Endelig har dagen, uka, finaleserien kommet! Den vi har ventet på siden midten av oktober. Golden State Warriors skal møte Toronto Raptors i en meget, meget interessant finaleserie. Hvem trekker det lengste strået og hvorfor? Hvilke spillere blir toneangivende, og hvem kommer til å skuffe mest?

Vi har samlet kremen av eksperter til saken: Magnus Barstad, Stig Omland, Arnstein Friling og Philip O’Connor (svenske som følger Jonas Jerebko tett). I tillegg representerer dyktige Ulrik Sydnes AltomNBA. Vi har latt de skrive seg løs om finaleserien og deres tanker, og stilt spørsmålene “Hvem kommer til å overraske mest (ikke lov å svare Steph Curry og Kawhi Leonard)”, samt “Hvem kommer til å skuffe mest”. Vi har også bedt dem melde hvem de tror blir Finals MVP. Kjør på og spell ball!

Her kan du høre podcasten til Omland, Barstad og Gnatt

Kampoppsett:
Game 1 – Raptors-GSW – natt til fredag 03.00
Game 2 – Raptors-GSW – natt til mandag 02.00
Game 3 – GSW-Raptors – natt til torsdag 03.00
Game 4 – GSW-Raptors – natt til lørdag 03.00
Evt. Game 5 – Raptors-GSW – natt til tirsdag 03.00
Evt. Game 6 – GSW-Raptors – natt til fredag 14.juni 03.00
Evt. Game 7 – Raptors-GSW – natt til mandag 17.juni 03.00


Hvem vinner NBA-sluttspillet 2018/19 og hvorfor?

Magnus Barstad: Først og fremst er jeg glad for at det er akkurat Raptors og Warriors som møtes i finalen. Etter traden i vinter (Marc Gasol til Raptors, Jonas Valanciunias og flere til Memphis Grizzlies) har jeg ønsket meg Raptors som motstander for Warriors. Hvorfor?

I den grad noen kan det synes jeg dette Raptors-laget (i alle fall på papiret) matcher godt opp med GSW. De er fleksible i alle størrelser, og kan gjøre veldig mye forskjellig defensivt. Det store spørsmålet akkurat nå er naturligvis Kevin Durant (KD) og når/om han kommer tilbake. Akkurat nå er kamp 2 i Toronto det som sies. Men er det en fyr jeg aldri blir sikker på, så er det Kevin Durant. Med han tilbake så ser jeg for meg at Raptors kommer til å prøve å sette Pascal Siakam i forsvar på ham, litt som de gjorde på Giannis. Og når det ikke går, så må de ty til Kawhi.

Hvordan Golden State løser det derifra er det som er mest spennende for meg. Kan de fortsette å holde opp det enorme tempoet og trykket som de har hatt etter KD gikk ut? Vil de la Draymond Green få styre like mye av spillet, energien og tempoet? Eller kommer de til å vende seg mer mot det jeg anser som en «dårlig vane», og søke ut Durant i set offense mot Kawhi? Hvis Golden State faller i den fella tror jeg det her kan bli veldig jevnt.

Hva Raptors velger å gjøre i forsvar er jeg også spent på. Sist vi så Kawhi dypt i sluttspillet var San Antonio Spurs opp med 21 poeng på Warriors i tredje periode kamp 1 (Western Conference Finals i 2017), før Zaza Pachulia landa under han og ødela foten (og serien). I den kampen benyttet Spurs seg av et boks + 1 forsvar. Spesielt mot Warriors med KD vil jeg ikke bli overraska om vi ser Raptors prøve noe av det samme. Løpe skytterne av 3-poengslinja, doble om Draymond får driva mot kurva, men ellers la han stå fri som fuglen på 3ern. Og med Kawhi i «frirolle» som gjerne blir det man i fotball kjenner som et frimerke (på KD).

