Etter en lang og spennende BLNO-sesong, har vi endelig kommet oss til semifinalene. Vi skal i denne saken lade opp til semifinalene på herresiden – Frøya Basket – Kongsberg Miners og Gimle Basket – Bærum Basket.

Vi har i tillegg hørt med flere BLNO-profiler om disse to oppgjørene og hva de tenker.

PS! Før finalehelgen til kvinnene kommer det også en lik sak ala denne!

Og som alltid – vipps settes stor pris på til 90280763. Da får vi motivasjon til å fortsette med skrivingen!

Kongsberg Miners #1 – Frøya Basket #4

Veien til semifinale:

Miners vant grunnserien etter 24 seirer og 3 tap. Vant 2-0 i kamper over Centrum.

Frøya ble nummer fire med 17 seirer og 10 tap. Avsluttet sesongen sterkt med seks seirer de siste syv kampene. Slo ut Fyllingen med en trepoenger i siste sekund:

Innbyrdes denne sesongen:

13.oktober 2018: Miners-Frøya 98-94 etter OT (etter 87-87 etter full tid)

3.november 2018: Miners-Frøya 90-83

1.desember 2018: Frøya-Miners 80-93

Hva tror folket?

Ulrik Stranger-Johannessen, Asker: Tenker Kongsberg er hakket for atletiske og store for Frøya-gutta. Men tror det blir en jevn batalje hvor Kongsberg trekker det lengste strået i begge kampene. Samtidig kan Ognjen og Larsson skape store problemer for alle lag, og vil tro at den andre kampen i Bergen ikke avgjøres før i sluttsekundene. Likevel – Miners vinner etter to kamper.

Jakob Riksaasen Baiden, Nidaros: Nå har jeg ikke spilt mot Austin Williams, og (heldigvis) ikke Peter Bullock i år, men i utgangspunktet ser Kongsberg en del bredere ut enn Frøya for meg. Tror det blir vanskelig å matche opp med Chris-Ebou og Hubbs utenfor, og de er omringet av gode skyttere som sprer gulvet. Man kan ikke undervurdere noen av gutta som får gulvtid på Kongsberg; både Juan Ferrales, Max Richardson, Aly Hudgins, Nico Østbye og Petar Kutlesic er ekstremt kompetente spillere som kan gjør det vanskelig for Frøya hvis de undervurderes. I tillegg spiller Kongsberg fort, med intensitet, god ballbevegelse, og aggressivt forsvar, som jeg tror blir vanskelig for Frøya å arbeide mot hele kampen da de ikke har like mange som deler på vekten.

På Frøya’s side tror jeg deres muligheter ligger inside. Hvis Bullock er i nærheten av den spilleren han var kan han være vanskelig for Kongsberg å kontrollere. I tillegg har jeg stor respekt for treneren til Frøya; tror han kommer til å komme opp med noen schemes som kan vippe Kongsberg av pinnen i noen situasjoner. Ognjen/Vasojevic/Ingebritsen/Lomomba er åpenbart dyktige spillere, men tror ikke de kan utkonkurrere Chris-Ebou/Hubbs/Ferrales/Richardson/Østbye. Hvis Frøya skal vinne må de dominere inside, Arne må være heit, og Mihajlovic må trylle frem noen strategiske ess i ermet – uten at Ognjen og Lomombas produksjon faller. Blir veldig underholdende kamper, tror det blir fantastisk stemning i Kongsberg. Frøya kan ta en, men tror det blir Kongsberg etter 2.

Marcus Wynn, Tromsø: Miners er for gode offansivt, de fikser serbern (Nisavic) strategisk. 2-0

Brede Raa Ellingsen, Fyllingen: Kongsberg er nok mange sin favoritt til å ta denne, og det med god grunn. De har vært et maskineri i grunnserien og har en ganske stjernespekket stall med Chris-Ebou, Hubbs, Ferrales og de kan fylle ut hver posisjon veldig bra. Men Frøya har også et godt lag som jeg synes matcher godt opp med dette Kongsberg laget. Kongsberg vant alle tre kampene i grunnserien med 4, 7 og 17 poeng, men nå er det sluttspill og da kan jo alt skje. Hvis Frøya skal ha noen sjanse så avhenger de mye av at Ognjen leverer som nesten bare han kan. Men Arne og Nikola må også være i slag på skuddene, samt at Peter må bølle seg med Kongsberg guttene som han gjør best. Jeg tror det blir 3 spennende kamper og at alle vinner sine hjemmekamper 2-1 til Kongsberg.

Simen A. Samuelsen, Tromsø: Kongsberg e solid og dypt lag, i det siste har det virka nesten litt som at dem e på cruise control og kan når som helst bare slå på tenninga og avslutte kampen. Kongsberg på 2 kampa.

