Vi har unnagjort drøye tre uker med basket i USA, alle lagene har spilt pluss/minus ti kamper, og det har allerede skjedd en haug med ting. Flere 50-poengskamper, lag som har overrasket stort, skuffet stort og levert der vi trodde de skulle være.

Vi har i denne saken sett på noen “hot takes” og snakket med flere norske NBA-entusiaster om de tror disse trendene kan vare eller ikke. Vi har snakket med Daniel Mohajer, Daniel Rausand, Stig Omland, Frederik Gnatt, Arnstein Friling, Markus Walderhaug og Magnus Renå, og hørt med de om følgende “hot takes”:

Husk å følg oss på Instagram!

Husk å lik oss på Facebook!

Husk å følg oss på Twitter!

– Sacramento Kings er faktisk gode og blir å regne med

Daniel M: Uenig, men dette er et lag som har tatt steg etter flere elendige sesonger hvor de har vært definisjonen på hvordan en franchise ikke skal bli drevet. Tror den gode starten har noe med at flere lag i Vest prøver å finne sin identitet og driver å løser enkelte problemer. De’Aaron Fox er dog en baller og Kings har virkelig fått en spiller for fremtiden.

Magnus: De har vært bedre enn forventet. De spiller med høyt tempo og har gode spillere som spiller sin rolle bra. Fox og Buddy Hield har spilt bra. De mangler også Bogdan Bogdanović. Spørsmålet er om de greier å holde opp dette. Jeg tror de blir kjørt over av de beste lagene, men at de kan yte litt motstand mot de aller dårligste. Jeg tror ikke de greier playoffs, men at de prøver å komme så høyt som mulig for at Boston ikke skal få et bedre draft valg med deres pick.

Frederik: Nei, de er faktisk ikke gode. Dette ser vi ser vi hvert år, lag overpresterer i starten. Men når det begynner å bli tungt så synker de fort. Det som er oppløftende for Kings er at De’Aaron Fox ser ut som en skikkelig NBA spiller. En veldig god en.

Arnstein: Det sikreste kortet for NBA-eksperters forhåndstips de siste 10 sesongene, er at Sacramento Kings har vært elendige. Samme om det har fått masse av det gullet alle NBA-lag drømmer om hele tiden: Høye draft-valg. Alle, inkludert meg selv, gikk på autopilot i år igjen, og tippet dem nederst. Vel, de er bedre enn som så i år. De fremstår bedre organisert, spiller med vilje, og har mange ulike våpen. Og i Fox har de en guard de kanskje kan bygge et storlag rundt. De kommer ikke til å nå sluttspillet, tror jeg. Men jeg tror de når ca. 35 seiere. Det betyr at de er «middels». Stort fremskritt! På de 10 siste årene har de aldri vært over 33.

Stig:

Daniel R: Sacramento Kings er ett av lagene som har overrasket mest i denne sesongstarten. De har en bra scoringsprosent og er gode på fast break points. Jeg har også fått sansen for den unge og spennende trioen med DeAaron Fox, Buddy Hield og Marvin Bagley III.

Markus: Sacramento er på en streak lik den Orlando hadde i fjor, de var gode i starten, men kommer til å dabbe av på slutten. Jeg tror dog siden det er såpass mange unge spillere i sitt contract year på dette laget at de vil vare litt lenger enn Orlando og bør kunne forbedre seg mye sammenlignet med i fjor

– Vi må starte å bli bekymret for Houston Rockets

Daniel M: Ja, ting ser ikke veldig lyst ut for Rockets. Skrev i en artikkel før sesongstart at Rockets har hatt en elendig sommer. Mista sine to beste forsvarsspillere, hentet inn Carmelo som ikke spiller forsvar og jeg likte heller ikke Chris Paul kontrakten. Adrian Wojnarowski skrev i går at Rockets henter tilbake Jeff Bzdelik som var deres defensive coordinator. Det kommer nok til å hjelpe litt, men de har ikke spillermateriale som kan spille fantastisk forsvar. For meg ikke Warriors’ største utfordrer lenger i West.

