av Even Lübeck og Morten Bjerkelund

Et herrelandslag i basketball etter tusenårsskifte har vært langt fra en selvfølge. Satsingen har først og fremst blitt lagt ned, til tross for at laget også til tider har eksistert og spilt kamper. I 2017 gjenoppstod landslaget med Universiaden i Taipei som mål. Universiaden, som blir sett på som “studentenes OL” blant mange, er et enormt idrettsarrangement med omkring 170 deltagende nasjoner.

To seire og tre tap i innledende runder sendte Norge til sluttspill om plassene mellom 9.- og 16. plass, og etter tirsdagens tap mot Taipei, 77-89, endte Norge til slutt på en 14. plass. Allikevel er kaptein Johannes Dolven optimistisk med tanke på framtiden. Han tror det norske laget tar med seg mange verdifulle erfaringer hjem som skal hjelpe laget å utvikle seg.

Kaptein med ambisjoner

– Det har vært veldig gøy å spille mot de lagene vi har møtt. Vi har fått mye god motstand fra lag vi vanligvis ikke ville ha møtt. Med det har vi også møtt mye forskjellige spillestiler, sier 21-åringen etter oppgjør mot flere europeiske, asiatiske og nordamerikanske motstandere.

Johannes Dolven trener skudd på landslagssamlingen før avreise. FOTO: NBBF

Den ferske landslagskapteinen påstår at Norge bør ha gode muligheter til å forbedre seg til neste gang, og at man om to år kan satse på å være blant de åtte beste lagene.

– Vi har lært ekstremt mye og jeg vil si vi har hatt en veldig fin kurve, og forbedret oss fra kamp til kamp. Selvfølgelig har det vært mye skuffelser, feil man ikke skulle gjort, kamper man ikke skulle tapt osv. Tapet for Taipei og kampen mot Mexico er to ekstra kjipe tap fordi vi sitter igjen med en følelse om at denne kampen skulle vi vunnet. Men alt i alt vil jeg si det har vært en ekstremt lærerik opplevelse for samtlige av gutta.

Treneren også fornøyd med erfaringen

Landslagstrener Mathias Eckhoff deltok som assistenttrener for det nigerianske landslaget under de olympiske leker i Rio de Janeiro i 2016, og vet en hel del om internasjonal basketball. Han mener motstanden Norge får i slike turneringer er essensiell for å bli bedre.

Mathias Eckhoff (48), Norges landslagssjef. FOTO: NBBF

– For spillerne og Norsk basket sin del er det helt avgjørende at vi får slike kamper. Man må øve mot god motstand for å bli god. Vi har et relativt ungt lag, og når vi gikk inn i mesterskapet uten noe særlig kamper ble det mye som skulle læres på kort tid. Men til tross for det syntes jeg det var en jevn forbedring hele veien, sier Eckhoff til AltomNBA.

– Dog ble våre dårlige vaner individuelt og kollektivt litt avgjørende i enkelte kamper, spesielt når spillerne ble slitne og glemte litt å «hvile» i det kollektive og spille lojalt og enkelt i forhold til det. Det var da intensitet, posisjon og avstander i forsvar begynte å lide og at det ble slurvet med dårlig ballbevegelse, sløve screener og lite tempoveksel og og spacing i angrep, fortsetter treneren.

Treneren følger opp sin kapteins resonnementer og mener at man snart kan være topp 8 om alle er med og drar i samme retning.

–  Veien opp til de beste er ikke veldig lang og ved neste Universiade kan vi komme topp 8. Men da må de være bedre form fysisk, vi må samles jevnt over så spillestil setter seg enda bedre så svingene ikke er så store. Når fire startere holder alder om to år og bl.a Harald Frey, Matz Stockman og Kristian Sjølund potensielt kan være med ligner det i aller høyeste grad på noe. Trendene i internasjonal basket er at lag bytter veldig mye i forsvar. Derfor må vi i norsk basket forbedre 1-1 ferdighetene våre så vi ikke settes i rotasjoner så veldig lett i forsvar og i angrep kan straffe match-ups som oppstår. Videre er det imperativt at våre store spillere kan skyte ute på banen for å skape det rommet man trenger.

