Det er igjen dags for finaler i Eastern og Western Conference – Golden State Warriors møter Oklahoma City Thunder i vest, mens Toronto Raptors og Cleveland Cavaliers møtes i øst. Vi har fått med oss Christian Paasche, Mads Støstad, Philip O’Connor og Stig Omland, og skrevet litt om våres forventninger til kampene!

Golden State Warriors-Oklahoma City Thunder

GSW vant 73 av 82 kamper og ble dermed historiske med den beste grunnserierekorden i historien. De slettet Chicago Bulls’ rekord fra 1995-96, da de vant 72 kamper. GSW vant Western Conference og møtte Houston Rockets i første runde. Curry ble skadet i serien, men det stoppet ikke GSW. De avgjorde etter fem kamper og tok seg greit videre til semifinale i øst, hvor de møtte Portland Trail Blazers. Curry startet på sidelinjen i de første kampene, men spilte i både kamp 4 og 5, og Warriors vant serien etter fem kamper.

OKC hevet seg betraktelig fra fjorårssesongen, da de ikke engang kvalifiserte seg for sluttspillet. Mye bedre sesong i år, og endte til slutt på 3.plass med rekorden 55-27. Møtte Dallas Mavericks i første runde, og gjorde som GSW  – vant serien etter fem kamper. I semifinalen sto San Antonio Spurs på andre banehalvdel, og denne serien ble langt mer spennende. Enkelte trodde Spurs skulle ta seg videre til finale etter 2-1 ledelse, men OKC kom uhyre sterkt tilbake og vant tre på rad, og til slutt serien 4-2.

Innbyrdes: Lagene har møttes tre ganger i årets sesong, alle i dette kalenderåret. Og laget fra Oakland har vunnet alle kampene, men felles for de tre er at alle har vært jevne og med mye poeng(224, 239 og 227). GSW vant 116-108 i den første kampen(Durant(40p) og RW(27p, 12a) med 67 poeng tilsammen), den andre kampen ble spilt i slutten av februar, og du trenger egentlig bare å se dette klippet, for det oppsummerer kampen.

Den tredje og siste kampen endte med en 15-poengsseier til Golden State, 121-105, etter 33 poeng av Curry.

Stig: Oklahoma entrer denne Western Conference-finalen med skyhøy selvtillit. Men Warriors kommer ikke til å synke i nivå slik Spurs gjorde. Tror likevel at kvaliteten på Durant og Westbrook gir dem en seier, kanskje to. Blir nok ekstremt fartsfylt og intenst. Spent på helsen til Curry, og psyken til Westbrook gjennom serien. Golden State etter fem.

AltomNBA: Morro å se at Kanter og Adams ble viktige for OKC i serien mot Spurs. Da OKC gikk big mot Spurs virket det ikke helt som om laget fra San Antonio visste hva de skulle gjøre, Boris Diaw var svak gjennom hele serien og han var en av spillerne som “måtte” stå frem når det buttet litt i mot. Sterkt å slå tilbake etter å ha ligget under 2-1, og enda sterkere å vinne tre på rad. Møter GSW, som slo Portland på fem matcher. Er Curry skadefri og Thompson fortsetter storskytingen, pluss at Green er like hissig defensivt og bidrar like mye offensivt som han har gjort i det siste, blir laget fra Oakland vanskelige å slå. Gir OKC en fair sjanse, og tror de snapper en kamp på hjemmebane, men Golden State etter fem.

Philip: Få hadde ventet at OKC kunne slå ut San Antonio, et lag som hadde vunnet 67 kamper i løpet av sesongen. Men de lyktes, selv om det svingte kraftig i noen kamper. Det var en prestasjon å slå ut SAS, men å slå verdens beste basketballag, Golden State Warriors, krever mer enn energi og eksplosivitet. Hvis Steph Curry er frisk vil OKC ha store problemer med å holde tritt med de over sju kamper. Enhver kamp kan de nok vinne, men OKC-fans bør nok vente med å kjøpe en “NBA Finals” cap – kanskje til neste år. Golden State etter seks.

