag som kom best og dårligst ut av traden som sendte Harden til Brooklyn. Med oss har vi fått: Vinnith Andersen, Kjetil Kleveland, Philip O`Connor, Stefan Jovanović, Henrik Johansson, Ulrik Sydnes og Tommy Surland-Hansen

Av: Even Lübeck og Vegar Fjell

Etter flere måneder med spekulasjoner har trade-ryktene rundt en av de virkelige store stjernene i NBA-sirkuset blitt mer og mer intense. Ryktene ble stadig mer troverdig etter en rekke enkelthendelser. Først dukket han ikke opp til training camp i Houston, deretter spredte det seg en video i sosiale medier der Harden helt tydelig ga blanke i hele covid-protokollen til NBA og tok seg heller en tur på strippeklubb. Han endte dermed også i karantene og gikk glipp av flere kamper. Og flere av oss har vel også reagert på den fysiske formen til James Harden den siste tiden.

En til vanlig robust fyr forsåvidt, men en lubben Harden mid-season er ikke noe vanlig syn, heldigvis. Det er vel heller ingen som har falt av stolen i sjokk over ville prestasjoner så langt denne sesongen, som en av ligaens aller beste scorere har kunnet gjøre de siste sesongene. Absolutt alt har tydet på at Harden selv ønsket seg vekk, men Rockets har tviholdt på hjørnesteinen sin. Onsdag 13. januar 2021 fikk Harden endelig viljen sin og NBA-twitter KOKTE!

Tre lag i East har vært linket mest, og kanskje spesielt to. Miami Heat har vært en tydelig joker, men det har siden Harden-ryktene virkelig satt fart i hovedsak vært snakket om Brooklyn Nets og Philadelphia 76ers. Skulle Nets greie å samle kanskje tidenes mest talentfulle Big 3 noensinne, eller skulle Rockets greie å trade til seg en ny hjørnestein i Ben Simmons fra 76ers? Ryktene la seg etterhvert som sesongen skred frem, og kanskje spesielt siden Durant og Irving fikk en kjempestart med Nets og 76ers på et tidspunkt var 7-1.

Men akkurat i det da noen kanskje hadde begynt å glemme tradeønsket til “the Beard”, smalt det onsdag kveld. En trade var i emning og kunne skje når som helst, og Hardens destinasjon var enten Philadelphia eller Brooklyn. En liten stund virket det utvilsomt som at Harden skulle danne en superduo med Joel Embiid, men for hver tweet som kom om “asking price” fra Rockets, virket det mindre og mindre sannsynlig. Stillheten la seg, før det smalt på alvor. James Harden er herved Brooklyn Nets-spiller!

Traden ble til slutt ganske stor og involverte også Indiana Pacers og Cleveland Cavaliers. Hvem som kommer best ut av dette vil tiden vise, men meningene hagler og spriker i alle retninger. For; Dersom Nets får det til å funke med sine 3 stjerner – hvem kan stoppe de? Men de fleste forstår at dette også er et risikoprosjekt tatt i betraktning alle de tingene Irving kan finne på, de holdningene Harden har vist og alder og skader hos Durant. Og samtidig som Rockets mister sin store ledestjerne, får de nå en ny vår med John Wall og Victor Oladipo, samt en haug picks for fremtiden. Mange vil nok allikevel si at Cavs og Pacers også har gjort gode deals her. Allen passer strålende inn i Cavs-rebuilden, og Pacers henter inn en spiller i LeVert som er overmoden for en større rolle. Dette blir SUPERSPENNENDE!

Traden i sin helhet:
Til Nets: James Harden (Rockets), 2024 2nd-round pick (Cavaliers)

Til Rockets: Victor Oladipo (Pacers), Dante Exum (Cavaliers), Rodions Kurucs (Nets), 1st-round-pick 2022, 2024, 2026 (Nets), swap rights 2021, 2023, 2025, 2027 (Nets), 2022 1st-round pick (Bucks, via Cavaliers)

Til Pacers: Caris LeVert (Nets), 2023 2nd-round pick (Rockets)

Til Cavaliers: Jarrett Allen (Nets), Taurean Prince (Nets)

Vi har spurt NBA-fansen hva de mener om traden:

– Hvem vant Harden-traden og hvorfor?

