Årets NBA Draft blir holdt torsdag kveld 21. juni, kl 01.00 norsk tid. Det spesielle med årets
draft er at det er veldig mange big men blant de største talentene, samtidig som tradisjonelle big men i stor grad ble marginalisert i årets sluttspill. Lag som Golden State, Houston og Boston leder trenden og det blir spennende å se hvilke vurderinger lag gjør utfra dette. Her er de spillerne jeg tror blir valgt topp ti i årets draft, i tillegg til et par kandidater som kan snike seg inn mot slutten.

PS! Husk å følg oss på Twitter og lik oss på Facebook!

Deandre Ayton
Høyde: 7’0/213 cm. Vekt: 243 lbs/110 kg. Center fra Arizona

Om du skulle skapt en basketspiller i et laboratorium hadde han sett ut som Deandre Ayton. Den unge mannen fra Bahamas kan minne om en legende som David Robinson når han når høyest av alle for en retur, dunker en alley-oop eller er raskest ned banen på en kontring. Men han må forbedre mye defensivt om han skal skrive seg inn rekken av dominante centere. Mangler litt oversikt og beskytter ikke kurven så godt som fysikken skulle tilsi. Spilte mye ute av posisjon som forward på college, så han får en utfordring når han skal rotere og hjelpe. Offensivt ser han veldig lovende ut. Dominerende returtaker, god avslutter rundt kurven, kan poste opp og vil nok også skyte noen trepoengere i NBA.

Spørsmålet med Ayton er hvor mye bedre han kan bli defensivt med litt mer innsats og en
trener som lager et godt system rund han. Skjer ikke det kan han fort bli en spiller som
produserer mye stats, men for et lag som ikke vinner særlig med kamper, lignende DeMarcus Cousins i Sacramento Kings. Basert på de siste sesongene er det kanskje ikke optimalt at det er Phoenix Suns som har førstevalget i draften og virker interessert i å velge centeren som gikk på college i nabolaget. Men Suns har fått ny trener og har mye ungt talent på laget, så det ville uansett blitt et meget spennende lag.

Sett denne fra sist? Reisebrev fra New Orleans – Morten Bjerkelund var i byen for å se sluttspill

Luka Doncic
Høyde: 6’8”/203 cm. Vekt: 228 lbs/103 kg. Guard fra Real Madrid/Slovenia

Det er antagelig ingen annen europeisk spiller som har oppnådd like mye i så ung alder som Doncic. De fleste unge spillere som draftes fra Europa er talenter med små roller, men Doncic har vært midtpunktet for det beste laget i Euroleague, noe som resulterte i at han ble kåret til MVP. Har hatt ballen mye i sine hender og vært playmaker, hvor størrelsen kombinert med overblikk gjør at han sender noen pasninger få andre er i stand til. Viste også at han kan spille ved siden av en annen balldominerende spiller da han var med å vinne EM med Slovenia og Goran Dragic i fjor. Offensivt har han utrolig utviklete ferdigheter for å være så ung. Kommer seg ofte til straffelinjen, poster opp mindre forsvarere og kan treffe stepback trepoengere.

Det store spørsmålet rundt Doncic er hvordan han takler å møte mer atletiske spillere i NBA. Han er en mester i pick-and-roll, men er i overkant avhengig av det for å skaffe seg rom. Kan også slite defensivt med å forsvare mindre og kjappere spillere, selv om størrelsen og klokskapen bør gjøre han til en grei lagforsvarer. Endte opp med å treffe 31 prosent av treerne sine denne sesongen, men på et stort antall hvor mange var svært vanskelige skudd. Jeg er absolutt ikke bekymret for skuddet hans.

Personlig hadde jeg tatt Doncic først i draften, men mye tyder på at Suns vil velge Ayton. Han kan egentlig passe inn på alle lag som drafter topp fem, hvor han helt sikkert vil bli valgt. Her er det mye å glede seg til for det laget som ender opp med sloveneren.

Luka Doncic og Deandre Ayton oppe til venstre, mens nede finner vi Mo Bamba, Jaren Jackson og Marvin Bagley. Disse fem blir nok valgt tidlig, i annen rekkefølge enn satt opp på bildet.

Jaren Jackson Jr.
Høyde: 6’11/211 cm. Vekt: 236 lbs/107 kg. Power Forward/Center fra Michigan State

Spennende spiller som er skapt for den moderne NBA. Han er kanskje den beste
forsvarsspilleren i draften med en kombinasjon av fantastisk skuddblokkering og evne til å
bytte over til mindre spillere ute på banen. Men han er ingen dominerende returplukker og pådro seg litt for mange feil ved å falle for skuddfinter. Han er allerede en god
trepoengsskytter, som traff 40 prosent på college-nivå og viste noen glimt av å kunne angripe når forsvaret spiller for tett oppi han. Foreløpig er ikke Jackson en spiller du gir ballen til i posten og ber han angripe.