Christian: Jeg tror OKC kan lage seriøst trøbbel for Warriors, men det vil ikke holde med “bare” Russel Westbrook og Kevin Durant. Hvertfall ikke i best-av-sju. Westbrook må involvere flere spillere. Og hvis de andre bidrar på samme måte som mot San Antonio Spurs, så vil det ikke være noen bombe om faktisk Oklahoma går til NBA-finalen. De har spilt på seg bra selvtillitt ved å sende Spurs ut av sluttspillet. Utfordringen blir selvfølgelig at laget de møter har vel så mye selvtillitt. Og de har Steph Curry. Men de har også Klay Thompson, Draymond Green, Harrison Barnes, Shaun Livingston, Andre Iguodala osv….Et Warriors-lag der alle har vist at de kan bidra. Både i fjor, og i år. Og for Warriors, etter rekorden 73-9 i grunnserien, så vil det selvfølgelig være en gedigen nedtur om de ikke kommer til NBA-finalen i år også. Jeg gir Thunder en fair mulighet, men tipper Warriors etter syv.

Mads: Ah, for et oppgjør! Tidenes LAG mot to av de beste individualistene i NBA. Jeg mener det normale styrkeforholdet mellom disse lagene tilsier at Warriors vinner minst 4-1. Warriors er i mine øyne litt undervurderte (!). De tapte ni kamper i år, men nesten ingen av dem kom mot de beste lagene. De tapte bare de gangene de ikke brydde seg. Når de gikk til sine beste lineups, og kjørte sitt beste play (Curry/Green pick and roll) de siste fem minuttene av jevne kamper, knuste de motstanderne sine tilsvarende 50-poengseier over en hel kamp. Thunder led på sin side av frustrerende svakheter, spesielt når det gjelder forsvar og samspill. Man har ikke råd til taktiske og mentale feil defensivt mot Warriors. Det som blir spennende, er hvor forandret disse lagene er fra grunnserien. Thunder viste et helt nytt ansikt mot Spurs. Plutselig var de skjerpet. Hvis dette er nye Thunder, er de en formidabel motstander. Og er Warriors nå betydelig redusert av skader? Både Curry, Bogut og Green har småskader. Jeg tror et redusert Warriors gjør at Thunder kan ta dette til seks kamper. Men blir ikke overrasket om en Curry for full maskin avgjør enda raskere. Warriors etter seks. 

Kommer Curry til å juble etter denne serien? Ekspertene er enige i at GSW vinner serien.
Kommer Curry til å juble etter denne serien? Ekspertene er enige i at GSW vinner serien.

Cleveland Cavaliers-Toronto Raptors

Cleveland vant Eastern Conference med én seier mer enn Toronto Raptors. Endte sesongen blant annet med tre tap på de fem siste, men “de tre store” fikk hvile en del i de siste kampene. 57-25 rekord og 1.plass gjorde at de møtte Detroit Pistons i første runde i øst. Sweep? Ja. Neste runde mot Hawks. Sweep? Ja.

Raptors havnet på 2.plass i Eastern Conference, like bak nevnte Cavs. En svært god sesong for NBAs eneste lag fra Canada, og All-Star Weekend i Toronto med DeMar DeRozan og Kyle Lowry på laget til øst ødela ikke akkurat selvtilliten til Drakes favorittlag. I første sluttspillsrunde møtte Raptors Indiana, og det var en spennende som gikk til kamp 7, hvor hjemmebanefordelen spilte en stor fordel. 89-84 gjorde at Heat sto på andre banehalvdel i semifinalen i øst, og også denne serien gikk til kamp 7, hvor Raptors blåste Heat av banen og vant med 27.

Innbyrdes: Lagene har møttes tre ganger i årets serie, og Raptors har gått seirende ut av to av tre.  Begge Raptors’ seirende har vært jevne kamper(99-97 og 103-99), mens Cavs var overlegen i starten av januar og vant 122-100 i Quicken Loans Arena etter kombinert 69 poeng av Irving, Smith og LeBron.

Stig: Det meste har klikket riktig for Cleveland. I Eastern Conf finalen møter de nok en overkommelig motstander i Toronto. Carroll ble hentet av Raptors sannsynligvis for å gi dem mer å demme opp med mot Lebron James. Men det blir litt for lite. Og jeg tror Cleveland fortsetter å fyre bra med treere ut av pick and pops. Cleveland etter fire.

