I fjor:

50-32

7th seed, røk 1-4 mot Houston Rockets i første runde av sluttspillet.

Sesongen som var:

Vil Dallas nå sluttspillet? Gi din stemme her!

Sesongen 2014/15 startet bra, med 19 seiere på de 27 første kampene og ligaens beste angrep. Laget feide over dårlig motstand, men slet i kampene mot de fremste konkurrentene til NBA-tittelen. Deres største svakhet var Jameer Nelson, som sannsynligvis var den dårligste i ligaen blant point guarder som fikk starte. Derfor tok Dallas en sjanse i desember og hentet Rajon Rondo i en byttehandel med Boston Celtics. Rondo ledet ligaen i assists og til tross for variabel innsats for et relativt dårlig lag, håpet Mavericks at et miljøskifte var det som trengtes for å få tilbake spilleren som hadde dominert sluttspillet i flere år. Til tross for noen gode oppvisninger, blant annet en gloheit opptreden mot gamlelaget Celtics, førte Rondos inntreden til rusk i maskineriet. Samspillet mellom han og Monta Ellis fungerte dårlig, hans dårlige skyting ga mindre plass til medspillerne og han kranglet med trener Rick Carlisle.

Selv om formen duppet litt utover i sesongen så fortsatte laget å vinne kamper. De endte opp met 50 seiere og 7. seed i sluttspillet. Dirk Nowitzki begynte å merke alderen, men var fortsatt blant NBAs fremste offensive våpen. Tyson Chandlers retur til Dallas hadde gitt en viss defensiv trygghet. En annen konsekvens av Rondo-traden var at Brandan Wright og Jae Crowder ble sendt til Boston. Særlig Wright sitt fravær ble merkbart utover i sesongen for et lag som hadde tynt med big men. Rondo-problemene toppet seg under sluttspillserien mot Houston, da Rondo ble benket i kamp to og laget ikke ønsket å ha han med på laget i resten av serien.

I sommer prøvde laget å gå etter spillere som kan danne ryggraden i laget etter Dirk Nowitzki setter basketskoene på hyllen. De gikk spesielt etter Wes Matthews og DeAndre Jordan og ble enige om avtaler med begge to. På grunn av NBAs regler var det noen dager til kontraktene kunne bli signert og i løpet av den tiden begynte Jordan å få kalde føtter. Etter noen lange dager, som blant annet inkluderte at lagkamerater fra hans gamle lag Clippers flydde ned til Houston for å overtale han, endte DeAndre med å signere en ny kontrakt med Clippers i stedet. Mens alt dette pågikk hadde alle de beste spillerne på markedet signert andre steder og Dallas måtte lete på en lavere hylle for å erstatte spillerne de mistet i sommer.

Årets lag:

Viktige spillere ut: Tyson Chandler, Monta Ellis, Al-Farouq Aminu, Rajon Rondo(?)

Viktige spillere inn: Wesley Matthews, Deron Williams, Zaza Paculia, Justin Anderson

Selv etter en sommer med mange endringer er noen ting som det pleier å være. Tidenes beste Dallas-spiller, Dirk Nowitzki, er fortsatt med og tar fatt på sin 18. sesong for klubben. 37-åringen begynte å vise sin alder i fjor. Han er fortsatt en dødelig skytter og kan treffe de villeste skudd, men klarer ikke lenger å gå forbi forsvarere for å angripe kurven om de forsvarer han tett.

Nowitzki har aldri vært en fenomenal forsvarer, men fra å være gjennomsnittlig har alderen gjort ham til en rundingsbøye defensivt. Han er sterk nok til å forsvare seg i posten, men hvis han må ut og bytte til en raskere spiller så er Dirk sjanseløs. Alderen har også ført til at han ikke tar så mange returer som han pleide og uten Tyson Chandler er det som var et problemområde i fjor blitt enda mer problematisk. Tiden hvor Dirk var blant ligaens mest effektive offensive våpen er over, men power forwarden vil fortsatt være involvert i mye av det offensive spillet. Og hvis Mavericks er i knipe for to poeng så vil de gi han ballen i high posten og stole på hans patente fadeaway-skudd.

“>

Fjorårets toppscorer Monta Ellis har dratt til Indiana. Ellis var mye opp og ned, men han var lagets fremste playmaker og aldri redd for å ta et viktig skudd. Lagets nye shooting guard er Wes Matthews. Han mangler playmakerferdighetene til Ellis, men veier opp for det med å være blant ligaens fremste 3-poengsskyttere og en solid forsvarsspiller. Matthews har også et veldig bra post game han kan bruke til å straffe mindre forsvarere. Det store spørsmålet er hvor effektiv han er etter å ha røket akillessenen i mars. Det er en alvorlig skade som det er vanskelig å komme 100% tilbake fra, men Dallas er sikre på sitt medisinske personale og tror han vil være tilbake for fullt i løpet av høsten.

