Han er en av de tre reelle kandidatene for årets MVP – kan han bli kronet for tredje gang denne sesongen?

Av: Vegar Fjell

Vi kommer i tiden frem til sluttspillet til å publisere en artikkel hver om de tre store MVP-favorittene, Joel Embiid, Giannis Antetokounmpo og Nikola Jokić. Sist ut i denne mini-serien er han som allerede har blitt kåret til MVP 2 ganger tidligere – greske Giannis Antetokounmpo!

For da det virket nesten all said and done, med Jokic og Embiid som de to store MVP-favorittene, klarte Giannis det utrolige – å finne et ekstra gir og et enda høyere nivå. Kan han lykkes med å kuppe det hele og hente hjem sin tredje MVP? Vi spurte host av den norske basketballpodkasten Out of Bounds, og Milwaukee Bucks-fan Youssef Benamar om han tror Giannis kan vinne igjen:

Personlig tror jeg ikke Giannis vinner MVP i år. Én av flere grunner til at jeg tror han ikke vinner er på grunn av voter fatigue med tanke på at han har vunnet 2 MVP de siste 3 årene og at han nettopp vant NBA og fikk FMVP. En annen grunn er at både Embiid og Jokic har historiske sesonger. Det er få ting som skiller disse tre. Når det gjelder scoring så ligger Giannis og Embiid og svever rundt 30 ppg, mens Jokic har 27 ppg.

Og trolig har Youssef rett, Giannis er nok ikke den aller fremste kandidaten, være seg fordi at de to andre har bedre sesonger, voter fatigue eller what not. Jokic og Embiid fører nok an MVP-racet, og spesielt serberen er i skrivende stund lederen blant bookmakerne og “ekspertene”. Men selv om Youssef ikke tror Giannis vinner, har han ingen problemer med å argumentere for at grekeren fortjener en ny MVP:

Det jeg mener Giannis gjør bedre enn disse to er dominansen hans i forsvar og i angrep. Han har vært på et DPOY-nivå i en stund nå, men i år har det vært ekstra vanskelig med tanke på fraværet til Brook Lopez som spiller en stor rolle i forsvaret til Bucks. Giannis har også forbedret straffene sine enormt. Nå ligger han på 72% som er en stor stigning fra de to forrige sesongene.

Og selv om den tidligere MVP`en ikke skulle greie å gjenta bedriften sin i år, til tross for bl.a. de momentene Youssef nevner, kan det ikke være noen tvil om at sesongen Giannis leverer er fantastisk, nok en gang! For nå kan det umulig finnes mange som ikke anerkjenner han som en av ligaens aller beste, om ikke den beste. Det er fullt mulig å argumentere for nettopp det siste, at Giannis nå er verdens beste. I denne skribentens øyne deler Antetokounmpo og Kevin Durant tronen. Skulle grekeren vinne en ny MVP, eller en ny tittel denne sesongen, kan det ikke være noen tvil. Da kan han brette seg ut på tronen.

Da vi spurte Youssef om hva han mener gjør Giannis til en så fantastisk basketballspiller, sendte han bare et sitat fra et Giannis-intervju i retur. Og da jeg så gjennom klippet forsto jeg også hvorfor. Det var godt beskrivende for den Giannis er og hva som gjør han til en av, om ikke den, beste spilleren i verden: «When you think you are the best, you stop becoming better. I always want to be humble and chase other players, other teams. It`s a great compliment, but I`m not the best player in the world, I have to get better». Mange idrettsutøvere har en innstilling der de er best, ingen over og ingen ved siden. Uten at de nødvendigvis er det. Giannis, som kanskje er best, har en innstilling om at han ikke er det. Han må jage, han må alltid bli bedre. Så for han, spiller det ingen rolle hva vi eller noen andre måtte mene. For Giannis spiller det ingen rolle om han er best, han kan alltid bli bedre. Aldri fornøyd.