AltomNBA: Toronto Raptors har trengt syv kamper for å ta seg videre i begge runder og møter et Cleveland Cavaliers-lag som er ubeseiret i årets sluttspill. Kyle Lowry ser ut til å være over skaden i albuen og har vært stor i de siste kampene. De trenger at han fortsetter å spille som den topp 10-spilleren han var i grunnserien. Cavaliers regnet trepoengere på Atlanta Hawks i forrige runde og var spesielt dødelige når de kunne bruke Love og Frye samtidig. Defensivt er spørsmålet hvem Irving forsvarer og dette er en serie hvor Shumpert kan få en større rolle som defensiv stopper. I dagens NBA er fokuset stort sett på å komme seg tilbake i forsvar, fremfor å gå etter offensive returer. Derfor var det interessant å se at returene var et av Clevelands(og OKCs) viktigste våpen i forrige runde. Raptors skal være bedre rustet enn Hawks var til å stoppe dette våpenet, men det blir en stor overgang fra Miami-serien hvor de knapt møtte en spiller på over to meter etter Whiteside sin skade. Cleveland etter fem.

Philip: I øst så playoff-lagene imponerende ut – før de møter Cleveland. Atlanata så raske, sterke og farlige ut mot Boston, men falt som kattunger mot Kyrie, LeBron og gjengen. Toronto har halen opp etter seieren mot Miami, men snart er den mellom bena igjen. Fra å ha aldri vunnet en playoff-serie, har Toronto nå vunnet to på rad, og det var spesielt sterkt å slå Miami. Men det tar på, og nå venter et Cleveland som har hvilt seg i påvente av denne serien. Toronto har vunnet to ganger mot Cleveland i løpet av sesongen, men klarer de å snappe en kamp i denne serien bør de være fornøyde. Det virker som om gudene vil se Cleveland-GSW i finalen igjen, og Toronto ikke har det som trengs for å få GSW-Toronto i finalen. Cleveland etter fem. 

Christian: Her er Cleveland Cavaliers store favoritter. Raptors har på sett og hvis hanglet seg gjennom de to første rundene. Og det er ikke noe kvalitetstegn at de måtte ha sju kamper mot Indiana Pacers og Miami Heat. Hvertfall ikke når vi ser at LeBron James og co. ikke har tapt en eneste kamp så langt i sluttspillet. Hvis ikke center Jonas Valanciunas blir skadefri og kan spille for fullt, så kan Cleveland fort vinne 4-0. Kyle Lowry og DeMar DeRozan er strålende basketballspillere, men de er ustabile og tidvis har bidragene fra de andre vært for dårlig. Raptors må opp enda noen hakk fra det de viste mot Heat i kamp 7 skal de ha noen som helst sjanse mot Cavs. Nøkkelen for Raptors blir å stoppe flyten Kevin Love og Kyrie Irving er inne i. LeBron James klarer de neppe å stoppe uansett, men hvis Toronto kan slå litt sprekker i selvtillitten til de andre spillerne så kan de gjøre serien spennende. De må rett og slett prøve å skape dårlig stemning i Cleveland-laget. Men jeg kan altså ikke se hvordan de skal klare det. Cleveland etter fem.

Mads: Bra jobba av Raptors så langt. Men her er det stopp, av tre årsaker: 1) En uthvilt LeBron James, som nesten ikke har trengt å spille engang så langt, kommer til å dominere ved behov. 2) Cavaliers har endelig funnet seg en identitet: de skyter trepoengere som gale. Og det funker. 3) Jonas Valanciunas er fortsatt skadet. Det gikk såvidt det var mot et Heat uten Whiteside, men lykke til mot et av de beste lagene på returer og driver i NBA. Raptors kan med rette håpe at Kyle Lowry kan herje mot Kyrie Irving og co. Og de kommer til å spille uten forventningspresset som har plaget dem så langt. Men husk at de tapte tre kamper mot statiske og skadeherjede Miami Heat. Mot dette nye, finjusterte Cavs-laget tror jeg rett og slett ikke de er gode nok. Cleveland etter fem.

lebron kyrie love
Skal de “tre store” gjøre det for Cleveland nå også?