Magnus: De har spilt litt dårlig så langt. Skader og suspensjoner er vel den største grunnen. Men det virker også som om at Capela har blitt litt svakere i forsvar i forhold til hvordan han spilte i playoffs i fjor. De får tilbake sin assistenttrener i Jeff Bzdelik etter at han egentlig la opp rett før sesongen. Jeg tror at Houston ender på alt fra 2 til 4 plass i playoffs ved enden av sesongen.

Frederik: Vi trenger ikke å bli bekymret. De er et litt sånn lag. Mangler litt kriger i seg, særlig med Chris Paul ute i noen kamper. Og James Harden har ikke vært 100 %. Så kan man jo spørre hva man skal bekymre seg for? Kan de vinne i år? Nei, da bør du bekymre deg om det var utgangspunktet, men det var aldri mitt.

Arnstein: Ja, tiden er inne for å bli bekymret for Houston Rockets. Altså, bekymret for om de igjen blir det beste laget i NBA, slik de var i grunnserien i fjor, og var bare en Chris Paul-skade fra å nå finalen (og vinne). Nå er de ikke i nærheten av det nivået. Men høyst sannsynlig blir de gode nok til å få hjemmebane i sluttspillet, eventuelt bli nr. 5 eller 6. Men i sluttspillet blir det fort slutt. Å bytte Mbah Moute, Ariza og Ryan Anderson mot Carmelo Anthony og James Ennis, er et tapsprosjekt.

Stig:

Daniel R: Jeg er ikke bekymret for Houston Rockets. Jeg tror den defensive jobben kommer til å ordne seg. De kommer til å være supersterke offensivt, så lenge de klarer å holde Chris Paul og James Harden friskmeldte. Paul, som så langt snitter på 20 poeng, 6 returer og 8 målgivende, og Harden er kapabel til å nærmest snitte på en triple-double. Og ikke glem Carmelo Anthony, Clint Capela og Eric Gordon, da. Jeg tar det med ro når det kommer til Houston Rockets.

Markus: Houston er ikke dårligere i år enn i fjor, de har bare fått en tråere star. Jeg tror at i løpet av noen uker vil vi se gode gamle Rockets på rett vei.

Gjest: Magnus Barstad: Rockets er jeg ikke bekymret for over hodet. De startet grufullt og lå nesten nederst (1-5). Nå har de vunnet tre på rad med Harden tilbake i laget og ser plutselig ut som et topplag igjen. Jeg merker også at det har vært mye negativitet rundt Melo i Rockets, noe jeg faktisk ikke er helt på nett med. Jeg synes Melo har sett bedre og bedre ut, og har i stor grad inntatt rollen som “Olympic Melo” (en spot up skytter), forsvaret er hans store aber på det her stadiet i karrieren, men offensivt ser han frisk ut. Og etter hvert som han, Harden, Paul og Capela blir mer samspilte kommer det her bare til å se bedre ut. Ennis og Tucker er ekstremt viktige å holde i gang for det defensive. Skal Rockets klare å få kloa i Butler tror jeg de utvilsomt er den største utfordreren til GSW i West.

– Denver Nuggets er det beste laget i vest

Daniel M: Hvis man tar bort Warriors så kan man argumentere for at Nuggets er det beste laget i Vest. Spørsmålet mitt er om de er et regular season lag eller om de kan prestere like bra i playoffs. De har et fantastisk kollektiv, ganske likt som Jazz. Så har de Jokic som er en fryd å se på og Jamal Murray droppet nettopp 48 på Celtics. De har Isaiah Thomas og Michael Porter Jr. som er ventet å komme tilbake fra skade ved nyåret. De blir et problem for mange.

Magnus: Nei. Den tittelen tilhører Golden State Warriors. Nuggets har imponert meg og jeg hadde de i playoffs før sesongen. Og jeg tror at de havner i playoffs på slutten, men litt lavere plass enn per nå.

Frederik: Om du tror at Nuggets er det beste laget i vest (og dermed NBA) anbefaler jeg at du googler Golden State Warriors, Steph Curry og Kevin Durant. Gjerne YouTube litt også. Nuggets er et bra lag. Øvre halvdel i vest, men ikke på nært det beste laget.