Henrik Lange, Tromsø: Frøya må si seg heldige for at de har muligheten til å spille semifinalen. Miners vil teste Frøya langt hardere enn hva Fyllingen gjorde. Miners startet kvartfinalen med å nesten gå på en kjempesmell hjemme mot Centrum, men fikk i gang maskineriet tidsnok. Dersom de gir Frøya samme mulighet, vil det nok straffe seg.

Frøyas nøkler til å vinne serien virker å være å stoppe Miners fra distanse. De tre kampene Miners har tapt i år har de skutt henholdsvis 27%, 18% og 17% fra trepoengslinjen. Miners har i tillegg endt på 66 og 63 poeng i to av de kampene. Forsvaret til Frøya vil kunne gi de en fair mulighet. Miners har et flust av spillere som gjerne skyter fra distanse, så Frøya må være på skrudd hele kampen.

Frøya må fokusere spesielt på spillere som Ndow, Ferrales og Save. De tre er alle spillere som kan finne på å legge 3-4 trepoengere på rad, og har ofte avgjort kamper for Miners på slik måte. Så spørs det om Frøyas egen trepoengsmaskin Nisavic er villig til å legge ned innsatsen som kreves i forsvar.

Og på samme måte som å begrense Miners fra distanse må Frøya straffe Miners fra distanse. Frøya har det jeg mener er landets beste trepoengsskytter i Nisavic, dersom de får han i gang kan det bli morsomme kamper for Frøya. I tillegg til Nisavic, er både Ingebrigtsen og Vasojevic ekstremt effektiv fra distanse. Larsson og Bullock må kjempe inside for nedfallsfrukten.

Også Miners nøkler ligger nok til å begrense Frøyas muligheter fra distanse. Dersom Miners får til det, tror jeg de vil gjøre kort prosess med Frøya. Miners må også spille og framstå som et LAG skal de har muligheter. Med så mange «stjerner» samlet på et lag, kan det tenkes at flere av de er misfornøyde med personlige muligheter i Miners offense. I kampene våre mot Miners og uttalelser i media virker det som ikke alt går på skinner internt i Kongsberg.

Dersom Miners spiller opp mot sitt beste tenker jeg at de vil greie seg fint mot dette Frøya-laget uten Austin Williams. Miners må legge interne spilder til side og fokusere på å stoppe skytterne til Frøya. Jeg tror og håper på at dette blir en serie hvor Frøya kan sette press på Miners, og gjøre serien jevnere enn hva de fleste tenker. Når det er sagt tror jeg at Kongsberg tar seg videre til finalen, da de har langt større bredde i laget sitt.

Magnus Midtvedt, Centrum: Begge lag har spillere av høy klasse. Begge lag kan gå hele veien. Begge lag har tidvis vært noe ustabile i år – men Kongsberg har vist seg som sterkest i løpet av grunnserien. Chris Ebou og Robert Hubbs holder høyt nivå – og vi er heldige som har fått se de i BLNO. Frøya kom seg videre med et nødskrik etter en underholdene kvartfinale og en herlig buzzer beater fra Nikola Vasojevic. Peter Bullock tar med seg viktig rutine hos Frøya – og er fortsatt et fjell å løpe i. Ognjen Nisavic kan være ustoppelig og blir han heit har Kongsberg en vanskelig oppgave foran seg. Kongsberg har spiller for spiller det klart beste laget, men må fungere kollektivt for å vinne. Her tror jeg nøkkelen til Kongsberg er Juan Ferrales. Om han klarer å styre laget, så går Kongsberg videre. Jeg spår 2-1 til Kongsberg fordi de vinner på hjemmebanefordel.

Og hva tror spillerne som skal spille i kampen selv er nøklene til suksess?

Marcus Larsson, Frøya: Vi har trent gjennom sesongen på å spille strukturerte og å holde oss til gameplan. Vi kjenner lagene godt og har møtt alle lag tre ganger. Altså, klarer vi å kjøre kontinuerlig gjennom våre plays og kontrollere rytmen, så burde vi ha gode muligheter. Føler mange lag i ligaen fikk man se det maksimale potensialet til. Når det gjelder oss, føler jeg vi ikke har fått vist hva som virkelig befinner seg i oss når alt går som det skal. Treneren vår er utrolig profesjonell og systematisk i alt han gjør. Så hvis vi klarer å execute og ta bort det vi har fått beskjed om, har vi mer enn gode muligheter til å vinne sluttspillet!

