Av Tommy Surland-Hansen

Toppidrettsutøvere i de mest populære sporter i verden tjener godt. Dette gjelder ikke minst i USA, spesielt om du gjør det bra i en av de 4 store idrettene ”over there”, nemlig ishockey, baseball,  amerikansk fotball eller basketball. Derfor blir uttrykket beste og verste kontrakter selvsagt ikke relatert til spilleren selv, men til hvordan deres kontrakter påvirker de ulike klubbers muligheter i år og årene som kommer. Dette krever en kort gjennomgang av systemet rundt lønn og overganger i NBA, nedtegnet i avtalen mellom NBA med kommisjonær og eiere i spissen på den ene siden og spillerne med deres forbund på den andre, den såkalt CBA-avtalen.

Bilde: Mike Conley tjener 150 millioner dollar over de neste fem årene. Rimelig solid!

CBA regulerer hvor mye hver klubb kan bruke på lønn av spillere i løpet av en sesong. For sesongen 2016/17 er totalsummen for 15 spillere ca 94 millioner dollar. Som sagt, ingen spillere kommer veldig dårlig ut av det.

I tillegg er det en del reguleringer rundt rookie-kontrakter, som koster klubbene lite relativt sett, til max-kontrakter som gir noen utvalgte spillere mulighet for en prosentvis sats av det totale lønnsbudsjettet klubbene har til rådighet, basert på ansiennitet. Det er også en mulighet for klubbene å gå over budsjettet for å signere spiller de har Bird-rights til, såkalte egne spillere, for ikke å miste spillere man har investert mye penger i for ingenting. Da kan man pådra seg  luxury-tax, en straffeskatt som potensielt kan koste eierne flere millioner ekstra dollar.

Man hverken kjøper eller selger spillere i NBA med overgangssum som for eksempel i fotballen i Europa, men trader/bytter spillere seg imellom. Et poeng her er at alle lønningene da må tilpasses lønningene i klubben man ønsker å trade med slik at budsjettet holdes. En klubb er da også ansvarlig for hele kontrakten man tar over. Man kan gjerne sparke spilleren, men man må likevel betale full lønn kontraktsperioden ut. Dette er en øvelse for økonomer og er ikke så lett å få til alltid, så ofte er det 3 lag involvert i en trade av nevnte grunner. Men dette er ikke fokuset i denne artikkelen.

Det jeg ønsker å se litt på her er hvilke kontrakter som etter min mening har gitt de beste/verste utsiktene for de ulike klubber nå eller på sikt ut fra et sportslig ståsted.

NBA er stjernespillernes liga, så at de beste spillerne tjener absurde penger, er ikke en faktor på mine lister. Det vil alltid lønne seg å ha en topp-10-spiller i sin rekker, så klubbene vil stort sett alltid tilby max-kontrakter for å beholde disse så lenge man kan. Det at LeBron James tjener 100 mill dollar fordelt på 3 år eller at Anthony Davis tjener 127 millioner dollar i løpet av 5 år vil ikke karakteriseres innenfor noen av kategoriene mine. Dette er en ”no-brainer ” for klubbene. Det er kontraktene utover disse, og som påvirker lagenes mulighet til å bygge rundt toppspillerne og dermed bidra til suksess jeg adresserer her.

Puh… Henger du fortsatt med?!

Beste kontrakter:

 1. Stephen Curry, Golden State Warriors, 12 mil $ 2016/17

De 2 siste års MVP er utrolig nok ikke i nærheten av å være blant de 50 best betalte denne sesongen. Der må man nemlig tjene ca 16 mill $ for å være. I tillegg har GSW Curry sine Bird-rights. Videre kommentar overflødig.

 1. Isaiah Thomas, Boston Celtics, 6.5 mill $ 2016/17, 6.2 mill $ 2017/18.

Kom på All-Star team sist sesong, og har fortsatt med å score på bestilling. Snitter over 26 poeng pr match og har en kontrakt som knapt merkes i Celtics budsjett i år og neste år.

 1. Karl-Anthony Towns, Minnesota Timberwolves, 6 mill $ 2016/17, 6 mill $ 2017/18, 7,8 mill $ 2018/19.

Fjorårets ROY har fortsatt der han slapp. En dobbel-dobbel-maskin som på sin rookie-deal er et kupp for Wolves. Blir bare bedre og bedre år for år.

 1. Kristaps Porzingis, New York Knicks, 3,3 mill $ 2016/17, 4,5 mill $ 2017/18, 5,7 mill $ 2018/19

Samme situasjon som Towns, nemlig på rookie-deal. Er allerede i sin andre sesong i ferd med å bli den viktigste spilleren på et lag i en by sulteforet på suksess. Har et vilt potensiale.

 1. Jae Crowder, Boston Celtics, 6,2 mill $ 2016/17, 6,8 mill $ 2017/18, 7,3 mill $ 2018/19, 7,8 mill $ 2019/20

Celtics viktigste spiller i fjor i tillegg til Thomas, en stor og sterk toveis-spiller som alltid får forsvarsoppgaven på motstanders beste forward, det være seg LeBron, Carmelo eller Kawhi. Lang, billig kontrakt i stadig økende cap.

 1. Zaza Pachulia, Golden State Warriors, 2,9 mill $ 2016/17

Veteranen fylte et behov denne sesongen i GSW, som måtte kvitte seg med flere supporting cast-nøkkelspillere etter signeringen av Kevin Durant. Billig og på utgående kontrakt gjør at GSW kan gå alle veier her neste sesong.

 1. Trevor Ariza, Houston Rockets, 7,8 mill $ 2016/17, 7,4 mill $ 2017/18

En viktig spiller i et James Harden-dominert lag. Veier opp for en del av Hardens defensive mangler og kan i tillegg score jevnt og trutt.  Arizas billige kontrakt bidro også til etpar solide signerering for Rockets uten fare for luxury-tax.

