Skrevet av: Ole-Andreas Skår

Les Bleus var sett på som favoritter før turneringen, med NBA-spillere som Evan Fournier (Knicks) og Nicolas Batum (Clippers) i sin 12-mann roster, i tillegg til tre ganger DPOY Rudy Gobert. 

Frankrike startet oppkjøringen til FIBA World Cup med en 93-36 seier over Tunisia, før de valset over både Montenegro, Venezuela, Japan og Litauen, sistnevnte to ganger på tre dager. Før siste oppkjøringskamp mot Australia, hadde ikke franskmennene tapt siden 18.september 2022, i EuroBasket-finalen mot Spania. 

(Davis Bertans i aksjon mot Frankrike. Foto: FIBA)

Slik ville det altså ikke fortsette. I siste oppkjøringskamp mot Boomers (Australia sitt kallenavn) viste Les Bleus svakhetstegn. Etter en solid første half, slapp de foten av gassen i andre, og tapte en 8 point lead i en kamp som enda 74-78.

I første kamp i årets FIBA World Cup sto Canada på motsatt banehalvdel, og selv om Frankrike startet sterkt med en 18-14 ledelse etter 1st quarter, hadde kanaderne ingen planer om å gi seg uten kamp. Anført av Oklahoma City Thunder’s superstjerne Shai Gilgeous-Alexander (27/13/6), avgjorde Canada omtrent kampen etter en knallsterk tredje quarter, og kampen endte hele 95-65(!) i favør The Road Warriors.

Andre runde av VM skulle by på tilsynelatende mer overkommelig motstand, nemlig Latvia uten Kristaps Porzingis.

Rudy Gobert og resten av Frankrike har god kontroll omtrent hele kampen og leder mot slutten med 14 poeng, men i de fjerde kvarteret snur det. Arturs Zagars (Nevezis) og Rolands Smits (Zalgris Kaunas) dropper henholdsvis 22 og 20 poeng på latterlig effektive 72% og 80% FG, og drar Latvia til en sliteseier over storfavoritten Frankrike – som dermed er ute av verdensmesterskapet, med en kamp igjen å spille.

(Arturs Zagars ble Player of the Game i thrilleren mot Frankrike, med 22 effektive poeng.) Foto: Fiba.basketball

Og med det kan vi si «au revoir» til franskmennene, som garantert er revasjelystne neste år. Hvem vet, kanskje blir det Frankrike sin versjon av Redeem Team? Med OL på hjemmebane, San Antonio Spurs nye kjeledegge Victor Wembenyama og potensielt regjerende MVP Joel Embiid på laget – så ligger alt til rette for et heseblesende comeback.

(En tydelig preget Evan Fournier etter tapet mot Latvia. Foto: FIBA.)

Første runde av FIBA World Cup 2023 er over, og her kommer en liten recap fra det som har skjedd i verdensmesterskapet så langt.

GRUPPE A

Gruppa til vertsnasjonen Fillipinene, det håpefulle laget fra Angola, Den Dominikanske Republikk med Karl Anthony Towns og VM-vinnerne fra 1999, Italia.

Minnesota Timberwolves sin superstjerne Karl-Anthony Towns i aksjon under VM. Foto: FIBA

På forhånd var det ventet at Italiaog Den Dominikanske Republikk skulle ta seg videre, og de leverte varene i fra første kamp. Gli Azzuri (Italia) vant kontrollert 81-67 mot Angola, mens Towns & co vant knepent over Jordan Clarkson og resten av Fillipinene. I den andre kampen møttes de to forhåndsfavorittene, og Den Dominikanske Repubikk trakk det lengste strået etter at både KAT og Andrés Feliz droppa 24 poeng hver. Angola vant forøvrig sin kamp mot Fillipinene, og med det var vertsnasjonen ute før siste kamp i første runde var spilt.

Tredje runde og siste runde ble og en tettt affære, hvor Italia og Den Dominikanske Republikk vant sine kamper mot Fillipinene og Angola med henholdsvis 7 og 8 poeng.

En utrolig jevn gruppe hvor gruppevinnerne bare scora 19 poeng mer enn de tillot, og Fillipinene, som gikk 0-3, bare tillot 23 poeng mer enn de scora!

GRUPPE B

Ny gruppe, og en helt annen historie. Kina, Puerto Rico, debutantene fra Sør-Sudan og to ganger FIBA verdensmester og sølvvinner fra OL i Rio 2016, Serbia.

Serbia var storfavoritter og hadde ingen problemer med å ta seg videre fra gruppespillet. Tøffeste kampen fikk de i andre kampen mot 2020 G League MVP Tremont Waters og Puerto Rico, en kamp som endte 94-77 til serberne. Totalt endte Serbia opp med å score 314 poeng i sine tre seiere, tredje flest av alle lag i første runde.

