Hvilken spiller leder an i MVP-racet? Og hvilken spiller ser ut til å ha utviklet seg mest siden forrige sesong?

Av: Even Lübeck og Vegar Fjell

Det er selvsagt ALT for tidlig å dele ut priser i NBA, men allikevel har vi kommet såpass ut i sesongen at det er mulig å mene noe om sesongen så langt. Vi har forsøkt oss på en “way-to early”-prisutdeling. Altså: Hvem er så langt sesongens MVP, Rookie of the Year osv?

Coach of the Year (COY):
Trenere som like gjerne kunne vært på lista:
Ty Lue, Nate Bjorkgren, Taylor Jenkins

3. Doc Rivers, Philadelphia 76ers
Sixers-fansen i ekstase over signeringen, men mange naturlig skeptiske etter krasjen med Clippers og en lang rekke sesonger uten suksess. Hvordan det går til slutt får tiden vise, men i skrivende stund har 76ers best record (12-6) i øst og ser allerede mye bedre ut enn forrige sesong. Ikke minst har de vært svært gode mot slutten av kamper og leder NETRTG, DEFRTG og clutch wins (7). Det hjelper å ha en Embiid i MVP-form og en Simmons i DPOY-modus, men mye av æren for fremskritt og clutch-spill skal selvsagt trenerteamet ha.

2. Frank Vogel, Los Angeles Lakers
Tja, hva kan man si? Mange var litt skeptiske da han fikk ansvaret i Lakers før forrige sesong. Det endte med tittel. Før denne sesongen er Lakers storfavoritter, og spillerne og Vogel lever opp til favorittstempelet. Trolig ligaens beste forsvar og et angrep det nesten virker umulig å stoppe. Vogel har selvsagt et helt vanvittig bra lag og to store superstjerner, men det skal allikevel fungere. Og Vogel er ansvarlig for nettopp det. Ligaens beste record (14-4) gjør han selvsagt til en klar COY-kandidat.

1. Quin Snyder, Utah Jazz
Jazz er topp 3 forsvar på ulike relevante statistikker og er nr.2 i vest med 13-4 og én kamp mindre spilt enn Lakers. For mange er nok dette en liten overraskelse, selv om den ikke er av gigantiske dimensjoner. Donovan Mitchell leder angrepet, Rudy Gobert forsvaret, og det er naturligvis gode spillere. Men laget har ingen LeBron eller KD, Embiid eller Jokic. Dette er ikke laget med flest superstjerner, men et lag som er godt sammensatt og med en god coach som vet hvordan han skal bruke de. Quin Snyder er overlegent COY så langt!

Most Improved Player (MIP):
Spillere som like gjerne kunne vært på lista:
Chris Boucher, Shake Milton, Lu Dort, Julius Randle, Collin Sexton

3. Jerami Grant, Detroit Pistons
Grant har hatt flere monsterkamper, og han er kanskje den som har vært most improved. 12 poeng, 3.5 returer og 1.2 assists sist sesong hos Nuggets – nå 24.3 poeng, 6.4 returer og 2.7 assists.
Hadde også den lengste streaken av samtlige NBA-spillere med 14 strake kamper med 21+ poeng. Men da han møtte gamlelaget 76ers søndag 24. januar sa det stopp med bare 11 poeng på 3-19 fra gulvet!!
I tillegg spiller han for det dårligste laget av disse tre på listen og det dårligste i NBA akkurat nå med 3-13 i rekord. Hjelper ikke så mye med “empty” stats hos oss! Ingen kjære mor. Når det er sagt – hadde ikke Grant vært i Pistons, kunne de fort ha stått 0-16.

2. Jaylen Brown, Boston Celtics
Brown ser ut til å trives både med og uten Jayson Tatum og Kemba Walker. Gått fra 20.3 poeng og 2.1 assists sist sesong til 27.3 poeng og 3.5 assists denne sesongen, for et av de beste lagene i hele ligaen. Er meget god offensivt, samtidig som han er en av ligaens beste defensive spillere.

Natt til mandag 25. januar scoret han 33 poeng på 19 minutter mot Cavs. Det var flest poeng av en spiller på under 20 minutter siden skuddklokken kom i 1954/55! Fortsetter han på dette viset, er han en sterk, sterk kandidat til All Star-kampen som ikke blir noe av.