Det er så mange aspekt ved denne serien, KDs skade, kommer DeMarcus Cousins (Boogie) tilbake? Hvordan spiller Warriors med ingen, en eller to av dem? Kan rollespillerne til Raptors ha nok en god serie? Hvordan står Nick Nurse mot Steve Kerr? Kan benken til Toronto gi dem den nødvendige plussen? Raptors har hjemmebanefordel, står det, hvor mye betyr det? Blir litt vanskelig å spekulere i vinner og antall kamper. Men here it goes. Prediciton time:
Golden State i 7. De avgjør det her i Toronto.

Stig Omland: Dette er finalen jeg spådde før sesongen og har håpet på. At KD ikke spiller kamp 1, men kanskje kamp 2, er en big deal. Twitter har rent over med “Warriors er bedre uten KD”, og media har fokusert mye på at Warriors har storspilt uten ham. Hvis KD ikke spiller en eneste kamp i finalene er det en potensiell krise for Golden State. Enkelt og greit fordi Durant er en som kan binde opp Kawhi Leonard. Durant er kanskje den eneste i NBA som kan gi Leonard problemer. At Toronto nå potensielt kan ha Danny Green og Lowry som frimerker på Curry og Thompson fordi enten Leonard eller Siakam kan møte drivene deres forandrer veldig mye. Har jeg da Toronto som favoritter? Nei. Men Toronto får en mulighet til å vinne med forsvar, og jeg tror det blir 6 eller 7 kamper istedenfor 5.

Warriors kommer til å prøve masse smallball med Green som playmaker-center. Jeg elsker Gasol, men det tror jeg begrenser minuttene hans. Ibaka kan til dels fungere mot small ball, men Toronto må først og fremst utnytte det med å finne den av Leonard og Siakam som får en mismatch på seg. Jeg liker måten Toronto er bygd defensivt for å nettopp kunne switche på omtrent alt av Warriors screens og hand offs. Kvalitetene til Warriors er ubestridte, men de har ikke møtt et slikt forsvar i playoffs enda. Det kan vise seg at Toronto rett og slett er Splash brothers-killers. Og der kommer Durant-faktoren inn igjen. Mye morsommere å se på Warriors uten KD, men spør du Steve Kerr så kan jeg garantere hva han mener.

Det kan høres ut som om jeg bygger opp til at Toronto vinner finalene. Det tror jeg ikke. Men jeg blir absolutt ikke overrasket, og er først og fremst glad for en finale jeg mener har mer spenning og underholdningsverdi enn Warriors-Cavs finalene hadde som utgangspunkt. Rutine er det jeg tror avgjør dette. Selv om Leonard og Green har vært der med Spurs, og Gasol i internasjonale mesterskap, så er det noe med kjernen i Warriors og at de er i sin 5. finale på rad. Warriors in six.

Arnstein Friling: Det er ikke på noen måte unaturlig at Golden State og Toronto møtes i årets NBA-finale. Toronto har vært et «nesten»-lag i mange sesonger, og Golden State har vært NBAs beste lag i fem år, og et av historiens beste totalt sett. Øst har vært en mer topptung og god divisjon enn på 20 år, og det var med et nødskrik at Toronto kom seg forbi Philadelphia i kvartfinalen. Golden State måtte bruke alt de hadde av kløkt og vinner-kunnskap, samt noen doser Steph Curry-magi, for å slå ut Houston i sin kvartfinale, en oppgave som så tung ut da Kevin Durant ble skadet. Men alt i alt ble semifinalene klart lettere for både Toronto og Golden State, så begge lag vil gå inn i finalen med optimisme.

Hvem vinner? Toronto vinner. Fordi Golden State har skadeproblemer. Durant har ikke spilt de siste fem og en halv kamper, og laget har klart seg uten ham. Ved at arbeidslasset til Curry, Draymond Green og Klay Thompson blir umenneskelig tungt. I 1,5 kamp mot Houston og i fire kamper mot Portland gikk dette bra. Men tre ganger på rad lå man under med 17 poeng i andre omgang mot (et langt fra knallsterkt) Portland. De dro det i land, men det er både logiske grunner til at de lå under, og det er ei heller bærekraftig vinnerbasket i det lange løp å ligge under på denne måten. Durant er ute med skade i minst den første kampen, og hvis han spiller i det hele tatt er det ikke sikkert at omstillingsprosessen for laget faller heldig ut for Warriors. Toronto blir noe helt annet enn Portland.