Vinnith: Jeg mener alle 4 lag var vinnere. Men mener faktisk at Indiana og Cavs er de største vinnerne. Cavs har nå fått sin center for de neste 10 årene. Meget stor risiko det Nets gjør, de har tatt den risikoen før og det gikk ikke. Houston burde være ganske fornøyd.

Kjetil: Det blir for dumt å si noe annet enn at Nets vant dette. For Rockets er det masse usikkerhet i dette, selv om de får Oladipo. I Cleveland er man godt fornøyde. Men det er ingen garantier for at Allen blir en hit.

Philip: Tveklöst Houston. Det absolut viktigaste för dem var att bli av med Harden, vars närvaro i laget störde precis allt och alla. Äntligen får de lite lugn och ro att bygga upp laget igen. Oladipo är ingen dålig ersättare och Dante Exum är rätt OK också.

Stefan: Det är svårt att utse en vinnare och en förlorare då samtliga parter egentligen fick vad de ville. Det jag ställer mig frågande till är om det verkligen var värt för Nets att skeppa sin bredd och potentiella framtid till förmån för James Harden. Vinner inte laget en ring inom två år är detta ett stort fiasko.

Henrik: Vinnare är Cavs. De fick en bra center som passar Sexlands tidslinje bättre och innebär att de nu kan göra sig av med Drummond.

Ulrik: Den største vinneren er nok James Harden. Han fikk det akkurat som han ville, til tross for sin uprofesjonelle oppførsel. Ellers synes jeg alle de involverte lagene kommer ganske godt ut av dette. Nets gir opp MYE, men sitter igjen med kanskje tidenes offensive trio. Houston får en hel haug med picks og pick swaps, Cleveland kommer inn og stjeler Allen, mens Pacers får inn Lavert på lang kontrakt i stedet for å miste Oladipo for ingenting til sommeren.

Tommy: Å avgjøre hvem som vinner eller taper en trade når det er 4 lag involvert og siste pick i dealen er i 2027 er ikke så lett, men potensialet til å vinne traden har alltid den som får mest talent og det er utvilsom Nets som får den beste spilleren. Når det er sagt er det kort vei til å være taperen av traden også når man selger farmen for å pare 3 divaer med skadehistorikk, vekt- og forsvarsvegring samt en krysning mellom sjaman, astrolog og intellektuell. Offensivt har det vel ikke vært en vassere trio på samme lag noen gang, men når samtlige vil være 1st option og to av de holder på ballen som en 71 grader nord-deltager med høydeskrekk holder i sikkerhetstauet blir det ekstremt spennende å se hvordan Nash leder laget.

– Hvem tapte og hvorfor?

Vinnith: Mener ikke det er en stor taper. Indiana og Cavs vinnere, fordi de fikk tak i spillere som passer de helt perfekt og de måtte ikke gi opp noe særlig.

Kjetil: Taperne er nok Rockets. De har byttet tidenes franchise-spiller for dem mot usikkerhet og egentlig en rebuild. Dette var spikeren i kista for dette forsøket på å bli mesterskapslag.

Philip: Kan inte skaka känslan att det är Brooklyn. KD och Kyrie är svåra nog att ha att göra med personlighetsmässigt, nu lägger man till Harden också? Tre killar som behöver bollen för att kunna göra skillnad – vem av dem ska ta ett kliv tillbaka? Och är Steve Nash kapabel till att tvinga in dem i ett system? Precis inget talar för detta.

Henrik: Förloraren tycker Houston. Massor med tid och det slutar med att de får en spelare på utgående kontrakt och ja en massa picks. Men ingen yngre spelare att satsa på.

Ulrik: De største taperne er lagene som har mye capspace til sommeren. Etter denne byttehandelen er Allen vekke fra markedet og muligens Oladipo også. Da ser listen over kontraktsløse spillere veldig tynn ut.

