Endelig er det duket for NBA-finale i øst og vest! Golden State Warriors tok seg – overraskende nok – greit av Houston Rockets, som igjen ikke fikk det til å stemme i sluttspillssammenheng. I øst kjørte Milwaukee Bucks over stakkars Boston Celtics, mens Toronto Raptors vant en skikkelig neglebiteserie over Philadelphia 76ers. Dette avgjorde kamp 7:

Vi skal i denne saken – som vi har gjort før hver runde – gå gjennom lagene som møtes. Vi har fått med oss det som ruller og går av NBA-Norge, og vi har spurte de helt enkelt om hva de tror om serien, hvem som vinner og hvorfor. Dan-Michael Nordby, Tommy Surland-Hansen, Frederik Gnatt, Ulrik Sydnes (AltomNBAs representant), Magnus Renå og Arnstein Friiling. Vi setter i gang!

Golden State Warriors-Portland Trail Blazers

Lagene møttes fire ganger i grunnserien:
24.november – GSW-Portland 125-97 (Durant 32 p, Thompson 31 p)
28.desember – GSW-Portland 109-110 etter OT (Nurkic 29 p)
30.desember – Portland-GSW 105-115 (Lillard 40 p)
14.februar – Portland-GSW 129-107 (Curry og Durant 32 p hver)

Kamper denne serien:
Onsdag 15.mai – 03.00 – GSW-Portland
Fredag 17.mai – 03.00 – GSW-Portland
Søndag 19.mai – 03.00 – Portland-GSW
Mandag 21.mai – 03.00 – Portland-GSW

To små luringer som ble kasta ut av Oracle Arena etter kampslutt.

Dan-Michael: Det som er mest spennende i denne serien fra mitt ståsted er: Får vi se Jennifer courtside i Portland?
CJ McCollum og Damian Lillard har vist at de kan steppe up i store øyeblikk, noe CJ gjorde ved flere anledninger mot Denver og Dame mot OKC, men klarer ikke se at de har en reell mulighet mot Steph Curry og Kevin Durant. It’s a whole other ballgame å spille mot Warriors. GSW viste i serien mot Houston Rockets at de kan miste en av NBAs desidert beste spillere og
samtidig dominere motstanderne fullstendig.

For at denne serien skal være interessant er Portland avhengig av at KD ikke blir helt frisk fra sin leggskade, og at Steph ikke fortsetter i samme spor som han gjorde i kamp seks mot Houston. Er ingen som levner Portland noen reell mulighet i denne serien, det kan være til deres fordel. Dame
og CJ kan fort finne på å ta av i et par av kampene hjemme i Portland.
Hadde jeg måtte satt livet til min mor på det så sier jeg at Golden State tar det etter fem kamper, men optimisten i meg sier Golden State etter seks.

Tommy: Denne tror jeg er over på 5 matcher. Portland har imponert så langt, spesielt med duoen Lillard/McCollum, men får her sitt å bestille med the Splash-brothers som tar ansvar nå som Durant er ute med skade hvertfall kamp 1. Gentlemans sweep, 4-1 GSW.

Frederik: Golden State Warriors er for meg ganske store favoritter mot Portland. Uavhengig om KD er helt klar eller ikke. Det var deilig å se det gode, gamle Warriorslaget igjen i siste kamp mot Houston. Mange trodde Houston skulle rulle over de, men med Curry, Klay og Draymond har de 3 av de 4/5 beste spillerne på banen. Portland har slått tilbake fra forrige sesongs store nederlag mot Pelicans. Men de har slitt mot Warriors, og jeg tror de vil gjøre det igjen. 4 – 2 til Warriors.

Magnus: Tror Warriors ikke vil la Blazers vise seg frem og vil være lukket inn fra første sekund spilt. Portland tar en kamp på en god kvelds skyting. GSW tar denne serien med mye ballspill og god skyting fra Klay og Steph. GSW etter fem.

Ulrik: Golden State kom seg gjennom en vanskelig serie mot Houston Rockets og vant 4-2 selv om Kevin Durant måtte ut med skade i kamp 5. Trail Blazers hadde en knalltøff serie mot Denver Nuggets som var jevn helt til slutten av kamp 7.

Et viktig moment i denne serien vil bli hvor alvorlig Warriors tar serien og hvor fort de ønsker å gjøre seg ferdig med den. Etter serien mot Rockets, hvor Iguodala kom inn i startoppstillingen og alle starterne spilt veldig mange minutter, er det grunn til å tro at Golden State kanskje slipper seg ned litt mot en forventet enklere motstander.  Mot Portland er det enklere å starte Bogut og det er flere steder å gjemme svake forsvarsspillere som McKinnie og Jerebko. Det er her muligheten til å stjele noen kamper for Trail Blazers ligger, med Dame og CJ som blir hete mot en center som ikke kommer langt nok ut i banen og forsvarere som ikke klarer å følge dem. Dette kan Warriors komplisere betraktelig ved å bruke mer bevegelige spillere som Looney, Bell eller Green som center.