Nærmest alle elitespillerne har lang playofferfaring. De er seiersvante, og har et elite-forsvarslag. Samt: Kawhi Leonard er en guffen matchup for både Green og Thompson, de to som er mest troendes til å dekke opp Torontos stjerne. Toronto forsvarer hjemmebanen sin, og vinner 6. kampen i Oakland. 4-2 til Raptors.

Kyle Lowry må være på. Her faktisk med Nick Nurse, nåværende trener for Raptors, før GSW-Raptors i oktober 2017.

AltomNBA (Ulrik): Så er vi endelig kommet til NBA-finalen! Golden State Warriors er det første laget siden Boston Celtics på 60-tallet til å spille fem finaler på rad, de har allerede vunnet tre titler og har et enormt sterkt lag på papiret. Toronto Raptors spiller den beste sesongen i franchisen sin historie og Kawhi Leonard er allerede blitt en kanadisk legende. Det store
spørsmålet for Warriors er helsesituasjonen. Kevin Durant vil i hvert fall gå glipp av den første finalekampen med en skade i leggen og kan miste enda flere kamper. DeMarcus Cousins har vært ute siden første runde, men er listet som tvilsom til første kamp og er snart tilbake. Andre Iguodala har som alltid blitt en viktig spiller i sluttspillet, men stod over siste kamp mot Portland og er forhåpentligvis frisk.

Warriors cruiset gjennom Conference Finals uten KD, men Toronto Raptors blir en betraktelig tøffere motstander. De har spilt knallsterkt forsvar og vil stoppe de enkle scoringene Warriors har fått gjennom kutting og ballforflyttelse. Det er når angrepsspillet deres ikke går noe sted at Golden State har hatt størst behov for Durant, som kan skaffe seg et godt skudd i isolasjon mot hvem som helst. Defensivt kan han bruke sin lengde til å plage Kawhi Leonard, som har vært sluttspillets beste spiller så langt. Medspillerne hans har vært av og på offensivt, men Leonard har avgjort flere kamper på egenhånd. Han har et fantastisk midrange game som gjør at han klarer å skape brukbare skudd i nesten alle situasjoner, men har også vist forbedrede pasningsferdigheter når han blir doblet. Mot Golden State trenger han at flere står frem og at spillere som Lowry, Siakam og Gasol presterer i nærheten av sitt maksimale.

Hvis Durant er tilbake til kamp to eller tre så tror jeg Warriors tar dette over seks kamper. Om han er ute lenger så går den til syv og da kan Raptors stjele mesterskapet.

Philip O’Connor: Jag går för GSW i sex matcher (4-2 alltså) – de har helt enkelt för mycket krut och erfarenhet. Det går inte att underskatta erfarenheten som GSW i finalspel – det är mycket värt vad det gäller att spela svåra matcher där varje aktion kan bli helt avgörande för resultatet. GSW har också en coach i Steve Kerr som har varit med som spelare och tränare, som är ödmjuk och prestigelös och som inte tappar sinnet när det inte går lagets väg.

Hvem blir Finals MVP, hvem overrasker mest og hvem skuffer mest?

Boogie Barstad: Finals MVP: Steph Curry. “My boy” fortjener en nå.
Kevon Looney tror jeg kommer til å overraske mest. Synes han har tatt store steg og tror han kan gi GSW ekstremt viktige minutter og være et problem for Gasol med energien sin.
Spiller som skuffer mest: Serge Ibaka. Har alle verktøyene til å bidra stort og dominere mot GSW, men tror det kan bli en serie der han faller litt imellom og ikke kommer i gang.

