I denne saken har vi tatt en titt på de ti beste spillerne i draften, som holdes natt til fredag norsk tid. Hva er styrkene og svakhetene til spillerne som kommer til å bli valgt av Philadelphia 76ers (1. valg), Los Angeles Lakers (2. valg), Boston Celtics (3.), Phoenix Suns (4.), Sacramento Kings (5.), Orlando Magic (6.), Minnesota Timberwolves (7.), New York Knicks (8.), Dallas Mavericks (9.) og Sacramento Kings (10.)? Les deg opp her!

1. Markelle Fultz – Point Guard, Washington – 6’4”/193 cm høy – 195 pund/88 kg tung

Fultz regnes som spilleren i draften med størst sjanse for å bli en superstjerne. Han er en eksplosiv atlet som kan score på mange måte og har overblikket til å styre et lag offensivt. Meget god i pick-and- roll, hvor han kan stoppe og skyte fra 3-poengsavstand, angripe kurven eller finne åpne skyttere. Traff over 40% på 3ere, mange av de tøffe skudd, men kun 65% på straffeskuddene er litt urovekkende Har også potensiale defensivt med sin lengde (6’10 wingspan) og fysikk, men ga liten innsats der i college.

Det meste tyder på at 76ers velger Fultz først i draften og gjøre han til en del av ligaens kanskje mest fryktinngytende unge kjerne sammen med Simmons og Embiid. Han kan passe godt inn der, ettersom han både kan styre showet selv og være en trussel uten ball når Simmons har rollen som playmaker eller Embiid poster opp. Lever han opp til sitt potensiale defensivt, vil han passe inn med de andre allsidige forsvarsspillerne på laget og Philly kan om ikke lenge være et topp 10 forsvar.

Kjenner du ikke til Fultz? Se denne filmen!

2. Lonzo Ball – Point Guard, UCLA – 6’6”/198 cm høy – 190 pund/86 kg tung

Spillere med Balls pasninger og overblikk kommer bare noen ganger i tiåret! Han har et uortodoks skudd som han trenger litt plass for å skyte, men treffer en høy prosent, ofte fra langt bak 3-poengslinjen. Angrep ikke kurven så mye som man gjerne ønsker fra lagets førstevalg offensivt. Kan forsvare flere posisjoner defensivt med sin størrelse. Dødelig på overganger! Skjøt knapt fra mellomdistanse på college-nivå, noe han må lære seg om han skal være en go-to scorer. Det er nok ikke den spilleren han vil være, men hans playmakeregenskaper vil gjøre Ball til en veldig nyttig spiller.

Siden D’Angelo Russell akkurat har blitt tradet fra Lakers, ligger alt til rette for at Ball overtar nøklene i englenes by. Med Magic Johnson i sjefsstolen der, vil han ha den perfekte læremester.

3. Josh Jackson – Forward, Kansas – 6’8”/203 cm høy – 203 pund/92 kg tung

Jackson har mange gode egenskaper, som hans pasninger og fysikk. Den bruker han offensivt med et raskt førstesteg og til å avslutte ved kurven gjennom kontakt. Defensivt bruker han til å være en allsidig forsvarer som plukker mange returer. Jeg er likevel skeptisk til å ta han så høyt som mange mockdrafts har han, ettersom jeg tviler på om skuddet hans vil fungere skikkelig i NBA. Han bruker lang tid på skuddbevegelsen og sliter med skyte etter han har driblet. Traff en ok prosent på 3-poengere (37.8%), men det er på et lite utvalg og hans manglende treffsikkerhet (56.6%) på straffeskudd er urovekkende.

Det ryktes at Celtics GM Danny Ainge synes Jackson er det største talentet i draften. Jeg er ikke enig i det, men han har mange gode kvaliteter og man slipper eventuelle konflikter med Isaiah Thomas som det å drafte Fultz eller Ball kunne gitt. Tror han vil passe fint inn defensivt hos Celtics, men offensivt kan det bli mange skyttere som kun er middels fra 3-poengslinjen.