Bildet kan inneholde: 5 personer, inkludert Arne Ingebrigtsen, folk på scenen og sko

Chris-Ebou Ndow, Miners: Nøkkelen til success mot Frøya for oss handler mer om oss selv enn noen andre. Vi vet hvor gode Frøya kan være. Vi har spilt mot dem 3 ganger allerede, og selv om vi vant alle 3 gangene er det ingen tvil om at de er et nytt og bedre lag enn hva de var tidligere. Vi vet selvfølgelig hvor god Nisavic er, og vi vet at hvis vi stopper han så stopper vi mesteparten av angrepet deres. Selvfølgelig er det lettere sagt enn gjort. Men som sagt, nøkkelen for oss handler mer om oss selv enn noen andre, som det gjør uansett hvem vi spiller mot. Vi er et lag som kan være opp og ned til tider, men når vi er opp er vi vanskelig å slå for hvem som helst. Vi må komme klar til å spille og ikke forvente at Frøya skal gi oss noe gratis. Hvis vi kommer klar til å spille tøft lag forsvar samtidig som vi executer ting i angrep kommer gode ting til å skje!

Bildet kan inneholde: en eller flere personer

Gimle #2 – Bærum #3

Veien til semifinale:

Gimle ble nummer to i grunnserien med 22 seirer og 5 tap. Slo ut Ammerud i kvarten etter to kamper.

Bærum kom på plassen bak – 21 seirer og 6 tap. Tapte kun en kamp etter 25. november. Tre spennende kamper mot Tromsø, trakk det lengste strået i kamp 3 i Nadderudhallen.

Innbyrdes denne sesongen:

20.oktober 2018: Gimle-Bærum 96-72

1.desember 2018: Gimle-Bærum 79-98

10.februar 2019: Bærum-Gimle 87-82

Stranger Johannessen: Dette blir nok en veldig kul seire. To godt skolerte lag som kjører på med mange av de samme prinsippene både offensivt og defensivt. Gimle har hatt en veldig god sesong og mange spillere som virkelig har funnet sin rolle på laget. De spiller veldig uselvisk og virker solide på de fleste områder. Bærum har blitt bedre og bedre utover i sesongen så, og har ganske mange våpen, særlig offensivt. Tror at spisskompetansen hos enkelte bærumspillere vinner til slutt mot det velsmurte gimle-maskineriet. Gimle vinner første, så tar Bærum de to siste. Alle kampene blir nok uhyre jevne og spennende. Bærum etter tre.

Wynn: Gimle er sterke i forsvar og tar seg av Stian Mjøs individuelt. Gimles bigs kan dekke Joshua Hart og Torgrim Sommerfeldt. Stian Emil Berg har minst en bra kamp. 2-1 Gimle.

Raa Ellingsen: Dette kommer til å bli fyrverkeri. Bærum kommer jo etter en litt trøblete serie mot Tromsø (som er seige). Men på papiret så er Bærum kanskje det beste laget i ligaen (hvis vi regner med Coach Eckhoff). Med Dobbel Stian, Joshua Hart, Mike Zeno og selveste TG 1 så er det få lag som kan matche deres offense (jeg kan ikke huske sist jeg har sett en så saftig lineup i angrep). Når det er sagt, om det er noen som skal kunne fikse den biffen så er det Gimle gutta. Det laget er ganske fett. De har en egen evne til å få andre lag ut fra sin gameplan og spille kampen akkurat slik som Audun ønsker. Disse gutta backer ikke ned fra noen og hele laget fra Sigurd og Milovan til Steinar Rakneberg og Mortikken “i kortikken” Osland spiller med innsats og effort som varmer en gammel hustler sitt hjerte. Jeg tror disse seriene her kommer til å ha alt, spenning dunker og litt trash talk (sikkert litt klaging på dommeren også om jeg kjenner Lillis rett). Uansett så har jeg Gimle som knappe favoritter her og jeg tror de tar det “hem med 2-1. Jeg ser spesielt frem til PG duellen mellom Stian M og Sigurd.

Samuelsen: Gimle-Bærum KAN bli interessant. Gimle med mange unge intense spillera, og dem e et godt trent lag. Trur Bærum kan ende opp med å vinne en kamp. 2-1 til Gimle.

Lange: Triologien de fleste hadde ønsket å se i finaleserien. Publikum kan forvente seg tre fartsfylte, intense oppgjør med mye action. Bærum er spiller for spiller i rotasjonen hakket skarpere enn spillerne i Gimle sin rotasjon. Derimot virker Gimle som langt mer samkjørt og spillerne deres «tror» på prosjektet til Audun.

Nøkkelen til Gimle vil være å kontrollere Stian Mjøs offensivt, slik vi i Tromsø klarte kontrollere han over tre kamper. Gimle har ingen guard som Keon Lawrence, men de er nødt til å sørge for å gjøre livet surt for Mjøs. Gimle må utnytte «mismatches» og straffe bærumgaurdene inside når Bærum bytter på screens.