1. Christian Wood, Houston Rockets
Wood har virkelig tatt sjumilssteg denne sesongen. Har “bouncet” rundt i ligaen i et par år før Rockets tok sjansen på Wood før denne sesongen. Og det har lønnet seg! Har gått fra 13.1 poeng, 6.3 returer og 0.9 blocks fra sist sesong i Pistons på bare 21.4 minutter til 23.5 poeng, 10.8 returer, 1.8 blocks, 52,8 % fra gulvet og 36,2 % fra trepoengeren på 33.6 minutter.

Kan litt av alt – både drive til kurven, skyte og spille forsvar, og har et bra blikk til å være big-man. Det blir veldig spennende å se Wood spille med Victor Oladipo når Wood blir frisk fra ankelskaden.

Sixth Man of the Year (6MOY):
Spillere som like gjerne kunne vært på lista:
Terrance Ross, Jeremy Lamb, Shake Milton, Caris LeVert

3. Chris Boucher, Toronto Raptors

Caris LeVert ville vært topp 3 med flere kamper. Nå håper vi rett og slett bare han kommer seg raskt tilbake etter kreftdiagnosen. Han kommer neppe uansett til å være en sixth man lenger. Chris Boucher spiller ikke på et vinnende lag, men han imponerer likevel av benken og er et viktig bidrag på et Raptors lag som trenger den scoringen de kan få. 14.3 ppg på effektive 54.8 FG% og 45.3 3P% er meget solid og en enorm utvikling fra i fjor. På den defensive siden ser det også mye bedre ut for Boucher, som f.eks snitter 2.2 bpg!

2. Michael Porter Jr., Denver Nuggets
Har funnet seg til rette i en rolle han sikkert ikke er helt fornøyd med, men som foreløpig kler han godt. Er bare inne i sin andre sesong (Draftet i 2018, men skadet hele første sesong), og sliter fortsatt med skader. Og han har bare spilt 7 kamper denne sesongen, så kanskje er dette kontroversielt. Men han har levert så bra at han må med i en tidlig 6MOY-diskusjon. På de 7 kampene snitter han 18.4ppg, 7.4rpg, 1.0bpg og 1.1 spg, med meget effektive 55.2 FG%, 47.7 3P% og 85.7 FT%. Taket til MPJ er skyhøyt, måtte han bare unngå skader og fortsette i dette sporet. Da kan han bli vanskelig å diskutere vekk fra denne prisen, men enda viktigere: Han kan virkelig bli en stjerne.

1. Jordan Clarkson, Utah Jazz
En udiskutabel nummer 1 for oss så langt. På et av sesongens beste lag er han en nøkkelspiller og den av benken som skal sørge for poengene. Og den jobben leverer han til gangs i. 47.4 FG%, 39.2 3P%, 96.2 FT%, 4.5 rpg, 2.0apg, 1.1spg er BUNNSOLID og en god utvikling fra forrige sesong, hvor han også var en over snittet habil 6th man. Og han er for øyeblikket fryktelig nær den såkalte 50-40-90 klubben. Kanskje kan han klare det allerede denne sesongen? Selv om han er effektiv fra linja, kommer han seg ikke dit så ofte, som igjen gjør poengsnittet enda mer imponerende. Det samme gjelder skuddeffektiviteten. Clarkson er en viktig mann for et godt lag i flytsonen. Dersom Jazz holder seg der, ligger Clarkson godt an til å raske meg seg en pris i år.

Defensive Player of the Year (DPOY):
Spillere som like gjerne kunne vært på lista:
Domantas Sabonis, Andre Drummond, Marcus Smart, Joel Embiid, Christian Wood, Myles Turner

3. Ben Simmons, Philadelphia 76ers
Finnes det noen som kan matche det energinivået og innsatsen Ben Simmons legger ned defensivt i en helt vanlig regular season? Du kan antageligvis telle hans like på én hånd. Men ikke minst har Simmons et instinkt som nær bare kan være medfødt. Om han for mange har vært en skuffelse offensivt så langt denne sesongen, har han vært en fryd å se på defensivt. Er alltid i DPOY-diskusjonene, og han kommer helt sikkert til å være med også denne sesongen. 76ers er også “Team Defensive Efficiency”, hvor flere spillere skal ha en del av æren, men først og fremst Ben Simmons.

