Av Marius Sjølie Aas

For noen lag er det mer utfordrende å kvitte seg med enkelte spillere enn andre. Først og fremst er det at man ikke leverer bra nok resultater ute på banen i forhold til hvor mye man tjener, men godt betalte spillere som gjerne er skadet hele sesongen er heller ikke mye til attraktive.

Denne listen inneholder fem spillere som er mer eller mindre vanskelige å trade bort. Det er fem forskjellige spillere som til daglig har potensiale til å holde et høyt nivå, men som av forskjellige grunner gjør kontrakten meget lite interessant på markedet.

Andrew Wiggins

I 2014 ble Wiggins den andre canadieren som ble draftet først av alle i draften, av Cavaliers. I en draft med tre involverte lag, ble Wiggins tradet til Timberwolves før han rakk å spille en eneste kamp for Cavs. Presset på en spiller som blir valgt først i draften er alltid enormt, og ut i sin femte sesong har han til gode å innfri til dette presset. I forrige sesong og hittil i årets sesong har han ligget så vidt under 18 poeng per kamp, som er en liten nedgang i forhold til hva han har levert tidligere. Med antall poeng i bakhodet må vi også tenke på at Wiggins har spilt over 35 minutter hver kamp i snitt hver eneste sesong, som er på samme nivå som med Karl-Anthony Towns, som er en mye viktigere brikke for Minnesota laget.

Tross mangel på kjempeoverbevisende produksjon, fikk Wiggins tilbudt en kjempekontrakt i 2017. Denne kjempekontrakten har en verdi på totalt 148 millioner dollar, og strekker seg over denne sesongen pluss de neste fire sesongene. Nåværende sesong er den første denne kontrakten gjelder, og Wiggins tjener 25 millioner dollar denne sesongen. Et tall som stiger sakte, men sikkert hvert år frem til 2022-23 sesongen. Til sammenlikning er dette samme lønning som spillere som Anthony Davis og Joel Embiid har i år, som må sies å være på et helt annet nivå enn hva Wiggins er. I tillegg er Towns sitt første år av sin nye kontrakt neste sesong, og dette gjør at han tjener tjue millioner mer.

Det er liten tvil om at Wiggins innehar et potensial, men det kommer ikke frem ofte nok. Om Wolves ønsker å være med i toppen er det vanskelig å se at Wiggins er spilleren som skal ta de dit. En duo bestående av Towns og Wiggins som tilsammen tjener 60 millioner tar mye av lønnsbudsjettet, og det er vanskelig å få plass til gode nok rollespillere som gjør de til tittelkandidater.

Chris Paul

Nivået til Paul er derimot noe man ikke stiller spørsmålstegn til. Nåværende sesong er den fjortende sesongen til playmakeren, og han har snittet på omtrent tjue poeng hver sesong, rundt ti målgivende, og har avsluttet sesongen med høyest snitt i «steals» av alle i NBA hele seks ganger.

Etter at Paul ble tradet til Rockets var det mange som var spente på hvordan han og Harden ville fungere sammen. Dette ble derimot en kjempesuksess, og trioen med Harden, Paul og Capela valset over det meste av motstand. Rockets ble i fjor laget som avsluttet sesongen med flest seiere, og stakk opp som klare favoritter til å utfordre Warriors om tittelen. De hadde til og med Warriors i kne i sluttspillet, før Paul ble satt ut med skade etter kamp 5. På det tidspunktet ledet Rockets 3-2 i kamper, men tapte de to resterende med Paul på skadelisten.

Å trade til seg Paul viste seg å være en genistrek, men problemet var at han hadde en utgående kontrakt. For å beholde superduoen sin, ble Paul tilbudt en superkontrakt, som hadde en verdi på 160 millioner kroner over de neste fire årene. Dette gjør Paul til en av ligaens beste betalte spillere, noe som ble møtt med noe skepsis. Ikke fordi Paul er en dårlig spiller, men han er allerede over 30 år, og har de siste sesongene vært plaget med skader.

Om Paul kommer seg tilbake til toppform er Rockets et farlig lag å følge med i også årets sluttspill, og av den grunn er det veldig lite sannsynlig at det er ønskelig å trade bort Paul denne sesongen. Det er riktignok vanskelig å se hva denne sesongen vil bringe for 33-åringen, som akkurat har kommet tilbake fra nettopp en skade. Allikevel må ledelsen tenke at Paul sin verdi synker for hver måned som går, og kontrakten hans blir vanskeligere og vanskeligere å bli kvitt.

Gordon Hayward

Celtics har på papiret en av de mest talentfulle og en av de bredeste troppene i NBA. For å kunne beholde den brede troppen med kvalitetsspillere, så blir det bare mer og mer utfordrende å få lønnskabalen til å gå opp. Om vi retter blikket mot Hayward, er dette en spiller som ikke ligger øverst i prioriteringslista om man skal sammenlikne med de andre i stallen. I Celtics er Hayward spilleren som tjener mest denne sesongen, men har ikke vist deg verdt den drøye lønningen på over 30 millioner i året til nå.