Det trekket vil og skape store problemer defensivt for Portland. Enes Kanter har klart seg overraskende bra i forsvar så langt, men har også vært heldig med spillertypene han har møtt. Et Golden State-lag som går smallball og kjører massevis med pick-and-roll vil gi han store problemer. Zach Collins er mer bevegelig og har gitt Portland noen gode opptredener, men han er en feilmagnet og får derfor problemer med å spille over 20 minutter i en kamp. Både Aminu og Harkless har slitt med skuddet sitt i dette sluttspillet. Forsvarsspillet deres trengs nok i denne serien, men trener Terry Stotts har måttet bruke Hood og Turner en god del for å score nok til nå i sluttspillet. Her er det ingen veldig gode løsninger for Portland og det gjelder spesielt hvis Kevin Durant kommer tilbake i løpet av denne runden. Denne skal Warriors ta greit, vi går for 4-1.

Arnstein: Denne versjonen vi har sett av Goldens State Warriors de siste 4-5 årene er, så vidt jeg kan se, historiens beste basketlag. Og inntil noen definitivt slår dem, står jeg ved den påstanden. I år er de like gode som de har vært, og selv skade på superspilleren Kevin Durant, var ikke nok til å la dem bli slått av hissige Houston Rockets. Durant er skadefri til finalen i Vest, sannsynligvis, og det er dårlig nytt for motstanderen Portland Trailblazers. Portland er nemlig i utgangspunktet en underdog. I tillegg har de senteren Nurkic skadet, samt forwarden Rodney Hood også, sannsynligvis.

Men dette blir en artig serie, mot to av histories beste guard-skyttere. Curry og Thompson for Warriors, McCollum og Lillard for Blazers. Dessverre blir det for tynt i rekkene for Portland bak deres to stjerner, selv om både Enes Kanter og Zach Collins har spilt bra i sluttspillet. Denne duellen vinner Warriors i fem kamper, og tar seg til finalen for femte år på rad.

Milwaukee Bucks-Toronto Raptors

Lagene møttes fire ganger i grunnserien:
30.oktober – Bucks-Raptors 124-109 (Ibaka 30 p!)
10.desember – Raptors-Bucks 99-104 (Ibaka igjen flest p, denne gang 22)
6.januar – Bucks-Raptors 116-123 (Giannis 43p, 18r, Kawhi 30p, Siakam 30p)
1.februar – Raptors-Bucks 92-105 (Siakam 28p, Giannis 19)

Kamper denne serien:
Torsdag 16.mai – 02.30 – Bucks-Raptors
Lørdag 18.mai – 02.30 – Bucks-Raptors
Mandag 20.mai – 01.00 – Raptors-Bucks
Onsdag 22.mai – 02.30 – Raptors-Bucks
Fortsettelse følger…

Dan-Michael: Kan Kawhi fortsette å bære Canada på sine skuldre? I serien mot Sixers viste han hvorfor han blir omtalt som en av NBA’s tre beste spillere. Han gjør som han vil offensivt, og defensivt er det få som er bedre. Skal Toronto gå videre er de avhengig av at han fortsetter å ta ansvar offensivt, da de andre spillerne på Raptors bare har klart å tilby sporadiske bidrag offensivt. De bør få mer end-product fra Siakam og Lowry om dette skal gå veien. Forsvaret til Raptors må fortsette det gode arbeidet fra Sixers-serien. Mot Bucks får de en helt annen utfordring i form av spacing og en coach som etter alle solemerker er noen steg opp taktisk fra det de har møtt hittil i playoff.

Skal Milwaukee avansere videre må de treffe på taktikken og Giannis må fortsetter å ta gode valg, og ikke få tunnelsyn (tilsvarende PO-serien mot Celtics i fjor). Klarer de det tror jeg Milwaukee kan ha veldig gode muligheter til å avansere til finals. Er spent på om Bucks klarer å holde Brook Lopez på banen, eller om han kommer til å bli utnyttet av Toronto sitt offense. Tror serien går til syv kamper, og at Bucks tar det til slutt. Blir dog ikke fryktelig overrasket om Toronto vinner 4-3. Denne serien er fryktelig åpen.

Frederik: Denne er litt myntkast for meg. Jeg synes det er vanskelig å bedømme Bucks helt. De slo et svakt Magic, slet mot Celtics i den ene kampen de spilte bra, men blåste et Celticslag i oppløsning av banen i de neste 4. Var det Bucks som var gode? I don’t know. Gode er de, og Giannis og Middleton er helt rå. For Raptors er det litt motsatt. Jeg hadde kjempetro på de før serien mot 76ers, men synes de skuffet der. Når Raptors er gode er de så dype, har så mange våpen og Kawhi som en spydspiss. Men mot 76ers var de for avhengig av Leonard. Det tror jeg ikke er nøkkelen til suksess. Lowry og Gasol må stå frem som scorere. Jeg tror Bucks tar den i en syvende og avgjørende kamp. Og gleder meg til å se Giannis mot Kawhi. Det blir episk.