 1. Devin Booker, Phoenix Suns, 2,2 mill $ 2016/17, 2,3 mill $ 2017/18, 3,3 mill $ 2018/19

Allerede en av Suns beste spillere på sin rookie-deal. Deltok i 3-poengskonkurransen under All-star helgen i fjor og holdt på å gjøre det helt store. En spiller som passer dagens NBA, har både rekkevidde og aggressivitet, kan skyte 3-poengere og drive til kurven og som i tillegg har god size som SG.  Fylte 20 år i oktober.

 1. Avery Bradley, Boston Celtics, 8,2 mill $ 2016/17, 8,8 mill $ 2017/18

Inne i sin 7 sesong, og er fortsatt  bare 26 år. Forbedrer seg fra år til år fortsatt, og kom på first team all defense i fjor. I år har han økt snittet på alle målinger og leverer nå rett under 18 poeng/8 returer pr kamp. En hardtarbeidende lagspiller.

 1. Myles Turner, Indiana Pacers, 2,4 mill $ 2016/17, 2,5 mill $ 2017/18, 3,4 mill $ 2018/19.

Fortsatt på sin rookie-deal. Har imponert med sin helt respektløse og uredde stil mot mer meritterte stjerner. En skikkelig rim-protector som snitter 2,3 blocks pr game.

Verste kontrakter:

 1. Evan Turner, Portland Trailblazers, 70 mill$ over 4 år.

Kom fra fiasko i Indiana, til en Brad Stevens-definert roll i Celtics hvor han gjorde to gode sesonger. Blir brukt helt feil i Portland og har en av de dårligste +/- statistikker i hele ligaen. Isolert sett håndterbart, men Portland har allerede flere dyre andre kontrakter å balansere.

 1. Joakim Noah, New York Knicks, 72 mill $ over 4 år

Grunnen til han kommer så høyt på min liste, er hans stygge skadehistorie. Spilte kun 29 kamper i Chicago i fjor, og har allerede mistet en rekke kamper i år. Fyller snart 32 år, og har en nær untradeable kontrakt.

3. Chandler Parsons, Memphis Grizzlies, 94 mill $ over 4 år.

Litt samme grunn som hos Noah, en veldig skummel skadehistorikk. Har kun spilt 6 kamper denne sesongen, og har mistet 15-20 kamper hver sesong siste par år.  Kommer til å sette begrensninger for Grizzlies handlingsrom fremover om han ikke blir frisk, spesielt siden de allerede har Mike Conley og Marc Gasol på megakontrakter.

 1. Timofey Mozgov, Los Angeles Lakers, 64 mill $ over 4 år.

Fra sin posisjon lengst ute på benken i Cleveland, ble Mozgov svært overraskende tidlig signert av Lakers når overgangsvinduet åpnet. Produserer i minste laget og virker som har en nedadgående kurve. Vanskelig å se hvorfor Mozgov er i en langtidsplan for et ungt Lakers med potensiale.

 1. Ian Mahimni, Washington Wizards, 64 mill $ over 4 år.

Står som et ikon over hvordan økt cap forvirret GMs fra et år til et annet. Totalt overbetalt big man, som kun har spilt 14 minutter i år.  Da han også har passert 30 år, er det vanskelig å se at kontrakten er mulig å trade.

 1. Omer Asik, New Orleans Pelicans, 43,5 mill $ over 4 år

Ranker som nr 41 på center-posisjon denne sesongen og produserer meget sjelden. Snitter 18 min og under 4 poeng pr kamp. Da blir det en lang og dyr kontrakt.

 1. Chris Bosh, Miami Heat, 75 mill $ over 3 år.

Grunnen til at Bosh kommer på min liste, er hans karrieretruende sykdom. Har ikke spilt i det hele tatt i år pga fare for blodpropp og behandling med blodfortynnende medisiner.  Forholdet mellom GM Pat Riley og Bosh er på bristepunktet, og kontrakten er et åpent spørsmål fremover. Miami kan bli ansvarlig for hele kontrakten om de waiver han, eller de kan få amnesi hvis han av medisinske årsaker må legge opp. Usikkerheten for Heat gir Chris Bosh plass på min liste.

 1. Allen Crabbe, Portland Trailblazers, 74,5 mill $ over 4 år.

Blazers hadde ikke planer om gi en kontrakt i den størrelsesorden til rollespilleren Crabbe. Men da et desperat Brooklyn Nets tilbød han denne summen, så ikke Portland andre muligheter enn å bruke sine rettigheter til å matche tilbudet. Dermed sitter kontrakter verdt 144 mill $ på benken i Oregon i Crabbe og Turner. Når man i tillegg har betalt Lillard og McCollum det de er verdt, begynner handlingsrommet å bli smalt for Trailblazers.

 1. Miles Plumlee, Milwaukee Bucks, 50 mill $ over 4 år.

En helt uforståelig stor kontrakt til en spiller som snitter 12 min/2,8 poeng/2,2 returer/0,3 blokker pr kamp. Ikke vist noe som tilsier belønning i denne størrelsesorden og dette blir en svært vanskelig kontrakt å bli kvitt.

 1. Delt mellom Rajon Rondo, Chicago Bulls, 14 mill $ i år og Jeff Green, Orlando Magic, 15 mill $ i år.

To spillere som du aldri vet hva vil levere, fra det helt store til det svært middelmådige, dessverre oftere og oftere det siste. Byttet klubber 3 ganger hver siste 2 sesonger.  Move on, nothing to see here…

Enig eller uenig i mine vurderinger? Mangler det noen du skulle sett på en av listene? La meg høre det i kommentarfeltet, eller på Twitter/Facebook.