Tommy: Kanskje vant Rockets traden? Å rebuilde med masse picks gir de hvertfall en mulighet. Man kan drafte en franchise-spiller eller trade til seg mer talent. Cavs har gått den veien og jeg synes man gjorde en ny god trade i Cleveland. Nå gjelder det bare for de å foredle de unge spillerne, det mangler foreløpig. Men antagelig er ikke disse lagene heller ferdig med å trade, så etterdønningne av mega-dealen har fortsatt ikke lagt seg.

– Tror du at Kyrie Irving gjorde dette med vilje? Forlate laget og feste for å få Harden?

Vinnith: Irving orker jeg ikke å prøve å forstå, den flat jord mannen har sagt og gjort litt for mye de siste årene.

Kjetil: Om det hadde noe med dette å gjøre vet jeg ikke og vil ikke spekulere i. Men: Kyrie Irving gjør som Kyrie Irving vil. Det er det eneste som kan velte dette for Nets.

Philip: Kyrie Irving gör inget för någon annan. Det ryktas att han inte mår särskilt bra just nu och går inte igång på att spela basket, helt enkelt. Jag har svårt att tro att han spelade någon större roll här.

Stefan: Jag tycker inte att det är värt att spekulera om det. Det är en alldeles för konstig säsong.

Henrik: Nej Irving gjorde det inte med flit, Kyrie är bara en speciell kille med speciella värderingar. Jag tror inte att spela i NBA är en prioritet för honom utan han skulle helst spela med grabbarna hemma.

Ulrik: Det er en morsom teori, men jeg tror bare dette er Kyrie som er Kyrie. Basketball er greit, men det er ikke det som betyr mest for ham. Om noe, så kan det ha gjort det mer nødvendig for Nets å hente en til stjerne, i tilfelle Kyrie ikke er der under sluttspillet.

Tommy: Jeg er generelt lite opptatt av konspirasjonsteorier og har ingen tro på at det ligger noe annet bak oppførselen til Kyrie enn at han er rar. Som Celtics-fans fikk vi jo et innblikk i hans alternative univers og jeg tror ikke han tenker på annet enn å gjøre det han synes passer han i øyeblikket. Fullt haraball-poteniale.

– Er Nets favoritter i øst og NBA nå? Ja/nei og hvorfor?

Vinnith: De er favoritter i øst hvis de holder seg skadefri. Den benken gir ikke muligheter til noen skader, er ganske tynt der. Lakers fortsatt den store favoritten til å ta det hele for meg.

Kjetil: De er favoritter. Men det blir ikke noen walkover. Philly, Miami, Milwaukee og Boston legger seg ikke ned og dør. Håper ett av de lagene klår dem 😉

Philip: Ja de är favoriter, för att de har tre av NBAs absolut bästa spelare – men det betyder inte att Nets kommer att vinna. De har varit här förut när de varvade Paul Pierce och Kevin Garnett och det gick åt helvete – och KG var ändå en riktig lagspelare. Om Boston och Milwaukee kan hålla alla friska så kan någon av dem snuva Nets på segern i East – för alla den individuella skickligheten som finns så är basket fortfarande trots allt en lagsport. Så länge man spelar med bara en boll så kommer James Harden få det svårt att vinna någon titel.

Stefan: Om allt faller väl ut är Nets det näst bästa laget i NBA, sett till spelarna i truppen, men om det uppstår problem för att de har lyckats samla tre av NBA:s sköraste egon kan det här gå åt helvete.

Henrik: Kanske i East men mest för att East topp inte känns lika stark som förra året men absolut inte i NBA, där sitter Lakers tryggt på tronen.

Ulrik: Favoritter i Øst føler jeg de var fra det øyeblikket KD viste at han var tilbake for fullt. Jeg har Lakers som de største favorittene til å vinne mesterskapet fordi de har vist at de kan dominere både i angrep og forsvar. Nets ser enda tynnere ut defensivt etter å ha tradet Allen og fått inn Harden som ofte spiller uinspirert forsvar. Det lukter heftig nettsus begge veier av dette laget.

Tommy: Talentmessig er Nets favoritter, de kan slå hvem som helst når som helst. Men hvem spiller defense her? Blir alle kamper shoot out? Jeg er dritspent på hvordan dette blir, NBA leverer igjen.