2. Anthony Davies, LA Lakers
Davies sine stats denne sesongen er ikke imponerende ved første øyekast, men han er mer effektiv offensivt og leder et forsvar som har sluppet til nest minst poeng denne sesongen, men ikke minst det forsvaret som topper “Team Defensive Efficiency”. Kanskje kan ADs sjanser til slutt bli svekket av egne stats, da det ofte er viktig i disse kåringene. 8.9rpg og 1.9 bpg er de laveste snittetene siden hans rookie-sesong f.eks. Men ingen kan ta fra han lederrollen på ligaens beste forsvar. Og som vi vet: “stats” er ikke alt. Det spiller en rolle, men for de som har sett Lakers-kampene i år, har Davies fremstått like solid som alltid.

1. Rudy Gobert
“The Stifle Tower” er ALLTID med i DPOY-diskusjonen og har vunnet kåringen 2 ganger (2018 og 2019), samt All-Defensive First Team de fire siste sesongene. Jazz har sluppet til tredje minst poeng denne sesongen, og er også tredje best på “Team Defensive Efficiency”. Det er naturligvis mye takket være franskmannen. Han snitter også rekordbra med 13.8 rpg og 2.8bpg. Og når Gobert leverer rekordtall på et av ligaens aller beste forsvar, da er det naturlig at den tidligere back-to-back DPOY også leder an i DPOY-racet denne sesongen!

Rookie of the Year (ROY):

3. Tyrese Haliburton, Sacramento Kings
Årets overraskelse fra draft-klassen! 2000-modellen ble valgt med 12. valget av Kings, og mange mente Haliburton burde gått topp tre. Det bør Kings prise seg lykkelige for nå. Haliburton ser ut som en steal med 12.-picket – i debuten hadde han 12 poeng, 4 ass, 2 returer og 1 blokk, og han har scoret 11+ poeng i 11 av 14 kamper så langt. En meget smooth spiller som er god offensivt og defensivt, og som har litt av alt. Hans beste kamp var mot Bulls i 128-124-seieren tidlig i 2021 med 17 poeng, 7 returer, 6 assists og 3 steals på bare 35 minutter!

2. James Wiseman, GSW
Startet veldig lovende (18 og 19 p i de to første kampene mot Nets og Bucks), så gikk det litt nedover (7-6-8 i de tre neste). Det har gått opp og ned med Wiseman, som det gjør med alle rookies. Wiseman virker nesten litt giddaløs når han spiller, men det er mer spillestilen hans. Wiseman har nytt godt av Draymond Greens comeback, selv om Green virkelig er PÅ Wiseman:

Hadde en kjempekamp mot Spurs i midten av januar med 20 poeng, 6 returer og 4 assists på bare 25 minutter (8-11 fra gulvet), og har scoret 18-4-20-15-15 i de fem siste. Han spiller kanskje de “viktigste” minuttene av alle rookies på tampen med verdensstjerner rundt seg, og han har så absolutt klart seg bra.

1. LaMelo Ball, Charlotte Hornets
Ja, det er lett å hate på Ball-gutta, men LaMelo har virkelig vært god! The hype is real.Tredjepicket i denne draften starter ikke for Hornets, men det er bare et spørsmål om tid før det skjer, selv om alt ikke virker å være rosenrødt mellom han og coach James Borrego:

Uansett – Ball har gjort det bra av benken og er en spiller som tør å ta de store skuddene, bare fire uker inn i hans NBA-karriere. Har mindsettet “er jeg åpen, skyter jeg”. Han har vært viktig for Hornets og har hatt flere gode kamper. Startet tungt med 0 poeng i debuten, men scoret 22 i sin fjerde kamp og hadde triple-double (22p-12r-11a) allerede i kamp ti!
2001-modellen er fortsatt ung og har mye å lære (hatt fire, fem og fem turnovers i tre av de fire siste kampene), men det ser lovende ut.

Most Valuable Player (MVP)
La oss helt først knytte noen raske ord til hva som skal til for å vinne MVP, fordi det er lite i NBA som engasjerer mer. Først og fremst må spilleren ha levert topp, topp klasse individuelt og ha vært sitt lags aller beste spiller. Men han må også ha spilt for et vinnende lag, aller helst et av de mestvinnende gjennom sesongen. I hvert fall viser historien nettopp det. I over 80% av MVP-kåringene har vinneren vært ledestjernen enten på det mestvinnende eller det nest mestvinnende laget. Individuelle prestasjoner, stats og winning utgjør basisen i pakken som utgjør en MVP-kandidat. Mange vurderinger skal tas. Her følger de spillerne vi mener er de som ville ha vært topp 3 dersom en MVP skulle vært kåret i dag!:

Spillere som like gjerne kunne vært på lista:
Nikola Jokic, Paul George, Domantas Sabonis, Steph Curry, Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo

3. Kevin Durant, Brooklyn Nets
Det som setter et skudd for bauen for Kevin Durant er først og fremst at laget hans ikke har vunnet nok. 11-8 og foreløpig 5.plass i øst imponerer absolutt ingen. Men; Kevin Durant imponerer alle. Vi var mange spente på hvordan han ville se ut etter en lang skadeperiode, spesielt i hans alder. Men det ser ikke ut som han har blitt et lite snev dårligere, kanskje heller tvert i mot?! 30.4ppg gir han 2.plass på toppscorerlisten, på 51.8 FG% og 44.6 3P%(!). RPG 7.6 og 5.8apg, og ikke minst 9.4 +/- (nest best i hans karriere). Kanskje lar vi oss påvirke av hvor imponert vi er over hans tilbakekomst til parketten, men vi er jo heller ikke imponert uten grunn! Nå får han også leke med James Harden og Kyrie Irving. Dersom prosjektet til Nets går bra, er Kevin Durant en av de store favorittene til å vinne MVP når prisene faktisk skal deles ut.

2. LeBron James, LA Lakers
Tenke seg til. 36 år og fortsatt blant de aller beste. Det er også fint mulig å argumentere for at han fortsatt er DEN beste. Riktig nok har LA Lakers et lag alle forventer skal levere godt i regular season, men 14-4 og best record i NBA er overbevisende. Minst like overbevisende er måten LeBron har startet sesongen på. Det har blitt spekulert i hvorvidt han ville være i god nok fysisk form til å gå rett på en ny sesong så kort tid etter den påkjenningen han må ha vært igjennom i Orlando. Men “kongen” har spilt samtlige kamper så langt og snitter også 32.4mpg. Og han gjør det så langt som hærfører på et lag som vinner “enkelt”. Foreløpig virker det ikke som han har hatt behov for å ta ut alt for mye, men allikevel snitter han 23.9 ppg, 7.9rpg og 7.5apg. Han skyter riktig nok “bare” 47.7% fra gulvet, men han er også mer effektiv enn på veldig lenge fra utsiden. 38.9% i skrivende stund, med flere forsøk per kamp enn noen gang.

1. Joel Embiid, Philadelphia 76ers
Om han er helt der oppe til slutt får tiden vise, men så langt denne sesongen har Embiid vært den store spilleren får det som i skrivende stund er det ledende laget i øst. 76ers er for øyeblikket 12-6, men med Embiid er de 12-2. Noen vil hevde at han ikke har møtt spesielt god motstand enda, men han har blant annet møtt Vucevic (Magic) og Thompson (Celtics), men de viktigste forbedringene er hvordan han løser double teams og hans egen fysiske form. Han har mer å gå på i double teams, men alle tall og det vi ser selv, viser at han har tatt steg her, og det hjelper selvsagt å ha spillere som Seth Curry og Danny Green å sentre til. Men han ser rett og slett ut til å være i veldig god fysisk form også Joel, og da er han helt usaklig vanskelig å stoppe, også down the stretch. Kan alle tjuvtriks i boka og kommer seg til linja, men skyter også rekordbra denne sesongen.

Joel Embiid er utvilsomt 76ers største stjerne for øyeblikket. Ben Simmons er en veldig god playmaker og han er som vi har nevnt en brennhet kandidat for DPOY, men offensivt bærer Joel Embiid laget på sin rygg. Det er ikke rart han sliter litt med ryggproblemer i ny og ne… Embiid er også på sitt beste en DPOY-kandidat selv og leverer på et ENORMT nivå for øyeblikket. 27.3ppg, 11.3rpg, 1.3spg, 1.3 bpg er imponerende tall i seg selv, men det er effektiviteten hans som er mest imponerende og MVP-verdig. 55.9 FG% (8.7 FGM – 15.5 FGA), 85.0 FT% (8.7 FTM – 10.2 FTA) og 40.0 3P% (1.2 3PM – 3.1 3PA). Alt dette på et av ligaens mestvinnende lag og lederen i øst, og som den klart beste spilleren på laget. For Embiid kan det være at antall spilte kamper til slutt blir en akilleshæl, men så langt virker det mest som et ytterligere bevis på hans verdi for 76ers.