Magnus: Jeg tipper Raptors vil la Giannis gjøre det han kan gjøre og hindre lagkameratene hans så godt de kan. Begge lag har dype staller med gode rollespillere i alle posisjoner. Jeg tror dette vil være en jevn og spennende serie. Kawhi Leonard vil nok gjøre sitt beste for å stoppe Giannis og co. Spørsmålet er hvor godt de andre Raptors-spillerne vil spille. Raptors etter syv.

Ulrik: Toronto måtte gjennom en tøff serie mot Philadelphia 76ers, men vant kamp 7 etter et utrolig skudd i siste sekund fra Kawhi Leonard. Milwaukee hadde det litt enklere mot Boston Celtics og vant serien 4-1. Dette har vært de to beste lagene defensivt til nå i sluttspillet, så det blir få enkle scoringer i dette oppgjøret. I grunnserien lagde Raptors en mur foran kurven, lignende det Celtics gjorde, for å hindre Giannis Antetokounmpo og tvinge andre Bucks-spillere til å ta ansvar. Etter at han slet i kamp 1 mot Celtics, klarte Bucks å finne måter å frigjøre Giannis på og han fant rytmen etter hvert. Milwaukee skyter alltid mange trepoengere og hvor mange Lopez, Middleton, Mirotic og co treffer vil avgjøre noen kamper. Malcolm Brogdon er også tilbake fra skade, som på sitt beste er en veldig god spiller, men er kamprusten.

Raptors har noen av de bedre spillerne til å forsvare Giannis i Pascal Siakam og Leonard. Offensivt har det vært Leonard-show for Toronto og han har vært sluttspillets beste spiller, i tett konkurranse med Kevin Durant. Problemet har vært gjengen rundt, hvor bare Lowry og Siakam er oppe i tosifret antall poeng per kamp og benken har bidratt minimalt i flere kamper. Bucks spiller et ganske tradisjonelt forsvar med Lopez på banen og tillater mange trepoengsskudd. Da må spillere som Lowry, Gasol og Green straffe de uten å nøle. Dette kan fort bli veldig jevnt mellom to lag som bryter med smallball-prinsippene som har dominert sluttspillet de siste årene. Forrige runde endret begge rotasjonene til å gi flere minutter til store lineuper med henholdsvis Giannis/Mirotic/Lopez og Siakam/Ibaka/Gasol.

Arnstein: To lag som svært sjelden er i finalen i Øst møtes i år: Milwaukee Bucks har langt i sluttspillet én gang de siste 33 årene (i 2001), mens Toronto Raptors har vært så lang én gang i lagets historie (2016). Men det er ingen overraskelse at de er såpass langt i år. Personlig hadde jeg dem begge helt øverst i Øst før sesongen. Det er fordi de har storstjerner (Giannis Antetokounmpo for Bucks og Kawhi Leonard for Raptors) , og de har gode spillerstaller, er godt organiserte og er godt coachet.

Bucks fikk lett spill mot et Celtics som hadde skuffet mange (de som overvurderte dem), og ser ut til å være i toppform. Alle de viktigste spillerne er skadefrie nå, ettersom Malcolm Brogdon, en nyttig guard, er tilbake også. Det gjør at benken deres er knallsterk, med George Hill, Nicola Mirotic/Brogdon og Ersan Ilyasova. De har nok skyttere og nok fysikk også. Samt, Giannis er vond å forsvare seg mot.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er gianniiis.png
Giannis må levere på topp om Bucks skal ta seg videre.

Mye av det samme gjelder Raptors, skjønt den viktige forward-reserven O.G. Anunoby har ikke spilt pga. en blindtarmsoperasjon, men han kan muligens være spilleklar nå. Raptors’ Kawhi Leonard er også eksepsjonelt vanskelig å forsvare seg mot, og han kan potensielt nulle ut Giannis. Da blir det opp til de andre på de to lagene å vinne. Jeg tror Bucks har den beste benken. Bucks til finalen i seks kamper.

Tommy: Kawhi mot Giannis, kan det bli bedre? Bucks flyter om dagen med innarbeidet system som ha funket hele sesongen, god kjemi innad i laget og Giannis som spydspiss. Jeg tror dette holder mot Raptors som tross Kawhis storspill har hatt en fraværende benk og til tider litt passive startere. Hjemme er begge lag gode, og jeg tror det blir avgjørende. 4-2 Bucks.