Av Dan Tommy Surland-Hansen

Det er noen klubber i NBA som fanger interesse uansett om de er gode eller ikke. Som med sin historie, sin beliggenhet og ikke minst sin verdensomspennende fanbase klarer å holde seg relevante tross sprikende resultater.

New York Knicks er ett av disse lagene.

De siste sesongene har vært svake for laget fra «det store eplet», men det er ting nå som kan tyde på at det er i ferd med å snu.

So here we go.

Sesongen 2015/16 endte med en skuffende 32-50 seier-tap statistikk for Knicks. Det holdt bare til en 13.plass av 15 lag i Eastern Conference. Året før endte de helt nederst – under lag som Brooklyn Nets og Philadelphia 76ers. Sist laget kvalifiserte seg til playoffs var i sesongen 2012/13.

Dette er selvsagt ikke godt nok for hverken fansen, eier James Dolan eller president Phil Jackson. En ny satsing krevdes og en rekke forandringer i trenerstaben og spillerstall er gjort i sommermånedene.

Først og fremst kom en ny hovedtrener på plass i Jeff Hornacek. Han tok over for Kurt Rambis, som fortsetter i klubben som assistenttrener. Etter at Derek Fisher fikk fyken i midten av 2015/16-sesongen tok Rambis over som midlertidig trener. Hornacek på sin side kom fra jobben som hovedtrener i Phoenix Suns, der han hadde fått sparken på bakgrunn av svake resultater. De fleste mener likevel at Hornacek er en god trener som er på rett plass i New York. Han har mye erfaring som både spiller og trener, og samarbeider godt med Knicks sin legendariske president Phil Jackson.

Så mye tillit har den gamle Suns, 76ers og Jazz-spilleren fått at han har fått lov av Jackson å avvike noe fra Triangle-systemet som Knicks har sverget til de siste sesongene og som Jackson brukte med hell da han var hovedtrener i Bulls og Lakers.  Så om ikke annet, så kan det virke som om til og med Hall of Fame-treneren kjenner på presset til å levere resultater etter hans to første år i lederstolen for klubben han selv vant to mesterskap med som spiller.

Videre er store deler av spillerstallen skiftet ut. Borte er Arron Afflalo, Lou Amundson, Jose Calderon, Cleanthony Early, Langston Galloway, Jerian Grant, Robin Lopez, Kevin Seraphin og Derrick Williams fra 2015/16-sesongen.

Bilderesultat for knicks 2015/16 team
Williams, O’Quinn, Lopez og Afflalo ble alle signert sommeren 2015. De er borte nå.

Knicks har da denne spillerstallen inn i trainingcamp slik det ser ut akkurat nå:

Garanterte kontrakter:

PG Derrick Rose, 27 år USA

PG Brandon Jennings, 26 år USA

SG Courtney Lee, 30 år USA

SG Justin Holiday, 27 år, USA

SG Sasha Vujacic, 32 år Slovenia

SF Carmelo Anthony, 32 år USA

SF Lance Thomas, 28 år USA

SF Maurice Ndour, 24 år Senegal

PF Kristaps Porzingis,  21 år Latvia

PF Kyle O´Quinn, 26 år USA

F   Mindaugas Kuzminskas, 26 år Litauen

C   Joakim Noah, 31 år Frankrike

C   Guillermo ”Willy” Hernangomes, 22 år Spania

C   Marshall Plumlee, 24 år, USA

Ikke-garanterte kontrakter:

G   Chasson Randle, 23 år USA

SG Ron Baker, 23 år USA

SG J.P. Tokoto, 22 år USA

En NBA-spillerstall kan ikke inneholde mer enn 15 personer. På treningsleir kan man derimot ha med seg opptil 20 spillere. Spillere på vippen blir da gjerne signert til ikke-garanterte kontrakter og kuttes før deadline for innrapportering av spillerstall før ordinær sesongstart. Knicks vil antagelig signere ytterlige spillere til treningsleir for å sikre kamp om de siste garanterte kontraktene.

Helt umiddelbart synes jeg laget ser styrket ut i forhold til fjoråret. Spesielt start-femmeren har potensiale til å konkurrere med de beste i avdeling øst. Jeg tror Knicks starter slik:

PG Derrick Rose

SG Courtney Lee

SF Carmelo Anthony

PF Kristaps Porzingis

C  Joakim Noah

Derrick Rose har personlig vært en av mine favorittspillere siden han ble draftet av Chicago Bulls i 2008. En gudbenådet spiller med et ubegripelig temposkifte og blikk for spillet. Superatletisk og han angrep kurven med dødsforakt. Disse egenskapene skaffet han både prisen for Rookie of the Year i 2009 og MVP i 2010/11 tidlig i karrieren. Dessverre skulle to stygge skader bremse utviklingen til Rose. Først røk han leddbåndet i venstre kne i sluttspillet 2011/12 og så røk han menisken i høyre kne året etter. Dette holdt han borte fra kamper i nesten to sesonger kombinert.

Etter at han kom tilbake til banen har han ikke sett helt ut som seg selv i sine glansdager. Ikke lengre så kjapp og atletisk, og poengsnittet har gått ned. Men tross dette har han vært en særdeles habil point guard. Men Bulls kom til et veiskille. Rose sin kontrakt går nemlig ut etter denne sesongen. Spørsmålet var om man skulle satse på at Rose nå etter en skadefri sesong var på vei oppover igjen, og dermed låse ca 20 mill $ pr år i 3-4 år for en spiller man var usikker på, eller trade han bort og satse på en ny PG. Klubben valgte det siste, og dermed ble Rose Knicks-spiller.

Rose selv har vært veldig positiv til byttet og ser på dette som sin mulighet til vise hvem han er og hvor god han kan være. Han har sågar vært så positiv og selvsikker på egne vegne at han har kalt Knicks et superlag på linje med Golden State Warriors.

Resten av ligaen trekker litt på smilebåndet av dette, men det sier noe om Rose offensive holdning og tiltro til egne ferdigheter. Jeg er veldig spent på hva han kan levere denne sesongen. Kan han komme tilbake til gammelt nivå? Jeg tviler, men artig om jeg tar feil.

På SG-plass har Knicks hentet inn Courtney Lee, en rutinert toveis-spiller med mye erfaring. Ikke veldig spektakulær spiller, men som man alltid kan stole på gjør en solid jobb, men som ikke synes spesielt godt blant stjernene. Har flyttet litt rundt de siste årene, har bla spilt for Celtics, Grizzlies og nå sist Hornets, men Knicks har såpass tro på at Lee passer inn hat de signerte han til en fireårskontrakt verdt 45 millioner dollar. Jeg synes dette er i overkant, Lee er tross alt 30 år og en rollespiller i mine øyne, og er samtidig mistenkelig lik Arron Afflalo i evner og spillestil og som Knicks tross alt allerede hadde i stallen. Men Lee er som sagt en veldig profesjonell, hardtarbeidende og erfaren spiller som er god i forsvar og som kan skyte trepoengere.

https://www.youtube.com/watch?v=X4NDhHLNfy0

Hva tror du om Knicks denne sesongen? Har de et sterkt nok lag på papiret til å nå sluttspill?

Diskutere gjerne i kommentarfeltet, på Twitter eller Facebook.