4. De’Aaron Fox – Point Guard, Kentucky – 6’4”/193 cm høy – 171 pund/78 kg tung

Kvikk point guard med ballbehandling og pasninger til å styre et angrep på NBA-nivå. Kom seg til kurven når han ønsket det på college, men kan bli mer kreativ i avslutningene sine. Han er en smart forsvarsspiller, som beveger seg og er aktiv uten å feile. Har størrelsen til å forsvare begge guard-posisjoner. Meget svak skytter på college (25 3pt% på få forsøk), som forsvarere vil gå under screener på. Hvor mye Fox kan forbedre seg som skytter vil være avgjørende for hans suksess.

Mest sannsynlig går Fox et sted mellom fire og seks i draften. Suns er ganske bra dekket på point guard-posisjonen med Bledsoe, men det kan være de tenker å trade han og drafter Fox som er nærmere Booker og de andre unge spillerne deres i alder. Kings har et stort behov for en point guard og vil nok ta Fox om han er tilgjengelig. Magic har kanskje mistet troen på Elfrid Payton og vil prøve noe nytt.

5. Jayson Tatum – Forward, Duke – 6’8”/203 cm høy – 204 pund/93 kg tung

Han er ikke den mest eksplosive atleten i draften, men har imponerende kroppskontroll, godt fotarbeid og er sterk nok til å straffe mindre spillere i posten. God ballkontroll for størrelsen, men er ingen naturlig playmaker. Defensivt spørs det om han noen gang vil være over gjennomsnittet og han mangler allsidigheten til andre potensielle toppvalg. Har potensiale til å være en go-to scorer, med et imponerende midrange game. Blir Tatum draftet topp 5 så har man troen på at han kan bli det. Men blir det en Rudy Gay/Harrison Barnes-type eller kan han bli en superstjerne? Om han blir mer stabilt fra 3-poengslinjen, vil det virkelig åpne opp ting offensivt.

Ulike mockdrafts har Tatum til nesten alle lag som velger topp 10. Det sier noe om potensialet, men også usikkerheten rundt hvor han passer inn og hvor stor tro de har på han. Suns kunne absolutt trengt en god forward som kan komme inn og score poeng for de. Han vil også passe fint inn på Kings hvis de kvitter seg med Rudy Gay, sammen er de litt for like i stilen. Se heller ikke bort fra at han kan bli tatt som nummer tre av Celtics! De har behov for flere spillere enn Thomas som kan score mot slutten av en kamp.

6. Jonathan Isaac – Forward, Florida State – 6’11”/211 cm høy – 205 pund/93 kg tung

Isaac vil sannsynligvis ikke være et førstevalg offensivt, men ser ut til å kunne bli akkurat den type rollespiller alle lag i NBA trenger. Hvis han legger på seg litt muskler, så har han lengden til å forsvare flere posisjoner og kan bidra til å forsvare kurven. Plukker nok returer til å spille small ball PF. Offensivt treffer han åpne 3-poengere og er flink til å kutte til kurven. Hvis han får litt bedre ferdigheter med ballen i hendene, kan Isaac bli en spennende scorer offensivt, som er en mismatch for mange forsvarere.

På grunn av sin allsidighet er det lett å se ulike scenarioer hvor lag forelsker seg i Isaac. På Magic kunne han dannet et spennende forward-tandem med Aaron Gordon og hans blanding av skyting og forsvar kompletterer Vucevic under kurven. Det hadde vært veldig spennende å se han hos Timberwolves. Isaac passer godt inn der siden han ikke trenger ballen for å være effektiv i sin rolle. Med han som small ball PF ved siden av Towns hadde det luktet svidd!

7. Dennis Smith – Point Guard, North Carolina State – 6’3”/191 cm høy – 195 pund/88 kg tung

Eksplosiv atlet som tross størrelsen er en trussel på alley-oops. God avslutter rundt kurven, hvor han enkelt kommer seg med sin ballbehandling og fysikk. Er en brukbar playmaker, men ikke helt på nivå med de beste point guardene. Har fysikken og størrelsen til å være en god forsvarsspiller, men var svak defensivt for NC State. Var det liten innsats på grunn av svakt lag eller vil det samme skje i NBA? Har potensiale til å bli en veldig god scoring point guard og han er allerede en god skytter når han mottar ballen, men har forbedringspotensiale når han skaper sitt eget skudd.

Kan gå allerede til Kings som nummer fem, men de fleste tror han blir tatt av Knicks eller Mavericks. Knicks har et stort behov for en point guard, men Smith er ikke den riktige hvis de skal fortsette å spille mye triangle. Jeg tror Smith ville passet veldig godt inn hos Mavericks, hvor han ville fått mye plass offensivt i et lag som kjører mye pick-and-rolls, som var hans største styrke på college.