Konklusjonen for både oss og landslagssjefen er at man bør heie på deltagelse for Norge i fremtidige Universiader.

– Det er en fantastisk utviklingsarena og kulturdanner på veien for en slagkraftig norsk seniorbasket. Folk bør liksom vite hva disse gutta har fått lov til å være med på. USA-laget er jo nå i finalen. Canada var på mange måter nesten like gode. Tyskland tapte bare én kamp, kom rett fra seier i Stankovic cup i Kina hvor de slo Kroatia som hadde 6-7 spillere fra OL i fjor, og jeg er ganske sikker på at de sammen med USA var det beste laget i turneringen. Finland har jo vært bunnsolide i mange år og markert seg som en stabil a-nasjon. Japan vant over Russland i finalen turnering rett før Universiaden. Mexico tok noen solide a-nasjons skalper i sin gruppe og vi har vel bare slått Estland i U20 én gang for 7 år siden. Hjemmelaget Taipei hadde også en solid årgang og møtte et utladet norskt lag i siste kamp og skal man tro coachene så var det et lag vi burde slått. Vi kom foran nasjoner som Russland, Ukraina, Romania og Estland. Vi kom på 14. plass og tror at det skal være bra nok til å få spille i Italia om 2 år.

– Vi får alle bare evaluere skikkelig i alle ledd og prøve å bygge noe sammen. For dette har vært bra læring og noe å bygge videre på, avslutter Eckhoff.

Assistenttreneren deler mange av de andres synspunkter

AltomNBA har også kommet i kontakt med assistenttrener Audun Eskeland etter turneringen i Taipei. Hans inntrykk av Universiaden for Norges del er likt både det kapteinen og landslagssjefen har fått.

– Turneringen har vært en svært lærerik seanse for oss alle, tenker jeg. Vi har lært at vi kan henge med store som Tyskland og Finland, og at det ikke er de store og spektakulære justeringene som skal til for at det er reell konkurranse. Vi har lært at vi må lene oss på det lojale lagspillet i både forsvar og angrep. Tidvis så dette bra ut, og da fikk vi sette et visst preg på alle kampene, sier Eskeland.

Samtidig peker han på manglende oppkjøring som en kraftig utfordring for den norske troppen og trenerteamet.

– Vi har lært at det er en fordel å ha en del treningskamper bak seg før en slik turnering. Vi hadde ingen. De større nasjonene hadde mange. Det sier seg selv at læringstrykket på både spillere og trenere ble intenst da vi ikke hadde disse treningskampene bak oss. Hovedmålet vårt var å lære og utvikle oss fra kamp til kamp og fra trening til trening. Det har vi gjort. Nå gjenstår deg bare å ta denne lærdommen og gå til verks, avslutter treneren.

 

Norges resultater under Univerisaden:

Innledende runde

Norge – Canada 54-85

Tyskland – Norge 83-58

Finland – Norge 70-63

Norge – Hong Kong 100-55

Japan – Norge 63-73

Spill om plassene mellom 9.- og 16. plass

Mexico – Norge 81-75

Spill om plassene mellom 13.- og 16. plass

Norge – Estland 90-85

Spill om 13.- og 14. plass

Norge – Taipei 77-89

 

Norges tropp under Universiaden:

Johannes Dolven (kaptein) f. 11.05.96

Espen Fjærestad f. 14.03.94

Anders Nymo f. 20.08.96

Chris-Ebou Ndow f. 10.12.93

Henrik Lange f. 13.02.95

Eivind Lamo f. 25.10.96

Sjur Dyb Berg f. 10.01.96

Lars Fredrik Espe f. 26.09.98

Henrik Davidsen f. 02.09.93

Mikkel Kolstad f. 03.05.95

Alex Dakin f. 09.08.93

Marko Lepovic f. 10.01.94