Kanskje er en MVP-kåring uansett mindre viktig for Giannis enn for f.eks Embiid som ikke har vunnet en, og kanskje er Giannis enkelt og greit ikke skrudd sammen sånn. Spesielt ikke siden laget hans ser ut til å være en av favorittene til å vinne årets NBA-tittel. Faktisk, hvis det blir fullklaff for «The Greek Freak», kan han vinne MVP, DPOY, og back-to-back championship og FMVP. Det er alt innen rekkevidde. Selv om MVP`en nok ender i Denver, eventuelt i Philadelphia, så er det fortsatt muligheter. Fortjent sådan. Men sjansene er nok allikevel enda større for at Giannis henter det han nok er mest interessert i: En ny tittel til organisasjonen Bucks og byen Milwaukee. Også Youssef tror favorittlaget har gode tittelsjanser i år, selv om spesielt én ting bekymrer han litt:

Jeg har en veldig god følelse på dette Bucks-laget. De har spilt seg inn enda et år og Giannis spiller fantastisk basketball akkurat nå. Det som gjør meg litt usikker på hvor langt de kan gå er guard-dybden. Selv om dette er et problem, så tenker jeg at Bucks er det laget som har best sjanse til å komme seg til NBA Finals fra øst.

Vi tror Milwaukee Bucks er favoritten i øst, og kanskje får vi en reprise på fjorårets finale. Der Khris Middleton kanskje har tatt et halvt steg tilbake ser Jrue Holiday ut til å ha tatt minst et steg frem. I tillegg er Grayson Allen et friskt pust i Bucks-leiren. Laget ser bunnsolid ut, og nå med Brook Lopez tilbake og Serge Ibaka på benken, er det ingenting som tyder på at de er noe svakere denne sesongen. Det til tross for at de kanskje mangler noe dekning på guard-posisjonen som Youssef nevner. Men ser vi på konkurransen, så er den ikke nødvendigvis like god som i fjor heller. Det har vært en jevn regular season, men Nets stiller i år uten James Harden og Ben Simmons har enda ikke spilt ett minutt med sine nye lagkamerater. Harden har teamet opp med Embiid, men har ikke sett helt ut som seg selv, slik at 76ers ikke akkurat ser ut som en trussel for Bucks. Heat har vært gode i hele år, men har de det som skal til i sluttspillet denne gangen? Kanskje er det Celtics som i skrivende stund som ser vanskeligst ut, men hvem i all verden stopper Giannis?


Så er kanskje det spørsmålet uansett motstander. Hvem stopper Giannis? Kan han bli stoppet? De beste spillerne kan aldri eller i beste fall veldig sjeldent stoppes. Du kan bremse de ned, og Giannis er nok en av to (KD) som er vanskeligst å bremse. Men selv om Giannis er så god, er akkurat dette med hvor godt laget hans er, en hemsko i MVP-debatten. Han har langt bedre forutsetninger enn Jokic og Embiid, men kan statsmessig ikke hevde seg med Jokic og er ganske likt med Embiid. Recorden hans er også helt lik som Embiid. Men hvor mange spillere velger du foran Giannis hvis du skal vinne en kamp, regular season eller playoffs. En matchvinnende spiller i begge ender av banen, nærmest helt ustoppelig. Og det er kanskje hans evner på begge sider av banen som er hans sterkeste kort. Evnene Embiid har til å gjøre det samme er utvilsomme, men han bruker ofte mye krefter offensivt hele kampen og venter først til slutten med å skru på i forsvar. Giannis er absolutt alltid påskrudd. Få er større vinnerskaller enn Giannis, og få om noen legger ned den innsatsen Giannis gjør, både på trening og i kamp. Han har en ny spinnvill sesong hvor han er både en soleklar MVP-kandidat, men også sterk DPOY-kandidat. Ingen andre kan vise til det samme i år, og sjeldent ellers heller forøvrig.

Jokic, Embiid, Giannis. Du kan ikke velge feil, men du kan nesten ikke velge riktig heller. Uansett vil noen føle seg snubbed. Men kanskje er Giannis den som vil føle seg minst snubbed, rett og slett fordi han har “eyes on the price”. Men han fortjener likefullt anerkjennelse for en ny MVP-sesong. De to andre har nok større vinnermuligheter, men de eksisterer fullt fortjent for Giannis også denne sesongen. One of a kind.