Arnstein: Denver er alles darling så langt. Et lag som ikke nådde sluttspillet i fjor, engang. De har en haug med unge spillere, bra dybde, spiller morsom basket, og har en mystisk stjerne i Nikola Jokic. Og enda har ikke engang draft-tyveriet Michael Porter og MVP-kandidaten fra 1,5 år tilbake (!) Isaiah Thomas spilt. Begge rehabiliterer skader. Nuggets er nok ikke i nærheten av å ende som det beste laget i West, til tross for en god start. En mer naturligposisjon for dem er mellom 4 og 6.

Stig:

Daniel R: I vest er Golden State Warriors det absolutt beste laget, og sånn de har spilt så langt kan de fort få ende med 70 seire denne sesongen. Denver Nuggets fortjener også hederlig omtale, bare se på hva Jamal Murray gjorde mot Boston Celtics mandag kveld (48 poeng). Og så må vi huske på at de har spillere som Will Barton, Isaiah Thomas og Michael Porter jr. som ikke har spilt ennå denne sesongen, bortsett fra Barton som bare spilte de to første kampene før han ble skadet. Nuggets kommer langt, og de blir fryktet i sluttspillet.

Markus: Denver er ikke ekstremt mye bedre i år enn i fjor. De har dog fått ting til å rulle, men jeg tror de også minner som en god versjon av Orlando i fjor. De kommer ikke til å fortsette slik og mest sannsynlig blir de 3. seed eller 4. seedi øst. Men det bør de være fornøyde med!

– Milwaukee Bucks er dét beste laget i øst

Daniel M: Det er de ikke, men for en start de har hatt hittil. Mike Budenholzer har gjort en fantastisk jobb. Det viser hvor viktig god coaching er. De er et topp 3 lag i Øst og årets wild card for meg. De er veldig gode i både forsvar og angrep, så de vil prestere stabilt gjennom sesongen. Klarer de bare å oppgradere Shooting Guard plassen sin har de et stort potensial.

Magnus: Nei, men de er veldig nærme. Toronto leder på standings, men Bucks har slått Raptors en gang i sesongen hittil. Jeg tror Toronto sin erfaring slår Bucks sitt mannskap i en playoff-serie selv om coach Mike Budenholzer har imponert med Milwaukee så langt.

Frederik: Bucks har fått et løft med ny coach. Som mange trodde de skulle få. Jeg har fortsatt Celtics og Raptors ganske klart foran Bucks. Og hadde Bucks på 3. plass før sesongen. Men de er ikke det beste laget i øst. Mangler litt for mye i forhold til det.

Arnstein: Det er ingen overraskelse for meg at Milwaukee Bucks har startet bra. Jeg hadde dem tross alt som nr. 1 i East i mitt forhåndstips. Og så langt lever jeg godt med det. Dog har laget jeg hadde som nr. 2, Toronto Raptors, kanskje alt i alt sett enda bedre ut. Bucks, så lenge Antetokounmpo er skadefri, vil henge med helt inn. Å få inn Budenholzer som trener, er en stor oppgradering.

Stig:

Daniel R: I øst er Toronto Raptors det beste laget, men Milwaukee Bucks ser også sterke ut. Jeg har trua på coach Mike Budenholzer, og det ser jo ut til at han har løst trepoengsfloka. I fjor lå de på 27. plass i trepoengere, og nå ligger de på en annenplass, rett bak Warriors.

Markus: Bucks er for øyeblikket det nest beste laget i øst, de er rett bak Raptors. De har et spennende lag, men dessverre så tror jeg ikke det er nok til å slå Raptors i best of 7. De er dog for øyeblikket bedre en Boston.

– Kawhi Leonard er favoritt til å vinne MVP

Daniel M: For meg har Steph Curry vært den beste spilleren i NBA denne sesongen, men Kawhi er definitivt topp 3 eller 4. For meg har han gjort Toronto Raptors til det beste laget i Øst, men en som skal vinne MVP må klare å spille flere road games enn det han har gjort. Sliter ofte med småskader og mister kamper her og der. Sånne ting kan trekke ned ved sesongslutt, men vinner Raptors 55-60+ kamper er han garantert topp 3 i MVP votings. Tror han eller Davis vinner DPOY.

