Flere av de største stjernene har meldt avbud og USA ser sårbare ut for første gang på lenge. Er laget de stiller med i VM det svakeste siden NBA-spillere fikk delta i 1992?

Av Ulrik Sydnes

Opprinnelig var det kun amatørspillere som hadde lov til å delta i basketball-VM og OL, derfor bestod de amerikanske lagene av collegespillere og måtte bygges opp på nytt hvert fjerde år. Noen av erkerivalene deres, som Sovjetunionen og Jugoslavia, klarte å lure seg til å bruke erfarne proffspillere ved å gi de liksomjobber som sikret amatørstatus. Etter at USA tapte i semifinalen i OL i 1988 mot Sovjetunionen, valgte det internasjonale basketforbundet FIBA å endre de urettferdige reglene til at også NBA-spillere nå kunne delta.

Fra og med OL i 1992 og VM i 1994 har USA kunne stille med sine NBA-proffer, noe som har gitt oss stjernespekkede lag som 1992s ”Dream Team”, med 11 spillere som er i basketballs Hall of Fame. Årets amerikanske lag har slitt med å få med de største stjernene og mange har lurt på om det kan være det svakeste laget USA har stilt med siden NBA-spillerne fikk være med.

“Dream Team”-laget fra OL i 1992. Kilde: USA Basketball

Det enkle svaret er at det er det ikke. I VM i 1998 stilte måtte USA stille uten NBA-spillere på grunn av lockout i ligaen, så de stilte et lag bestående av utenlandsproffer og unggutter fra college. Jimmy Oliver, som siden spilte 78 NBA-kamper, var toppscorer for laget som tapte kamper mot Russland og Litauen før de vant bronsemedalje. Men hvordan er årets lag i forhold til de andre mesterskapslagene, hvor NBA-spillere faktisk deltok?

Lagene USA stiller med i verdensmesterskap har ikke vært like sterke som de olympiske lagene, ettersom OL har vært mer prestisjefylt. I gjennomsnitt har lagene de stiller med i OL spilt hele 42,1 All-Star kamper, mens VM-lagene har snittet på 12.7. Til sammen har årets spillere bare 5 All-Star kamper, som er det laveste for et USA-lag med NBA-spillere og ca halvparten av det vanlige antallet.

Det er også bare to spillere på laget som var All-Stars forrige sesong, som er det laveste sammen med OL-laget i 2004 som sjokkerte verden med å tape tre kamper og ryke ut i semifinalen. Laget fra 2004 var dårlig sammensatt, men hadde to store stjerner i Tim Duncan og Allen Iverson i tillegg til spillere som Dwyane Wade, Carmelo Anthony og LeBron James helt i starten av sin karriere. Kritikken som har vært rettet mot årets lag har ikke bare vært mangelen på superstjerner, men også at så mange unge og lovende spillere har valgt å stå over. Lagets gjennomsnittsalder er eldre enn lagene som deltok i de tre siste verdensmesterskapene og OL i 2004.

Donovan Mitchell er blant spillerne det er størst forventninger knyttet til. Kilde: Rick Bowmer/Associated Press

Spillere som Donovan Mitchell og Jason Tatum kan bli gode og få laget til å se bedre ut i etterkant, men 2010-laget hadde Kevin Durant og Derrick Rose før de ble MVP. 2014-laget hadde Steph Curry og James Harden før de ble MVP, i tillegg til stjerner som Kyrie Irving og Klay Thompson. Det er store sko å fylle og de nevnte spillerne hadde vist mer på forhånd. 2019-lagets største stjerne er Kemba Walker og han må i hvert fall stille seg bak Giannis Antetokounmpo og Nikola Jokic i en kåring av beste spiller i turneringen. Det er antagelig første gang USA ikke har turneringens største stjerne når de stiller med NBA-spillere og totalvurderingen må bli at årets lag er det svakeste av NBA-lagene de har stilt. USA har ikke tapt en mesterskapskamp siden 2006, det kan fort skje denne gangen!

Konkurranse!
Hvor mange poeng scorer USA mot Japan? De som tipper riktig får 300 kroner bonus på Coolbet!