En annen spiller som kommer tilbake fra skade er Chandler Parsons. Small forwarden opererte kneet i mai og Mavericks håper han vil være klar til sesongåpningen mot Phoenix Suns 28. oktober. Parsons er en allsidig spiller som er blant lagets beste skyttere, er atletisk, kan sette opp angrep for medspillerne sine og vil få en større rolle denne sesongen. Han var sjelden den primære playmakeren i fjor, men trener Rick Carlisle har sagt at Parsons kan spille som point guard i noen lineuper.

Den som vil starte på point guard er Deron Williams, som er tilbake i Texas hvor han tidligere har gått på high school. Williams var nære å komme til Dallas i 2012, men signerte i stedet en dyr kontrakt med Brooklyn Nets. Etter noen sesonger preget av skader, en haug av forskjellige trenere og skuffende spill ble han kjøpt ut av kontrakten og signerte for Mavericks noen dager senere.

Det er fort gjort å glemme at for noen år siden, da Deron ledet sterke Utah Jazz lag langt i sluttspillet, var det seriøse diskusjoner om han eller Chris Paul var best. Han når nok aldri det nivået igjen, men Dallas håper at med ny selvtillit og en skadefri oppkjøring kan han vise noe av spillet som gjorde ham til en all-star og olympisk mester. Det skal uansett mye til for at han ikke er en solid oppgradering i forhold til point guardene laget har hatt de siste årene, spesielt etter fiaskoen med Rajon Rondo i fjor.

På center-plassen er fjorårets defensive anker, Tyson Chandler, forsvunnet. Da Dallas prøvde å hente DeAndre Jordan, kom Phoenix Suns raskt på banen og signerte Chandler til en godt betalt kontrakt. Etter at Jordan ombestemte seg og ble i Los Angeles så stod Mavericks tomhendt tilbake. De måtte lete på skraphaugen og har hentet inn en trio som skal kjempe om å gjøre plassen til sin. Zaza Pachulia kom fra Milwaukee Bucks for et second round pick og vil sannsynligvis være den som starter de fleste kamper. Han startet 45 kamper i fjor og er en solid, men lite spektakulær spiller. Samuel Dalembert spilte i Dallas-trøyen for to år siden og er tilbake for å hjelpe med returplukking og beskytte kurven. Til slutt har Mavericks tatt en sjanse på JaVale McGee. Han er en hyperatletisk spiller som virkelig kan dunke og blokkere skudd, men er kanskje den spilleren i NBA med lavest basketball-IQ. Han har slitt med skader de siste sesongene og dette kan være hans siste sjanse i ligaen.

Backup på point guard-plassen vil være J.J. Barea og Devin Harris. Begge to har flere sesonger bak seg i Dallas og kjenner coach Carlisle sitt system godt. I fjor spilte de rundt 20 minutter per kamp hver og snittet på til sammen 16 poeng og 7 assists. Harris vil spille en del av sine minutter som shooting guard. Raymond Felton er også på laget, men vil kun spille ved skadeproblemer eller i avgjorte kamper.

Mavericks har for tiden 20 spillere under kontrakt, som skal reduseres til 15 før sesongen starter. Noen av de er nok signert med tanke på utviklingslaget Texas Legends. Jeremy Evans er signert til laget etter å ha spilt noen år for Utah Jazz. Den atletiske forwarden har vist få ferdigheter i NBA utenom å være en fantastisk dunker. Maurice N’Dour, Brandon Ashley og Jamil Wilson er alle forwarder som gikk udraftet, men Dallas håper en av de kan spille seg inn i rotasjonen. Centeren Jarrid Famous har hatt en kopp kaffe med et par NBA-lag tidligere og den 2,18 cm tunisieren Salah Mejri har en bakgrunn fra Real Madrid, men det er tvilsomt om noen av de får plass på laget.

Konklusjon:

Hadde Dallas sikret seg DeAndre Jordan så hadde dette vært en meget god sommer og en sesong man kunne sett optimistisk på. Når det ikke gikk prøvde man å redde seg inn, men center-posisjonen er en svakhet for laget. Laget mistet sin beste forsvarer og returtaker i Tyson Chandler og dette er to områder laget vil slite med denne sesongen. Backcourten tror jeg er forbedret. Den er blitt mye større og bedre i forsvar, men mangler noe av den penetreringen Ellis stod for. Dallas har fått inn mange gode skyttere og angrepet deres vil nok igjen være blant de beste i NBA. Hvordan sesongen går avhenger mye av helsesituasjonen i laget. Parsons og Matthews har hatt operasjoner i sommer, Williams har slitt med småskader i flere sesonger og Dirk er 37 år gammel. Er de uheldige her så kan det bli en meget grå sesong.

Konkurransen om sluttspillplasser er knallhard i West. De fleste lagene rundt Dallas har forbedret seg, mens Dallas kanskje er noe svekket. I mine øyne er det 7 ganske klare playofflag og så må Dallas slåss med Utah Jazz og Phoenix Suns om den siste plassen. Det blir tøft å matche forrige sesongs resultater og jeg tror ikke de når sluttspillet.

Min spådom: 43-39 9. plass i West