Magnus: Veldig sannsynlig. Hvis vi skulle ha delt ut MVP nå hadde jeg valgt en av disse tre: Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo eller Kawhi Leonard

Frederik: Kawhi – Akkurat nå, ja. Kawhi er kanskje MVP. Taper litt på at han sitter litt kamper. Curry har kanskje vært NBAs beste så langt, men Kawhi gjør Raptors til noe helt annet enn hva de har vært tidligere. Måten han spiste Ben Simmons på er typisk MVP.

Arnstein: Kawhi Leonard har så langt vist hvilken enorm prestasjon det var av San Antonio å vinne nesten 50 kamper i fjor helt uten ham. For det er helt åpenbart, etter de første kampene hans for Toronto, at han er en av NBAs beste spillere. Skadefri (garantert) er han den jeg ville valgt først. Men noen MVP-kandidat er han ikke. Til det har Raptors et for jevnt lag. Både Steph Curry og Antetokounmpo og Embiid (og Anthony Davis, før han fikk en smell i albuen) har vært enda mer imponerende, individuelt.

Stig:

Daniel R: Kawhi Leonard er muligens favoritt til å vinne MVP akkurat nå, men jeg synes både Giannis Antetokounmpo og Anthony Davis ser like farlige ut.

Markus: Kawhi er en stor favoritt for øyeblikket, jeg sa rett etter traden at det hadde ikke overrasket meg om Kawhi vinner MVP. Han er den beste spilleren i øst og en topp 3 spiller i ligaen. Øst er hans lekeplass for øyeblikket og han er i mine øyne favoritt for øyeblikket.

Gjest: Magnus Barstad: Kawhi MVP er noe jeg har trua på. Slik jeg ser det passer han tilnærmet perfekt inn i dette Raptors-laget, og jeg tror de kommer til å slåss helt inn om en topp 2–3 plassering i regular season (hele NBA). Han har startet veldig friskt og ser ikke ut til å ha droppet noe som helst fra det nivået han hadde for 2 år siden. Forsvarsspillet er “poetry in motion”. Helt overlegent. Bekymringen er dog hvilingen og alle småskadene. Raptors er i skrivende stund 10–1. Kawhi har spilt 7 av dem. Så antallet kamper spilt er virkelig noe å følge med i MVP-diskusjonen hva Kawhi gjelder. Fortsetter Raptors å hvile han B2B (back-to-back) + et par småskader så kan det virkelig skade kandidaturet hans.

– Luka Doncic har vært den mest imponerende rookien så langt

Daniel M: Doncic har startet sesongen meget bra. Det har vært akkurat som jeg forventet det. Har gjort Mavs et artigere lag å følge med på og spiller med en modenhet som er uvanlig for en NBA rookie, men det er ingen overraskelse for oss i Europa som har fulgt han tett. Skal dog sies at Trae Young har imponert meg stort, trodde han skulle bli en stor flopp i ligaen.

Magnus: Spør du meg så har Doncic imponert veldig bra, men også litt som forventet. Vi snakker om en spiller som vant MVP i Euroleague i en alder av 19. At han ikke skulle dominere i NBA var et uhørt spørsmål for meg. Men for meg har Trae Young vært bedre enn forventet. Deandre Ayton leverer også for Suns, men spiller også samtidig innenfor det treneren vil han skal gjøre. Ayton sin største svakhet før draften var vel forsvar ifølge eksperter. For meg virker han ok 1 mot 1 i forsvar, men dårligere på forsvar off-ball.

Frederik: For meg helt klart. Men også forventet. Jeg er kanskje mer overrasket over at Trey Young har klart seg såpass bra i starten. Doncic er spesiell. Alle lag som ikke tok han kommer til å angre.