Serbia mot VM debutant Sør-Sudan. Foto: FIBA

Kampen om andreplassen var åpen, men Puerto Rico var ansett som favoritt. I første runde måtte de derimot til OT for å slite til seg seieren mot det ferskeste landslaget i VM, Sør-Sudan. Med den seieren i boks, og en enkel 89-107 mot Kina, sikret Puerto Rico seg en plass i andre runde. Sør-Sudan på sin side tok landets første VM-seier mot Kina, med hele 20 poeng, og kapret et godt utgangspunkt for å bli det beste afrikanske laget i VM, og dermed en plass i neste års OL i Paris.

GRUPPE C

Gruppe C er gruppen til den aller største forhåndsfavoritten USA, som absolutt har noe å bevise. Laget har nemlig ikke vunnet FIBA World Cup siden 2014, noe som burde være uhørt for amerikanerne. I tillegg består gruppen av et Hellas uten Giannis, med storebror Thanasis som eneste NBA-proff, New Zealand og Jordan.

Et USA-lag ledet av Anthony Edwards tok som forventet styringen fra første kamp, og endte opp med å toppe gruppe C etter å ha scora 318 poeng, og med en målforskjell på hele 103 poeng. Hellas hadde ingen problemer med å ta andreplassen forran New Zealand selv uten Giannis, og selv om Rondae Hollis-Jefferson til tider hadde en overbevisende Kobe Bryant etterligning, endte Jordan på sisteplass i gruppa.

Gruppe D

For den vanlige NBA-fan er kanskje ikke dette den mest interessante gruppen, da alle fire lagene består hovedsaklig av spillere fra hjemlig liga, med få unntak.  

Lithauen er, til tross for et lag bestående av hjemlige spillere og New Orleans center Jonas Valanciūnas, ranket som det 8.beste laget i verden på FIBA-rankingen, og så ut til å være det beste laget i gruppa, tett fulgt av Bulls center Nikola Vucevic og Montenegro på 18.

Kampene gikk omtrent som forventet, og Lithauen tok gruppeseieren etter storspill fra blant annet FC Barcelona-spiller Rokus Jokubaitis, med Montenegro hakk i hel. I den siste gruppespillskampen tok derimot Egypt en solid 100-72 seier mot Mexico, et lag som på forhånd var 24 plasser over The Pharaoes.

Gruppe E

På mange måter kanskje den tøffeste gruppa av alle, med to av Europas beste land i Finland og Tyskland, vertsnasjonen Japan og Josh Giddey & Australia, som på forhånd var ranket som det tredje beste laget i verden.

I første de to første kampene var det Australia og Tyskland som tok føringen med hver sin overbevisende seier, noe de begge gjorde også i den tredje kampen.

Inn i mellom de to kampene derimot, var det en meget spennende shoot out, Patty Mills & Australia mot Dennis Schroeder og Tyskland. Mills droppa 21 poeng forran 6200 tilskuere i Okinawa, men det holdt ikke helt inn. Den ferske Toronto Raptors signeringen Dennis Schroeder scora 30 poeng, og traff hele fem av ni fra utenfor boksen. Det var nok til å gi Tyskland gruppeseieren forran verdenstreer Australia, og ta med seg et best mulig utgangspunkt inn i den andre runden.

Vertsnasjonen Japan endte opp med å ta tredjeplassen, forran en skuffet årets NBA Most Improved, Lauri Markkanen, og resten av finnene.

Gruppe F

Luka Doncic. Dette var definitivt hans gruppe fra start til slutt. Slovenia, Venezuela, Georgia og Kapp Verde. Spørsmålet var aldri hvem som kom til å vinne gruppa, men hvem som tar andreplassen.

I første kamp møtte Luka og Slovenia laget som var sett på som den tøffeste motstanden – Venezuela. Gullmedalje fra FIBA AmeriCup fra 2015, og selv om laget bare består av spillere fra den nasjonale ligaen, var de så høyt som 17.plass på FIBA-rankingen. Selv med en dårlig start hvor Slovenia tillot Venezuela å score 33 poeng de første 12 minuttene, så skulle de ikke by på store problemer. 100-85 endte kampen, og Luka Doncic endte som banens beste med 37/7/6.

Mens Slovenia og Luka duret videre med enda en seier og 30 bomb i gruppe E, endte overraskende nok også Kapp Verde opp med å slå Venezuela. Det resulterte i en enkel gruppeseier for Slovenia, Georgia videre til andre runde, Kapp Verde på tredje og Venezuela på siste etter bare å ha scora 59 poeng i siste kamp mot Georiga. 

