Det har nå gått en drøy måned siden serien begynte. NBA-sesongen så langt bydd på flere overraskelser. Fjorårets tapende finalist, Cleveland Cavaliers, gjorde store endringer før årets sesong, og har slitt innledningsvis. Langt mer positive overraskelser finner vi hos rookies, spillerne som spiller deres første NBA-sesong.

Av Amanuel Tesfaghabr

Steals of the draft

”In college he wasn´t that good to be honest. I don`t even remember him when we played them. Now, I´m happy he´s on my team.”

Dette uttalte Lonzo Ball (ble valgt som nummer to av Los Angeles Lakers), om sin nye lagkamerat Kyle Kuzma. Med draft pick 27 valgte Brooklyn Nets Kyle Kuzma, før de sendte han tvers over landet til Los Angeles Lakers. Der Ball, som også er rookie, har rukket å være en del av en realityserie om familien deres, har Kyle Kuzma levd utenfor rampelyset. Etter snart en måned ut i sesongen, har han gjort sakene sine bra. Med Larry Nance Jr. ute med skade har Kyle Kuzma også fått sjansene sine fra start, og de har han tatt godt vare på. Flere kamper med double-double og over 20 poeng er fasiten, og han er så langt en av favorittene til å vinne den årlige prisen ”Rookie Of The Year”.

Sammen med Kyle Kuzma, er muligens Memphis Grizzles-guard Dillon Brooks den største overraskelsen blant rookies. Mannen som ble draftet av Houston Rockets, og deretter tradet til Memphis, ble valgt så sent som i andre runde av draften, som nummer 45. Allerede i debuten viste han trener David Fizdale hva han kunne gjøre offensivt, med sine 19 poeng.

I tillegg til disse to er det verdt å nevne Utah Jazz nye combo guard, Donovan Mitchell. Med sine 191 centimeter (6´3) er han lavere enn de fleste shooting guards, men har et vingespenn på 208 cm (6´10), som gjør at han kan spille forsvar mot de fleste. Han er også en stor bidragsyter offensivt, og har åpnet november måned godt rent statistisk, med i underkant av 20 poeng i gjennomsnitt.

Favorittene leverer

Fjorårets draft pick nummer 1, Ben SImmons, blir regnet som rookie i år, da han mistet hele forrige sesong med en skade. At det har vært en fordel å ha ett helt år på å forberede seg kan vi ikke slå fast, men året har han brukt godt. Det er bare fire spillere i NBA historien som har snittet på over 20 poeng, 5 returer og 5 målgivende pasninger i sin første NBA-sesong, og Ben Simmons kan fort bli den femte. Felles for de fire er at de alle stakk av med prisen Rookie of the Year, en pris også Simmons før sesongen var spådd til å vinne.

I tillegg har vi nevnte Lonzo Ball, for Los Angeles Lakers. Han har blitt sammenliknet med en av tidenes beste basketballspillere, Earvin ”Magic” Johnson, og mannen som skal lede Lakers tilbake til gammel storhet spiller med et stort press. En start med ujevne prestasjoner og kritikk for å være for passiv, ble han i kampen mot Milwaukee Bucks tidenes yngste til å få en triple-double, en nesten 13 år gammel rekord, holdt av LeBron James.

Lonzo Ball før kampen mot Utah Jazz. Bilde: Even Lübeck.

Jayson Tatum var Boston Celtics valg i første runde av NBA-draften, som nummer rew. Om han hadde spilt like mye dersom Gordon Hayward ikke hadde pådratt seg den grusomme skaden i serieåpningen er vanskelig å si. Han har likevel fylt tomrommet med flere kamper over 20 poeng for laget som står med 13 strake seiere, og som leder sin avdeling. I motsetning til de nevnte spillerne, spiller Tatum for en av favorittene til å vinne årets sesong, og kanskje det vil være en fordel når prisen for årets beste Rookie deles ut ved serieslutt.