Antagelig går Jackson til Atlanta, Memphis eller Dallas i draften. Han vil sannsynligvis spille
mest center, men tidlig i karrieren er det mulig han vil spille en del power forward. Han har allerede ferdigheter som gjør han til et trygt valg som kan minne om Serge Ibaka. Spørsmålet for et lag som vurderer å drafte han så høyt er hvordan de tror resten av det offensive spillet vil utvikle seg for en av de yngste spillerne i draften.

Marvin Bagley III
Høyde: 6’11”/211 cm. Vekt: 234 lbs/106 kg. Power Forward fra Duke.

Utrolig atletisk spiller som kanskje er den beste returplukkeren i draften. Er en klassisk power forward, noe man har sett færre av de siste sesongene hvor stadig flere wings spiller i posisjonen. Har ferdigheter som passer best som center i dagens NBA, men er litt for tynn og har litt for korte armer til at det er ideelt. Store spørsmål defensivt, men beveger seg bra for størrelsen. Vanskelig å vurdere siden Duke spilte soneforsvar mye av sesongen. Foreløpig er skuddet hans upålitelig, men han traff nesten 40 prosent av trepoengsskuddene sine på et lavt antall forsøk. Hvis han fortsetter å utvikle det kan han bli en veldig god face-up spiller ala Chris Bosh.

Han vil nok bli valgt blant topp fem i draften, hvor både Sacramento Kings og Memphis
Grizzlies har vært snakket om som aktuelle destinasjoner. Kings har hentet mange unge big men de siste årene, men trenger det de kan få av stjerner og talent. Grizzlies ønsker å slå tilbake etter en skuffende sesong preget av skader og ønsker en rookie som kan gå rett inn og hjelpe dem til sluttspillet.

Mo Bamba
Høyde: 7’1”/216 cm. Vekt: 226 lbs/102 kg. Center fra Texas.

Kommer til å ha de lengste armene i NBA. Litt tynn og må legge på seg muskler om han skal forsvare NBAs største centere i posten, men det er ikke mange av de spillerne i ligaen lenger. Fremragende beskytter av kurven, men spørsmålet er i hvor grad han kan bytte over til mindre spillere ute på banen, noe som fremfor alt blir viktig i sluttspillet. På grunn av lengden og kroppstypen har han blitt sammenlignet med Rudy Gobert, men Bamba har selvsagt en del han må forbedre for å nærme seg NBAs beste defensive spiller. Offensivt er det foreløpig mest dunker, men det snakkes mye om et forbedret trepoengsskudd han har vist seg frem for lag under treninger.

Det ryktes at Dallas Mavericks er interessert i Bamba når de velger som nummer fem. Der
kan han danne en ung duo med Dennis Smith og få en erfaren trener i Rick Carlisle. Faller
han lenger ned kan Chicago, Cleveland eller New York ende opp med å velge centeren fra
Harlem.

Michael Porter Jr.
Høyde: 6’11”/211 cm. Vekt: 211 lbs/96 kg. Forward fra Missouri.

Porter var regnet som kanskje det største talentet som begynte på college i fjor, men har knapt spilt på grunn av en ryggskade. Derfor er det vanskelig å lese altfor mye utfra hva han gjorde for Missouri. Han har verktøyene til å bli en veldig solid wing scorer, med bra størrelse, et presist skudd og god fysikk. Må forbedre ballbehandlingen om han skal kunne være et førstevalg offensivt i NBA. Så må han vise at han kan bidra med andre ting enn bare å score, for eksempel playmaking eller forsvarsspill, som ikke har vært styrker for han så langt.

Porter kan i større grad enn de andre i draften styre hvilket lag han går til gjennom å
bestemme hvem han gir sin medisinske informasjon til. Det har vært en del buzz rundt han i det siste og han kan bli draftet helt fra Kings som nummer to til å falle utenfor topp ti grunnet frykt for skaden hans.

Wendell Carter Jr
Høyde: 6’10”/208 cm. Vekt: 251 lbs/114 kg. Center fra Duke.

En veldig god allround-center, som kan bidra litt overalt uten store svakheter. Kan skyte,
plukke returer og blokkere noen skudd. Kanskje den big man i toppen av draften som har de beste pasningene. Allsidigheten har ført til sammenligninger med Al Horford. Ikke den mest atletiske spilleren og det er en del spørsmålstegn defensivt rundt hvor raskt han kan bevege føttene defensivt, som stadig blir viktigere og spesielt for et lag i sluttspillet. Slet med å forsvare pick-and-roll og Duke endte med å spille mye soneforsvar.