Gruppe G

Spania, Brasil, Elfenbenskysten og Iran. Det kunne like gjerne vært gruppespillet i fotball VM, som i basketball. Fire solide basketballnasjoner, regjerende europamester Spania, og sølvmedaljongene fra forrige utgave av både AmeriCup og AfroBasket.

Iran skulle tidlig vise seg å være noen nummer for små, og endte opp med bare 193 poeng på hele gruppespillet, inkludert et 59-100 tap mot Brasil i første kamp. Spania på den andre siden, tok den ene overbevisende seieren etter den andre, og verdenseneren viste alle hvorfor de hører hjemme både i Europa- og verdenstoppen, på tross av mangelen på NBA-stjerner.

Brasil tok ganske komfortabelt andreplassen, mens Elfenbenskysten tok tredjeplassen og kjemper fortsatt om å bli den beste afrikanske nasjonen, og med det sikre seg en plass i OL.

Gruppe H

Gruppa som skulle vise seg å ha flere av de største overraskelsene i gruppespillet, med både Canada, Frankrike, Latvia og Lebanon.

Frankrike så veldig sterke ut inn mot VM med kun et tap siden EuroBasket finalen i 2022, men det hadde lite å si når Shai Gilgeous-Alexander og Canada sto på motsatt banehalvdel. Kanaderne ga seg ikke før det sto 95-65 på blokka, og Frankrike fikk en verst tenkelig start på gruppa.

Og ikke nok med at Canada vant samtlige av sine kamper, det skulle også skjære seg for franskmennene i 4th quarter mot Latvia.

I andre runde av verdensmesterskapet ble de to beste lagene fra hver av gruppene satt sammen i nye grupper, hvor det skulle spilles om en plass i kvartfinalene.

Gruppe I

En gruppe bestående av to solide europeiske lag, Serbia og Italia, og de eneste representantene fra karibien – Den Dominikanske Republikk og Puerto Rico.

Den andre runden ble kastet i gang med to veldig jevne kontinentderby, hvor begge gruppetoerne Italia og Puerto Rico tok hver sin knepne seier, og dermed var Gruppe I vid åpen før de siste og avgjørende kampene.

Borisa Simanic måtte operere ut ene nyren etter en smell mot Sør-Sudan. Foto: FIBA

Italia mot Puerto Rico. De har møttes syv ganger tidligere i VM, og Italia har vunnet seks av de siste. Forrige gang Puerto Rico vant mot Italia var i 1963, hele 25 år før Puerto Rico sin eldste spiller var født.

Ledet av Olimpia Milano duoen Giampaolo Ricci og Stefano Tonut med 15 poeng hver, tok Italia en overbevisende seier, hvor de holdt Tremont Waters og Puerto Rico til bare 57 poeng, og vant til slutt med 16 poeng – og med det sikra seg den første kvartfinaleplassen i årets VM.

I den andre kampen var det Serbia & Bogdan Bogdanovic mot Karl-Anthony Towns & Den Dominikanske Republikk, og kampen var så godt som avgjort allerede de første 10 minuttene. Serbia kom ut i hundre, og tok en 29-15 ledelse. Bogdan endte til slutt med 20 poeng i Serbia sin 112-79 seier, og sikra med den en billett til kvartfinalen for Svetislav Pešić’s menn.

Gruppe J

Europa vs USA. Hellas uten Giannis, Montenegro og ubeseira Litauen i samme gruppe som USA.

I motsetning til den forrige gruppen, ble det her avgjort i de første kampene. Både USA og Litauen to oppskriftsmessig seieren mot henholdsvis Montenegro og Hellas, og var dermed sikra avansement før siste kamp. 

Dermed var det duket for gruppefinale mellom USA og Litauen. Litauen tok tidlig kontroll og var tydelig bedre forberedt enn amerikanerne, i tillegg til en hinsides flyt. NI AV NI trepoengere gikk inn, før de bomma sitt første forsøk, og Litauen tok en massiv 12-31 ledelse til pause. Amerikanerne kjempa seg sakte, men sikkert tilbake i kampen med 25-23 og 28-17, så det skilte bare seks poeng mellom lagene inn i de siste 10 minuttene.

Jo Val var essensiell for Litauen i seieren mot USA. Foto: FIBA

Det vil seg bare ikke for amerikanerne, og basketball gudene er virkelig på Litauen sin side når Mindaugas Kuzminskas nesten mister ballen mot Anthony Edwards, får tilbake kontroll, snur seg og treffer en høyst usannsynlig trepoenger med under fire minutt igjen. Kuzminskas fikk seg forøvrig 69 kamper for New York Knicks over to sesonger tilbake i 2016-18.