Philip: Jag MÅSTE säga Jonas Jerebko til å overraske mest, förste svensken i en NBA-Finals, och han har en förmåga att blixtra till när man minst förväntar sig det. Hela svenskens liv har lett till den här punkten och vinnarskallen som han är kommer han att göra allt för att ta ringen.
Kevin Durant kommer til å skuffe mest – skadad och grinig. 🙂
Blir Durant frisk så kan han lät göra tillräckligt för att bli Finals MVP men det lutar åt Steph Curry som “floor general” och skytte som lär ta hem det. Klay Thompson kan också briljera men jag har svårt att se honom göra det fyra-fem matcher i sträck. Om Toronto skulle vinna mot all förmodan blir det säkert Kawhi Leonard som ligger bakom segern.

Kommer Kevin Durant tilbake i serien?

Arni: Finals MVP blir Kawhi Leonard. Han kommer til å sette kronen på et verk som da må kalles et av de beste individuelle sluttspillene noensinne. Før finalene har han vært, slik jeg ser det, både den beste offensive og defensive spilleren, og til tider den eneste Toronto kunne stole på.
Hvem skuffer mest av spillerne: Dette blir mest «følelse», men jeg setter sjetong-stack’en min på Klay Thompson. Han kommer til å bli tdekket opp av Danny Green, som kommer til å stresse skuddet til Klay, og Marc Gasol vil stenge drivene. Jeg satser på under pari-finaleserie for Klay.
Hvem overrasker: Jeg tror duoen Norman Powell og Fred VanVleet fortsetter det gode spillet de startet med litt ute i Bucks-serien. Stødig skyting, få feil og tøft forsvar. For Golden State blir det mange dunker og tip-ins for Kevon Looney. En høyenergispiller med gode atletiske evner.

AltomNBA: Tror Steph Curry endelig får Finals MVP. Med KD ute noen kamper så vil han måtte dominere og hele systemet er bygget rundt han.
Hvem skuffer? Pascal Siakam har tatt store steg denne sesongen, men i finalen får han en tøff motstander i Draymond Green. Green vil nok jukse mye av Siakam for å spille hjelpeforsvar, men klarer Siakam å treffe nok skudd til å straffe den strategien? Til nå har han kun truffet på 29% av trepoengerne sine i sluttspillet, til tross for at de fleste er vidåpne.
Hvem overrasker? Kevon Looney har vært overraskende viktig for Warriors så langt i sluttspillet. Gir de solide minutter på center-posisjonen, kan bytte over på mindre spillere i forsvar og er god til å avslutte rundt kurven.

Stig: Stjernene må gjøre jobben gjennom hele finaleserien, men i noen kamper er det gjerne en eller to rollespillere som blir tungen på vektskålen. De jeg ser for meg her er Fred VanVleet på Raptors og Andre Igoudala på Warriors. VanVleet kan ha en kamp eller to hvor han kan bli irriterende aktiv å følge for Curry, pluss at han ser ut til virkelig å ha kommet ut av skyteslumpen. Igoudala kan avgjøre serien med forsvarsspillet som ga ham MVP i 2015. Uten Durant så blir forsvaret til Igoudala potensielt forskjellen på seier og tap.
Jeg har ingen stor grunn til å tro at noen skuffer. Men Kawhi Leonard har skapt enorme forventninger med spillet sitt. Der har det naturligvis blitt en fallhøyde. En annen som iblant ikke finner rytmen sin er Klay Thompson. Toronto kan tenke at det er fornuftig å fokusere på å ta ut Thompson og heller la Curry gjøre sine greier. Curry er flinkere til å finne løsninger mot double teams, og da kollapser alt. Da kan det være greit å heller gi ham 1-mot-1 og mens de tar ut Klay. Marc Gasol er annen som kan bli lite brukt mot small ball line ups fra Warriors. Det er i såfall en taktisk vurdering av Nurse, og ikke fordi Gasol skuffer.