8. Frank Ntilikina – Point Guard, Strasbourg (Frankrike) – 6’5”/196 cm høy – 170 pund/77 kg tung

”Filthy Frank” vil gi deg solid forsvarsspill på to, kanskje tre posisjoner. Som point guard mangler han litt eksplosivitet med ballen i hendene. Kan han penetrere forsvar og skape ubalanse på NBA-nivå? Har god ballfølelse og viser overblikk med pasningene sine. Han er en pålitelig skytter når han spotter opp og er vant med fysisk spill fra å spille mot voksne menn i den franske ligaen.

Med sin størrelse, overblikk og skudd, kan han passe godt inn som en triangle point guard hos Knicks. Om ikke de tar han, har Dallas et stort behov for en point guard og tar han gjerne som nummer ni.

9. Malik Monk – Guard, Kentucky – 6’4”/193 cm høy – 197 pund/89 kg tung

Monk er en skarpskytter, som både kan stå i hjørnet og komme rundt screener. I tillegg er han atletisk nok til å vise noen herlige dunker, hvis forsvaret gir han litt plass. Utfordringen er at han er litt for liten til å spille shooting guard, mens han ikke har vist pasningsferdighetene til å spille point guard. Mangler lange armer og styrke til å veie opp for størrelsen. Han minner meg om en atletisk Jason Terry. Det blir spennende å se hvilken rolle Monk vil få hos laget som drafter han. Satser de på å utvikle han som point, gi han sjansen som SG eller bruke han som 6th man fra benken, som mange med hans ferdigheter blir brukt som.

Monk er en spiller som kan passe inn mange steder, avhengig av hvilken rolle han er tiltenkt. Magic trenger sårt flere skyttere. Timberwolves er ganske godt dekket på guard-plassen, om det ikke skjer noen trades. Mavericks har lang erfaring med gode 6th man fra benken. Kanskje kan han bli den eksplosive guarden Knicks-fans har savnet siden Linsanity!

10. Lauri Markkanen – Forward, Arizona – 7’0”/213 cm høy – 225 pund/102 kg tung

Finnen er kanskje den beste skytteren over 7 fot man har sett på college-nivå. Har vist evnen til å treffe vanskelige 3-poengere etter å ha løpt rundt screener. Han vil bidra til noen veldig gode offensive lag, spørsmålet er hva mer han kan gjøre på NBA-nivå. Plukker ikke så mange returer som man skulle ønske fra en big man. Til tider en villig forsvarer som kan flytte beina raskt for sin størrelse, men mangler lengden og fysikken til å stoppe folk ved kurven. Han vil nok alltid være et minus defensivt.

Av lagene som velger topp 10 er det Timberwolves eller Kings jeg syns han passer best hos. I Minnesota vil han gi Towns og Wiggins mye plass til å angripe kurven og vi hadde fort snakket om et av ligaens beste angrep. Kings har mange centere, men trenger skyttere som kan åpne opp plass for de offensivt.

Se også opp for:

Donovan Mitchell – Guard, Lousville – 6’3”/191 cm høy – 210 pund/95 kg tung

Ekstrem fysikk! Kan skyte fra distanse, men er ganske streaky. Har forbedret pasningsspillet sitt, men mangler kanskje noe playmakeregenskaper for å spille point guard. Må bli bedre til å avslutte rundt kurven, noe han burde klare med sine atletiske egenskaper og lengde.

OG Anunoby – Forward, Indiana – 6’8”/203 cm høy – 215 pund/98 kg tung

OG er kanskje det største defensive talentet i draften. Han har lange armer, utmerke fysikk og er veldig smart i sitt forsvarsspill. Hvor høyt han draftes avhenger av hvordan lagene anser hans offensive potensiale. Har vist glimt av et greit 3-poengsskudd.

Harry Giles – Center, Duke – 6’11”/211 cm høy – 222 pund/101 kg tung

Var regnet som det største talentet i sin årsklasse for noen år siden, men har slitt med alvorlige skader de siste årene. Noen kan ta sjansen med et lottery pick på at talentet fortsatt er der, men han kan også fort falle til andre runde av draften.