Anthony Edwards endte opp med 35 poeng, 20 mer enn toppscoreren til Litauen, Vaidas Kariniauskas. Og for en forskjellig verden de to kommer fra. Anthony Edwards signerte nylig en maks kontrakt verdt opp i mot 2,78 mrd kroner, mens Vaidas nylig meldte overgang til nyopprykte M Basket Mezeikiai i hjemlandet. Det endte derimot med en skikkelig lagseier. 104-110 og gruppeseier i favør Litauen.

Gruppe K

Luka Donicic, Franz Wagner, Josh Giddey, Patty Mills, Dennis Schröeder og Goga Bitadze. En gruppe full av NBA-spillere, og en av storfavorittene i Australia. Hele 9 av 12 spillere i troppen tjener til livets opphold i NBA, men drømmen ble fort knust av et lag med bare en lyslugget tilfytter fra Dallas.

Luka Doncic i kjent stil mot Tyskland. Foto: FIBA

Forran 6300 tilskuere i Okinawa dro Luka Doncic Slovenia til seier over Australia, og dermed sendte de tilbake down under med halen mellom beina. Det tyske maskineriet valset over Georgia, og scenen var med det satt. Gruppefinale mellom Slovenia og et tilsynelatende velsmurt maskineri fra Tyskland. 

Og velsmurt var det. Selv om man tar bort poengene til Dennis Schroeder, Tyskland sin beste mann gjennom turneringen, hadde de seiret over slovenerne. Med 100-73 mot Georgia, 100-71 mot Slovenia og 5-0 i gruppespillet ser Die Mannschaft utrolig sterke ut før sluttspillet.

Australia på sin side tok en enkel 100-84 seier mot Bitadze & co, og sikret i hvertfall tredjeplassen. 

Gruppe L

To av verdens aller beste lag kom ubeseiret inn i gruppa mot Latvia og Brasil. Canada hadde nettopp beseiret Latvia 101-75, og Spania vant 96-78 mot Brasil i første runde.

Det var det absolutt ingen som brydde seg om 1.september i Jakarta, Indonesia. Ny måned, ny mulighet. I en defensiv oppvisning fra samtlige lag, sjokkerte Latvia og Brasil i de målfattige kampene 69-74 og 65-69, og sendte med det verdensener Spania eller verdenstreer Canada ut i en sjebnekamp om en plass i kvartfinalen.

Brasils lille store mann, Yago Dos Santos. Foto: FIBA

Yago Dos Santos var den store mannen for Brasil mot Canada. Han var forøvrig eligeble for draften i 2023, men ble ikke valgt av noen lag og valgte derfor å signere for Crvena zvezda istedenfor. Den lille brasilianeren har til tross for sin unge alder allerede vunnet to brasilianske mesterskap & en finals MVP, et BLC Americas mesterskap, FIBA Intercontinental Cup og ble denne sesongen både German BBL Champion og Finals MVP, i tillegg til å være på All-German BBL First Team. Mulig vi får se han i NBA en dag, selv om han bare er 178 på strømpelesten?

I kampen om den første kvartfinalebilletten ble Latvia et nummer for store for Brasil. Anført av Yago og lagkamerat Bruno Caboclo fra Ulm, et tidligere 20th pick til Toronto Raptors, gjorde Brasil det de kunne, men Latvia og Andrejs Grazulis vant komfortabelt 84-104 etter å ha vinnet hvert eneste quarter.

Så den siste kampen i den andre runden. To forhåndsfavoritter. Regjerne de europamester Spania og Canada. Nummer en mot nummer tre. Bo Cruz mot Dillon Brooks.

Dillon Brooks mot Spania. Foto: FIBA

Og for en kamp det var! 21-21 de første ti, før Spania og Willy Hernangomez virkelig tråkket på gassen, og tok med seg en 48-38 ledelse til pause. Andre omgangen starter ikke særlig bedre, og Spania drar ifra. 12 poengs ledelse før de siste ti minuttene skal spilles.

Så snur det. Canada våkner skikkelig til liv, og med et minutt igjen treffer Dillon Brooks karrierens viktigste trepoenger og stillingen er plutselig 80-80. Tre av tre trepoengere og 22 poeng fra Brooks! Så får Canada en stopp, før Shai Gilgeous-Alexander treffer en nydelig stepback jumper, 80-82. Spania svarer, og med 5.4 sekund igjen treffer de en livsviktig trepoenger, 85-86. Juan Nunez fouler SGA med engang, med dessverre for Spania treffer han begge, 85-88. Spania har dermed kun en mulighet, en buzzer beater trepoenger. Med tre sekunder igjen løper Alex Abrines med ballen og skyter rett før klokka går ut. Ballen treffer kurven to ganger før den går utenfor. For en kamp, for en thriller, og med det er Spania ute etter en snuoperasjon uten like fra Canada!