Flere fete Playoffs-fakta

Årets NBA Playoffs er allerede godt i gang i Disney World i Orlando. Sesongavslutningen er, og blir, annerledes enn den pleier, men det behøver ikke å avholde oss i fra å komme med litt fakta om årets sluttspill.

Visste du for eksempel at lagene som har nådd playoff skal dele tidenes største premiepott seg i mellom? Over 23 millioner dollar, eller ca. 210 millioner kroner, skal fordeles, og det er naturligvis NBA-vinneren som får mest. De totale premiesummene til de forskjellige lagene avhenger av hvordan de har prestert inntil videre, men det er Millwaukee Bucks som kan få mest. Nesten syv millioner dollar kan Bucks vente seg inn på konto hvis de går hele veien.

Men det er også andre som kan skrive historie, og nå snakker vi om enkeltspillere. Los Angeles Clippers sin kanskje største stjerne, Kawhi Leonard, har mulighet for å skrive seg inn i NBA-historiebøkene med gullskrift. Det krever imidlertid at Clippers spiller seg frem til finalen i NBA-sluttspillet og at Leonard mottar prisen for mest verdifulle spiller. 

I så fall er 29-åringen tidenes første som mottar en finale-MVP for tre forskjellige lag. Leonard har tidligere vunnet prisen da han spilte for San Antonio Spurs i 2014 og Toronto Raptors i fjor. Den 201 centimeter høye Leonard er allerede i fornemt selskap. Sammen med LeBron James og Kareem Abdul-Jabbar er han den eneste som har blitt tildelt MVP-prisen i NBA-finalene for to ulike klubber.

Det er langt fra usannsynlig at Leonard når å bli historisk. De som driver med odds tips har i alle fall tro på Clippers, og i skrivende stund får du 3,5 i odds på at Kawhi Leonard og Los Angeles Clippers vinner årets NBA-sluttspill. Millwaukee Bucks (4) og byrivalene fra Los Angeles Lakers (4,75) er de største konkurrentene, i følge bookmakeren.

Flere rekorder

Noe som imidlertid taler imot Clippers som NBA-vinner er det faktum at det ikke siden 2012 har vært et lag i en NBA-finale som IKKE vant sin divisjon. Los Angeles Clippers ble kun nummer to i Pacific Division, (bak Lakers). Det er for øvrig 13 år siden begge lagene i NBA-finalen ikke vant sine divisjoner. Den gang møttes San Antonia Spurs og Cleveland Cavaliers.

En annen som kan slå rekorder er LeBron James, hvilket ikke vil være første gang. Basket-ikonet er kun noen titalls poeng unna å nå 7000 «postseason»-poeng.

Hvor stor en prestasjon er det, tenker du kanskje, hvis du ikke er dypt nede i basket-statistikkene? Vel, ingen annen NBA-spiller er engang notert for 6000 playoff-poeng. Til sammenligning nådde tidenes kanskje aller største NBA-profil, Michael Jordan, «kun» 5987 poeng. 

Det er imidlertid flere spillere som har flere playoff-kamper enn LeBron James, men også denne listen kan bli nødt til å skrives om dersom James og Los Angeles Lakers når langt. Med 239 playoff-kamper før årets sluttspill, er James nummer fire bak Derek Fisher (259 kamper), Tim Duncan (251 kamper) og Robert Horry (244 kamper).

Den første kampen i finaleserien i årets NBA-sluttspill forventes å spilles den 30. september. Dersom serien går til syv kamper, kåres årets NBA-vinner først 13. oktober.