Carter vil nok være en solid, om kanskje ikke så veldig spektakulær big man for det laget som velger han. Antagelig blir han tatt mot slutten av topp 10, for eksempel til Chicago eller Cleveland.

Trae Young
Høyde: 6’1”/185 cm. Vekt: 178 lbs/81 kg. Point Guard fra Oklahoma.

Guard som gjorde ”alt” for Oklahoma sist sesong og toppet NCAA i både poeng og
målgivende pasninger. Han startet sesongen meget heit og fikk mye skryt for sin fantastiske skyting. Den falt litt av etter hvert og han endte sesongen på 36 prosent, men det inneholdt mange lange og vanskelige skudd av typen Steph Curry tar. Det er hans evner til å score det snakkes mest om, men han har også veldig god ballbehandling og et godt overblikk.

Spiller på litt for høy risiko til tider, som resulterer i en del turnovere. Må bli bedre til å avslutte rundt kurven når forsvaret er tett på han. Defensivt vil han nok alltid slite. Han er liten, ikke superatletisk og har heller ikke vist god innsats på den siden av banen. Young er en veldig polariserende spiller, men regnes av de fleste som den beste point guarden
i draften. Med tanke på at mange av lagene i toppen er dekket på den posisjonen ser Orlando med pick nummer seks ut som det mest logiske stedet for han. Cleveland med pick nummer åtte er også en god mulighet, med eller uten LeBron James som lagkamerat neste sesong.

Mikal Bridges
Høyde: 6’7”/201 cm. Vekt: 200 lbs/91 kg. Small Forward fra Villanova.

Den spilleren i draften som mest sannsynlig blir en god 3-and-D spiller og antagelig det
største talentet på vinnerlaget fra NCAA-turneringen i vår. Traff 43 prosent av trepoengerne sine på et høyt antall forsøk. Har utviklet seg som playmaker og mer allsidig scorer, men spørsmålet er hvor mye av det han vil gjøre i NBA. Solid forsvarsspiller som har vist han plukke opp både mindre guarder og større forwarder.

Bridges er en type spiller alle lag har behov for. Han vil for eksempel være en solid rollespiller ved siden av Simmons og Embiid i 76ers. Kan og bli tatt tidligere om Cavaliers eller Bulls er veldig imponerte.

Miles Bridges
Høyde: 6’7”/ 201 cm. Vekt: 220 lbs/100 kg. Forward fra Michigan State.

Kan score på mange måter, med både trepoengere, rundt kurven og ved å poste opp mindre forsvarere. Med litt bedre ballbehandling kan han bli en god scorer på NBA-nivå. Han er også en god returtaker, noe som gjør at han kanskje kan spille power forward i mindre lineuper. Det som taler mot det er litt kort lengde på armene og han må i så fall gi full innsats defensivt. Det gjorde han ikke alltid på college, men det vil kanskje endre seg hvis Bridges har litt mindre offensivt ansvar enn for Michigan State.

Blir han valgt i topp ti er Cleveland og New York gode kandidater som kan ønske seg en wing scorer. Men han er også en som kan falle ut om en GM blir imponert og tar en sjanse på en av de lavere antatte spillerne.

Noen spillere som kan snike seg via gode intervjuer og treninger med lag:

Kevin Knox
Høyde: 6’9”/206 cm. Vekt: 213 lbs /97 kg. Forward fra Kentucky.

Solid scorer med god fysikk. Kan han guarde mindre spillere eller er han kun en power
forward defensivt? Mye potensial, men leverer ikke alltid på nivået man skulle ønsket.

Shai Gilgeous-Alexander
Høyde: 6’6”/198 cm. Vekt: 180 lbs/82 kg. Point Guard fra Kentucky.

Kom som reserve og spilte seg opp til å bli Kentuckys beste spiller denne sesongen. God
playmaker og forsvarer, men bare middels atletisk og har et merkelig skudd som kanskje må endres litt på.

Collin Sexton
Høyde: 6’2”/188 cm. Vekt: 183 lbs/83 kg. Point Guard fra Alabama.

Veldig aggressiv i alt han gjør på banen og kan på sine bedre kvelder minne om en mini-
Westbrook. Til tider tar han noen tvilsomme skudd og han er ingen naturlig playmaker.

Lonnie Walker IV
Høyde: 6’5”/196 cm. Vekt: 196 lbs/89 kg. Shooting Guard fra Miami.

Eksplosiv scorer i en draft med få gode wings.

Robert Williams
Høyde: 6’9”/206 cm. Vekt: 237 lbs/108 kg. Power Forward/Center fra Texas A&M.

Center av typen DeAndre Jordan/Tyson Chandler som blokker skudd og dunker alt i nærheten av kurven. Litt lav, men veier opp for det med lange armer.