Det vi i Tromsø erfarte med å fokusere så lidenskapelig på å begrense Stian Mjøs, var at Stian Emil Berg fikk holde på slik han ønsket. Vi så gang på gang at Berg var den som fikk det gjort offensivt mot oss. Dersom Gimle klarer å begrense de to kreative gaurdene, er mye gjort for Gimles del.

Nøkkelen til Bærum virker å være mer kompleks. Gimle har fire spillere som alle kan finne på å legge over 30 poeng i løpet av semifinalene. Mvp Savic, Lamo, Lorange og Tolovae er fire veldig gode spillere som kan vise seg å bli vrien å stoppe. Av de er kanskje Lorange den viktigste å stoppe. Bærum må utnytte på samme måte som Gimle «mismatches», å straffe de små gimlegaurdene inside når de kan.

Dommerne vil også være en faktor, dersom de blåser slik vi ofte har sett tidligere i år blir det fort en serie hvor de beste spillerne må sitte på benken over lengre perioder. Eivind Lamo er kjent som en «hothead».  Dersom Bærum klare å frustrere han, vil han fort ryke på noen tekniske i kamper som betyr så mye.

Dette er en serie som fort kan gå begge veier, og små marginer vil skille de to lagene. Der Bærum kanskje undervurderte oss, forventer jeg at de vil være påskrudd fra start lørdag. Jeg holder en knapp på Gimle som vinner over tre kamper. Mest på grunn av bunnivået Bærum kan finne på vise. Med det sagt synes jeg Gimle har vært utrolig solide over hele sesongen, og ser for meg at de går hele veien til slutt.

Midtvedt: Dette blir en sinnsykt kul matchup som hele basketnorge bør få med seg! Unge Sigurd Lorange mot rutinerte Stian Mjøs. Unge coach Audun Eskeland mot rutinerte coach Mathias Eckhoff. Dette er norske spillere og coacher av høyt nivå! Begge lag er sterke kollektive med lojale spillere som fungerer godt sammen. Milovan Savic ble MVP og ble kalt «limet» i gimlelaget. Jeg tror Gimle er minst like avhengig av de norske landslagsspillerne Sigurd Lorange og Eivind Lamo for å lykkes. Det er noe norsk basket bør være stolte av! Hos bærum blir Stian Emil viktig – og det viste han etter å ha båret hele Bærum laget på ryggen da Bærum rykket ifra i 3.periode mot Tromsø i kvartfinalen. Josh Hart, Torgrim Sommerfeldt og Mike Zeno blir også vanskelig for Gimle å håndtere – og om Gimle skulle klare det, så står Alex Dakin klar for å «paffe» treere. Jeg tror Gimle tar første hjemmekampen. Deretter svarer Bærum hjemme. Spår en thriller i kamp tre hvor Bærum vinner etter ekstraomganger.

Hva tenker spillerne som skal spille?

Morten Osland, Gimle: Bærum er et lag med flere playmakers. De har vært veldig god i det siste, de er shameless gunners og løper gulvet bra. Dersom vi skal vinne må vi være disiplinert og spille slik vi har fått beskjed om. Jeg vil si vi har en god fordel inside, så det vil være fordel for oss å spille inside out.

Selvfølgelig har vi også fått med oss Frederik Gnatt: Gleder meg veldig til kampen. Tror det blir meget jevne oppgjør. For Gimle sin del så gjelder det å gjøre en god jobb på Stian Emil Berg og Stian Mjøs. Det er lagets skapende spillere, og mye av nøkkelen ligger der. Torgrim Sommerfeldt er litt x-faktoren for Bærum. Kan vinne kamper for laget, så det blir utrolig viktig for Gimle å sørge for at han ikke kommer igang. For Gimle så blir nøkkelen å holde seg tro til det som har vært suksessen i år. Hardt forsvar med godt press og intensitet. Stole på hverandre og ha tempo i både transition og half court offense. Det blir en helt rå serie og jeg gleder meg. Gimlehallen kl. 17.00 på søndag. BE THERE!

Bildet kan inneholde: 4 personer, folk som driver med idrett, folk som sitter, sko og basketballbane

Benjamin Alknes Cox, Norges beste benchguy: Nøkler til suksess er at vi har alle guardplassene dekket med rutinerte spillere som har vært med på dette før. De vet hva som skal til for å vinne og vi håper de skal kunne ha en upper hand på Gimles unge guarder. Ellers er en av våre store styrker at hvem som helst av de gutta som spiller mye kan eksplodere for 20-30 poeng. Fra 1-spoten hos Stian Mjøs til Mike Zeno inside. Hvis vi kan kontrollere returene bedre enn vi har gjort tidligere og får i gang flere spillere tidlig tror jeg dette blir veldig positivt!