Det var høyst usikkert om Hayward ville nå tilbake til gamle høyder etter det brutale benbruddet han pådro seg i debuten for Celtics. Om vi ser på produksjonen til Hayward i år, så ser vi at han leverer halvparten av poengsummen han leverte i sin siste sesong i Jazz. Vi må ta hensyn til at det er flere som må dele ballen i Celtics, og han spiller i snitt ti minutter mindre der enn i Jazz, men allikevel er det ikke mange som blir imponert av kun 10 poeng i snitt hver kamp.

Uansett hva Hayward produserer, så er han for øyeblikket spilleren som tjener mest i Celtics. De to neste sesongene vil han tjene godt over 30 millioner, pluss en spiller-opsjon sesongen etter der igjen. Med tanke på at han ikke har startet halvparten av kampene en gang, er det vanskelig å se for seg at Celtics mener han er verdt den høye lønningen. I tillegg vil man gjerne beholde spillere som Tatum og Irving, som begge er på utkikk etter kraftig lønnsøkning.

Om Celtics ser at det er et behov for å få ledig lønninger, så er det ikke mange som blir overrasket om de retter blikkene sine mot Hayward først. Om han i tillegg godtar sin spiller opsjon i 2020-21, som vil gi han 34 millioner, så er Celtics låst med Hayward de neste to sesongene i tillegg til denne. Det er få lag som mener slike prestasjoner samsvarer til de lønningene, men kanskje er det noen lag der ute hvor Hayward kan finne tilbake til storformen.

John Wall

John Wall er en talentfull basketspiller, og i sin niende sesong har han snittet på litt under tjue poeng og ti målgivende hver sesong. Det er solide tall, men tross det så har man sett langt etter noen titler i hovedstadslaget. I de årene Wall har vært i Wizards så har de aldri vært nærmere tittelen enn en kvartfinale et par ganger, og slik det ser ut i år må de slite med å komme seg til sluttspillplass, spesielt når Wall har pådratt seg en skade som holder han ute resten av denne sesongen.

For øyeblikket tjener Wall tjue millioner i året, men neste år slår riktignok den nye kontrakten inn. Da går det fra tjue millioner til 38 millioner i året, og denne strekker seg over de tre neste sesongene. Etter disse tre sesongene er det deretter en spiller-opsjon, der Wall tjener han nesten 50 millioner om han velger å godta denne. Med kontrakten til Wall hengende over Wizards, ser det ut som at de må se langt etter noen gode rollespillere til å hjelpe de nærmere en tittel. Trioen bestående av Porter, Beal og Wall vil tilsammen tjene 92 millioner neste sesong, og det gjør det vanskelig å hente noen gode rollespillere. Til sammenlikning er det mer enn Curry, Durant og Thompson tjener tilsammen i inneværende sesong.

Om Wizards har noen ønsker om å hevde seg i sluttspillet de neste sesongene er det vanskelig å se for seg at de skal klare å gjøre det med Wall i stallen, for med han begynner tiden å renne ut. Selv uten den alvorlige skaden ville det vært vanskelig å bli kvitt en spiller som neste sesong tjener opptil førti millioner. Om vi i tillegg tar hensyn til at han har fått en så alvorlig skade, så kan vi se langt etter en klubb som er villig til å ta på seg den kontrakten.

Kevin Love

I Cavaliers er det mye som ikke stemmer for tiden. De har for øyeblikket ligaens dårligste rating, i tillegg til å ha en haug med spillere som er overbetalt. Det er liten tvil om at en restrukturering av stallen er på sin plass, og det må fjernes spillere fra troppen som har sett sine beste dager. Listen er lang, men på toppen av den listen finner vi Kevin Love. De aller fleste spillerne i troppen har kun kontrakt ut 2019-20 sesongen, men Love har kontrakt helt frem til 2022-23 sesongen.

Da Lebron og Irving var i Cavs var Love den perfekte rollespiller, og sammen vant trioen et mesterskap i 2015-16 sesongen. Siden den gang har begge de to forlatt Love, og da utgir han ikke en like stor trussel. Han er ikke god nok til å kunne styre et lag alene, og trenger noen stjerner rundt seg for å ta av litt av fokuset. Enda en utfordring for Love er at han fortsatt har til gode å spille alle 82 kampene i en NBA-sesong, og har i hele karrieren sin vært plaget av skader. Sesongen i år er heller intet unntak, og i skrivende stund har han kun spilt fire kamper hittil i år. Når man er så skadeplaget sine første år, betyr det sjeldent at man blir mindre skadeplaget jo eldre man blir.

Ferdighetene Love innehar hadde passet til ganske mange lag i NBA, men når det koster så mye for en spiller som også sliter mye med skader er det lite forlokkende for eventuelle andre lag å ta over kontrakten hans. I tillegg til den høye lønningen blir man også låst med han i flere år fremover, og det er en stor risiko å ta. Ved en Cavaliers omstrukturering er Love sin kontrakt mest fristende å bli kvitt, men også kanskje en av de mest utfordrende.