17 år gamle Lily Izadi, som allerede har rukket å debutere i BLNO og vært snakket om som et stortalent i norsk sammenheng, skal det kommende skoleåret (høst 2021-sommer 2022) spille i Madrid! Det har vi selvfølgelig hørt mer om og har en rykende fersk sak til alle interesserte norske basketfans! Vi ønsker Lily masse lykke til!

Setter du pris på det vi gjør, setter vi stor pris på Vipps-bidrag til 90280763 for å holde siden virusfri og at vi får betalt domene. Don’t take it all for granted 😉

– Først og fremst, Lily, kan du fortelle litt om deg selv?

– Jeg heter Lily Izadi, født i 2004 og er 17 år. Jeg har spilt i Kjelsås hele livet og startet med basketball for seks år siden. Jeg begynte å spille BLNO for Ullern med Gunnar (Nesbø) som trener da jeg var U16, og har vært der siden.

– Hvordan var sist sesong for deg?

– Forrige sesong sleit jeg mye med langvarig utmattelse som resultat av overtrening over en lang periode. Det startet i mars da korona først kom til Oslo, og det ble lockdown. Vi hadde hjemmeskole, og jeg kunne tilbringe hele dagen på trening. Så kom sommeren, og jeg fortsatte treningen like intensivt. Jeg varierte treningen mellom trappeløp, styrketrening og baskettrening på asfalt, men jeg var veldig dårlig på å hvile og lytte til kroppen min, noe som jeg i etterkant har lært har vært veldig viktig. Til sesongstart var kroppen min allerede utbrent før jeg fikk spilt en eneste kamp.

Jeg dro på meg en senebetennelse som også plaget meg gjennom sesongen. Med tiden lærte jeg at det eneste som gjorde meg bedre var hvile, lytte til kroppen, ikke pushe på, og viktigst av alt: trappe opp treningen rolig. Til tross for en mislykka tidligere sesong, valgte jeg likevel å reise til Spania dette året.

– Ja, kan du fortelle litt om det kommende året for din del?

– Jeg går nå i 2. klasse på VGS og reiser som en utvekslingsstudent med Heltberg. Her i Madrid bor jeg på et basketballakademi med 25 andre gutter (!) som alle spiller basketball. Vi spiller alle på klubben Torrelodones, der de fleste spillerne er spanjoler. De internasjonale spillerne bor altså på akademiet. Spillerne går på litt forskjellige skoler avhengig av behov og nivå.

Jeg går på en spansk privatskole som heter Los Sauces School, som til nå har levert. Jeg går i klasse med 05-ere, siden skolen i Norge henger ett år bak Spania. Skolen og akademiet har et samarbeid som innebærer at jeg, og de to andre spillerne fra akademiet som går på denne skolen, får lov til å prioritere treninger ovenfor skole. Vi drar altså tidlig fra skolen nesten hver dag for å rekke trening 40 min unna.

– Hvorfor Spania?


– Jeg valgte å dra til Spania for hovedsakelig to grunner: 1) utvikle meg basketballmessig i et land der nivået ligger høyt og 2) lære meg spansk. Siden jeg går på spansk skole vil det være strebende med språket i starten, men det vil nok sitte for meg etter jul (sier de hvert fall🙃 ). Akademiet heter «Basketball School of Excellence» og nivået på klubben her er utrolig høyt. For å sammenlikne det med Norge, der jeg har erfaring med nivået i BLNO, vil jeg si at de beste lagene i Spania av jenter U18 er på absolutt samme nivå som BLNO, om ikke høyere.

– Laget jeg spiller på, som er U18 A, kunne konkurrert i BLNO, vil jeg si. Åpenbart er det noen faktorer som gjør det vanskelig å sammenlikne lagene. Vi har til nå bare hatt en treningskamp med laget, men jeg må innrømme jeg allerede kan gjenkjenne noen forskjeller og likheter mellom dette og Ullern BLNO. Tempoet her er høyere, treningsmengden mye større (nå i off season hadde vi tre treninger daglig: styrke, basket med U18 og så basket med seniorlaget) og fokuset ligger mye mer på å score og utfordre en mot en, enn å score som et lag (pasninger, plays, etc.)

– Det ligger kanskje litt i alderen også, men jeg tror det også handler mye om at det er slik det er her i Spania. Jeg spiller altså på U18s A-lag, som ble Madridsmestere i fjor og var det åttende beste laget i hele Spania. Seniorlaget jeg også spiller på holder ikke like høyt nivå, og dessuten er laget helt nytt. De spiller i 4. divisjon. På seniorlaget har jeg en ganske viktig rolle som point/ shooting guard, mens jeg på U18 er shooting guard. Jeg vet enda ikke hvor stor rolle jeg vil få på u18, men det får vi se når kampene starter. Jeg gleder meg masse til å få konkurranse og utfordring, men samtidig oppleve mestringsfølelse på et nytt nivå!

Setter du pris på det vi gjør, setter vi stor pris på Vipps-bidrag til 90280763 for å holde siden virusfri og at vi får betalt domene. Don’t take it all for granted 😉