Arnstein: Luka Doncic var manges (og min) favoritt før sesongen til å vinne Rookie of the Year, og det er han fortsatt. Gutten (han er tenåring noen måneder til) har feid all tvil til side: Han har det som skal til for å bli en av store i NBA. Dette er en liga der de er panisk opptatt av om folk er atletiske nok. Vel, det å være god i basket er også veldig viktig. Og Doncic kommer til å være god på samme måte som Larry Bird var god: Ikke ved å hoppe over folk eller å løpe fra dem, men ved å være smartere, mer teknisk, skyte bedre, finte bedre, lese spillet bedre. Han er ekte vare!

Stig:

Daniel R: Til tross for at amerikanske medier er veldig fokusert på resultatene til Trae Young så er Luca Doncic min favoritt blant årets rookies. Uten tvil. Han er også for meg en potensiell favorittspiller.

Markus: Doncic er en av de berde rookiene som har vært i ligaen, han kommer uten tvil bare til å vokse utover sesongen og jeg gleder meg til fortsettelsen. ROY!

– Los Angeles Lakers kommer ikke til sluttspill

Daniel M: Tror Lakers får en playoff spot. De vil enten finne en formel for suksess løpet av sesongen eller gjøre en stor trade om det ser stygt ut før trade deadline. Blir ikke overrasket om de gir bort et par av talentene sine for Anthony Davis. LeBron må begynne å avgjøre kamper i fjerde quarter. Flere kamper hvor de kunne og burde ha vunnet, men han blir altfor passiv og stillestående. Sånt kan koste deg hjemmebanefordel i playoffs. Hver kamp telles i Vest. Luke Walton har en enorm jobb foran seg. Usikker på om han trener Lakers når det har blitt spilt 82 kamper.

Magnus: Alt er mulig i NBA. Lakers har skuffet så langt. De har vært dårlige i forsvar synes jeg. Jeg tror at Lebron drar Lakers til playoffs, men at de ryker ut i første runde.

Frederik: Helt på par det de har gjort så langt. LeBron skal føle ut laget, Walton har en nesten umulig oppgave. Det er veldig vanskelig for de andre (unge) gutta å bli helt klok på hva som skjer. Men, på et tidspunkt så skrur LeBron på litt ekstra. Da vinner de mye mer enn de taper. Jeg blir overrasket om de ikke kommer til sluttspillet.

Arnstein: Jeg har tippet LA Lakers utenfor sluttspillet i mitt forhåndstips, og til tross for at det tradisjonelt sett er dumt å tippe mot LeBron James, så står jeg ved det tipset, etter at 10-12% av sesongen er ferdigspilt. West er en hard Conference, og Lakers var ikke i nærheten av å være gode nok i fjor. LeBron er snart 34 år, og er langt fra uovervinnelig. Ingen av birolleinnehaverne (bortsett fra Kyle Kuzma) er inntil videre folk man gjerne vil ha i en fremtredende rolle. Lakers havner i et bikkjeslagsmål om 7.-8. plass. Men hvis man sier at Houston, Warriors, Nuggets og Jazz er garantert plasser, må Lakers være minst det 4. beste laget i en konkurranse mot Thunder, Blazers, Spurs, Clippers, Pelicans og T-Wolves. Det syns jeg ikke de er. Jeg ser ikke helt de overbevisende tegnene heller.

Stig:

Daniel R: Los Angeles Lakers kommer ikke til sluttspillet neste år med den rosteren de nå har. Men med LeBron James på laget, så kan det jo hende spillerstallen får seg en oppgradering til trade-deadline 7. februar 2019.

Markus: Jeg tror ikke Lakers kommer til sluttspill med Luke Walton som trener, det kommer til å bli jevnt med en ny trener, det spørs også litt på hvem treneren blir. Men tror ikke på playoff. Kanskje LeBron blir tidenes første spillende trener i NBA?

Tar LeBron James sitt LA Lakers til sluttspill? Meningene er splittet.

Som tidligere nevnt settes stor pris på alle snille bidrag som har kommet inn, slik at vi får dekket domene-kjøp og vedlikehold av siden. Vipps til 90280763 eller kontonr. 1204.48.14747 settes stor pris på om du liker arbeidet vi gjør!